Κύπρος - Αναστασιάδης: Ετοιμότητα για κοινή συνάντηση με τον Τατάρ
αγαπημένα σου στη Google
Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας Στίβεν Λίλι είχε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Ύπατου Αρμοστή, υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, όπως είχε διατυπώσει στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ των ΗΕ στις 30/08/2021, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, επίσης, την ανάγκη υιοθέτησης τολμηρών και ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως κατ΄ επανάληψη έχουν υποβληθεί στον ΓΓ, τα οποία θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής επαναβεβαίωσε τη θέση της Βρετανίας για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου, δίδοντας κάποιες επεξηγήσεις ως προς τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή πως οι όποιες προτάσεις ή ιδέες θα πρέπει να μην εκφεύγουν του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, με απώτερο, πάντοτε, στόχο τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και παρουσία ξένων στρατευμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
01 Σεπτεμβριου 2026, 23:12Νέο τζακ ποτ στην κλήρωση του Τζόκερ - Θα μοιράσει 6,2 εκατομμύρια την Πέμπτη -
01 Σεπτεμβριου 2026, 07:00«Φουσκιές» Μοχού: Ένας νέος δανειοθάλαμος δίπλα στην τουριστική ζώνη- Προς συζήτηση ένα θέμα που γεννά ερωτήματα -
01 Σεπτεμβριου 2026, 07:13Ανδρέας Λιούμπας: Στρατηγικές της Κίνας (Μέρος 8ο) - Επιχείρηση «Οικονομικός Παρίας»: ΗΠΑ, Ιράν, Κίνα και η «νέα» Μέση Ανατολή! (podcast) -
01 Σεπτεμβριου 2026, 12:15Απόστολος Ραυτόπουλος: Μετεξεταστέες οι εθνικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ακρίβεια! (podcast) -
02 Σεπτεμβριου 2026, 08:20Ηράκλειο: Θρίλερ με την εξαφάνιση του 67χρονου σέρφερ- Συνεχίζονται οι έρευνες -
02 Σεπτεμβριου 2026, 07:17Σοφία Καλαμαντή: Το «κόμμα Σαμαρά» συνιστά κίνδυνο για τη συσπείρωση της ΝΔ! (podcast)
