Λαβρόφ: Η Ρωσία θα εγκαταλείψει το μορατόριουμ ανάπτυξης πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς
Η Ρωσία θα εγκαταλείψει ένα προτεινόμενο μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αναπτύσσουν τέτοια όπλα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA και η οποία μεταδόθηκε σήμερα.
«Αξιολογούμε την κατάσταση στη βάση μιας ανάλυσης των αποσταθεροποιητικών ενεργειών των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στη στρατηγική σφαίρα και, συνεπώς, την ανάπτυξη απειλών που απορρέουν από αυτές», είπε ο Λαβρόφ.
«Σήμερα είναι σαφές πως, για παράδειγμα, το μορατόριούμ μας για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς δεν είναι πλέον πρακτικά βιώσιμο και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Οι ΗΠΑ αγνόησαν υπεροπτικά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας και της Κίνας και στην πράξη μετακινήθηκαν προς την ανάπτυξη όπλων αυτής της κατηγορίας σε διάφορες περιοχές του κόσμου».
Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς το 2019.
Η Ρωσία έχει πει από τότε ότι δεν θα αναπτύξει τέτοια όπλα υπό τον όρο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα το κάνει.
Και οι πυρηνικές δοκιμές
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε την επόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ρωσία εξετάζει ένα εύρος πιθανών βημάτων που αφορούν τις πυρηνικές δοκιμές λόγω της ακραίας, όπως τη χαρακτήρισε, θέσης του Ρεπουμπλικάνου στο θέμα.
Όπως ανέφερε η εφημερίδα Kommersant, ο Ριαμπκόφ, αρμόδιος για τον έλεγχο των όπλων, δήλωσε ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υιοθετήσει ακραία θέση αναφορικά με τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) στη διάρκεια της πρώτης θητείας του.
«Η διεθνής κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτή τη στιγμή, η αμερικανική πολιτική σε διάφορες εκφάνσεις της είναι εξαιρετικά εχθρική προς εμάς σήμερα», τόνισε ο Ρώσος υφυπουργός.
«Οπότε, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στις ενέργειες στις οποίες θα επιλέξουμε να προβούμε προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφάλεια, όπως (δεν υπάρχουν εξαιρέσεις) στο σύνολο των πιθανών μέτρων και ενεργειών για να το πετύχουμε αυτό και για να στείλουμε τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα», εξήγησε ο Ριαμπκόφ.
-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
14 Απριλιου 2026, 10:45Γιώργος Ευαγγέλου: Ο ήλιος την άνοιξη είναι ύπουλος, δουλεύει σιωπηλά και το δέρμα το θυμάται! Ο επικίνδυνος μύθος με τις ελιές! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 15:28Καιρός: Αφρικανική σκόνη από σήμερα και στην Κρήτη – Έρχονται λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες, αναλυτική πρόγνωση
