Ο Άγγελος Συρίγος στο newshub.gr: Η ένταση με την Τουρκία θα ανέβει τους επόμενους μήνες
Η παρουσία του στο Ηράκλειο, αποτελεί από μόνη της μια είδηση ξεχωριστή, καθώς είναι ένας από τους κορυφαίους αναλυτές των ελληνοτουρκικών τεκταινομένων. Άριστος γνώστης του Διεθνούς Δικαίου, μπορεί και αναγιγνώσκει όσο λίγοι τα μηνύματα, διαβλέποντας τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο λόγος για τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Βουλευτή της ΝΔ Άγγελο Συρίγο, ο οποίος από το Ηράκλειο και στα πλαίσια της εκδήλωσης μίλησε για όλα όσα συμβαίνουν με τη γείτονα χώρα και όλα όσα διαβλέπει να γίνονται το επόμενο διάστημα αφήνοντας να εννοηθεί πως θα ανέβει η ένταση την περίοδο είτε του Φθινοπώρου, είτε του Χειμώνα.
«Το ελληνικό κράτος τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσει σοβαρότερα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο λόγω των Τούρκων. Μας το έχουν πει επανειλημμένα. Δεν είναι κάτι που το ψυχανεμιζόμαστε. Η απειλή όμως δεν είναι κάτι που ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2019 με το τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο οι Τούρκοι φτάσανε 6 ναυτικά μίλια από την Κρήτη. Η απειλή αυτή έχει ξεκινήσει και μεγαλώνει, εδώ και πολλές δεκαετίες.
Και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες αυτών των κινήσεων που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που θέλουμε από τις πολιτικές ηγεσίες είναι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Γιατί όπως είπε το επόμενο διάστημα, τους μήνες του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα η ένταση θα ανέβει πολύ περισσότερο με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.
Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως, μπορεί να έχουμε επιλέξει να ακολουθούμε το Δυτικό Πολιτισμό, αλλά η περιοχή μας (γεωγραφικά) μας τραβάει πίσω. Και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.
«Πολλές φορές αναφέρθηκα στο θέμα της εκλογής. Με ρωτάνε «πότε έχουμε κρίσεις και πότε τις ξεπερνάμε. Ας δούμε τις κρίσεις διαχρονικά. 1897. Οι Τούρκοι φτάνουν στη Λαμία. Τους σταματάνε οι ξένοι πρεσβευτές. Πότε έρχεται ο Βενιζέλος; Έρχεται 10-12 χρόνια μετά το πρόβλημα.
Εμφύλιος Πόλεμος. Ξεκινά το 1943. Τελειώνει θεωρητικά το 1949 και στην πράξη συνεχίζεται για αρκετά χρόνια μετά. Αλλάζουμε σελίδα με τον ερχομό του Καραμανλή και πάμε σε ένα νέο κεφάλαιο της Ιστορίας μας. Κυπριακό 1974. Το Κυπριακό στην πραγματικότητα ξεκινά από το 1963 και μετα ως πρόβλημα. Το 1974 βλέπουμε την τραγική κατάληξη του. Το πιο κρίσιμο σημείο είναι η απομάκρυνση της ελληνικής Μεραρχίας τον Ιανουάριο του 1968 από το νησί.
Σε όλες αυτές τις κρίσεις δεν είχαμε ηγεσίες. Η πραγματικότητα είναι ότι τις ηγεσίες επειδή τις επιλέγουμε εμείς οι πολίτες, τις επιλέγουμε ανάλογα με το τι θεωρούμε πως έχουμε ως πρόβλημα.
Αν το πρόβλημα μας είναι να μας σβήσει ο Βουλευτής την κλήση της Τροχαίας, να μας διορίσει κτλ τότε θα επιλέξουμε ανάλογα», λέει ο κ. Συρίγος, ο οποίος συνεχίζει τονίζοντας πως:
«Έρχονται όμως στιγμές όπου συνειδητοποιείς ότι δεν παίζει κανένα ρόλο αν θα σε μεταθέσουνε για παράδειγμα ή αν θα σου σβήσουν την κλήση, διότι τα πράγματα αρχίζουν και «φορτώνουν» τόσο πολύ που είναι παντελώς αδιάφορο το μικροπρόβλημα.
Έχω την εντύπωση ότι από το 2010 και μετά έχουμε περάσει σε αυτή τη φάση. Ζούμε σε μια κατάσταση στην οποία απαιτείται να πάρουμε ριζικές αποφάσεις που δε σχετίζονται με την καθημερινότητα μας. Αναζητούμε ηγεσίες που δεν θα ενδιαφέρονται για τις μεταθέσεις. Θα ενδιαφέρονται για την επόμενη μέρα του Ελληνισμού».
Κατά τον κ. Συρίγο οι ηγέτες δημιουργούνται όταν υπάρχει το πρόβλημα και το έχει συνειδητοποιήσει ο πολίτης.
«Το βασικό μας θέμα είναι να καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα μας. Αν καταλάβουμε τι συμβαίνει, θα απαιτήσουμε από τις ηγεσίες μας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του», είπε χαρακτηριστικά.
-
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού -
29 Απριλιου 2026, 21:50Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ η 12χρονη μετά το τροχαίο στη Μεσαρά -
29 Απριλιου 2026, 11:50Αγανάκτηση στο Αρκαλοχώρι για τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στην αποκατάσταση του σεισμόπληκτου ναού του Σωτήρος
