Ο Αθ. Παπανικολάου στο newshub.gr για το αεροσκάφος που κατέπεσε - Βρέθηκαν συντρίμμια

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο χειριστών του F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσε στον θαλάσσσιο χώρο νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση ο αντιπτέραχρος α.ε. Θανάσης Παπανικολάου, τοποθετήθηκε για αυτό το νέο περιστατικό.
Ο κ. Παπανικολάου, αφού ευχήθηκε να βρεθούν σώοι οι πιλότοι, εδωσε λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες πτήσεις. «Είναι εκπαιδευτικές πτήσεις χαμηλού ύψους, 300 ποδιών, ενώ γίνεται σχηματισμός μάχης. Στη διάρκεια αυτών των πτήσεων γίνονται βίαιες στροφές, στα πλαίσια της εκπαίδευσης και του σεναρίου που θέλει τα αεροσκάφη να κινούνται προς κάποιο στόχο για τον βομβαρδίσουν. Για αυτό εκπαιδευόνταν οι συγκεκριμένοι πιλότοι», επισημαίνει.
Οπως λέει ο κ. Παπανικολάου είχαν τηρηθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας και συμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν ο νούμερο δύο του σχηματισμού. «Ηταν από τις πρώτες πτήσεις τους, συμφωνα με πληροφορίες. Ηταν όμως έμπειροι πιλότοι και είχε ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για να γίνει η εκπαίδευση μέσα στα πλαίσια της ασφάλειας που προβλέπεται. Δεν ξέρουν ακόμη αν οι πιλότοι έχουν προλάβει να εγκαταλείψουν το σκάφος. Όμως αν υπαρχει κάτι θα φανεί το επόμενο διάστημα γιατί είναι τεράστια η κινητοποίηση, προκειμένου να βρεθούν οι πιλότοι. Ας ελπισουμε ότι θα πανε όλα καλα», αναφέρει και καταλήγει πως δε νομίζει να ήταν κάποια βλάβη του αεροσκάφους, αλλά ενδεχομένως κάποιος λάθος χειρισμός του πιλότου.
Παλαιού τύπου
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, συμφωνα με τον αντιπτέραρχο α.ε. είναι παλαιού τύπου, τα οποια έχουν εκσυγχρονιστεί και είναι βέβαιο ότι η συντήρηση του γίνεται στο μέγιστο βαθμό.
Σημειώνεται ότι έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροσκάφους νότια της Ανδραβίδας της 338 Μοίρας ΑΡΗΣ, 15 λεπτά μετά την απογείωση του από την αεροπορική βάση.
Βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια
Βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια του αεροσκάφους F4 Φάντομ που έπεσε νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.
Σε εξέλιξη είναι πάντως οι έρευνες για τους πιλότους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συντρίμμια βρέθηκαν στην περιοχή που από την αρχή έψαχναν το F-4 Φάντομ, δηλαδή 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας και 8 δυτικά του Κατακόλου, στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Στις έρευνες συμμετέχουν δυνάμεις του Λιμενικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, και της Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα στην περιοχή επιχειρούν: 2 ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικoύ, 1 ναυαγοσωστικό σκάφος και 4 πλωτά του λιμενικού, 2 ιδιωτικά σκάφη, όπως και ιταλικά αλιευτικά που βρίσκονται στην περιοχή. Επίσης ένα C-130 είναι σε ετοιμότητα για να επιχειρήσει.
Το αεροσκάφος ανήκει στην 338 Μοίρα Διώξεως «Άρης» της 117 Πτέρυγας Μάχης της Ανδραβίδας.
Την ίδια ώρα την εκτίμηση ότι το μαχητικό αεροσκάφος F-4 που κατέπεσε νότια της Ανδραβίδας, αντιμετώπισε τεχνική βλάβη εξέφρασε ο αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλης Γεωργούσης.
Όπως τονίζει, μιλώντας στην ΕΡΤ, οι δύο ιπτάμενοι είχαν ενημερώσει ότι θα εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, που σημαίνει ότι υπήρχε βλάβη, η οποία προφανώς δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε κάθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν» είπε.
«Μπορεί να είναι βλάβη κινητήρα, βλάβη πηδαλίου ή στα υδραυλικά συστήματα», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ertnews, τονίζοντας πως όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βλάβη είναι υποχρεωμένοι οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.
Διαβάστε επισης:
-
30 Μαρτιου 2023, 14:08Κρήτη: Τροχαίο με απεγκλωβισμό γυναίκας στο Μυλοπόταμο- 2 τραυματίες στο νοσοκομείο
-
31 Μαρτιου 2023, 16:56Βιασμός ανηλίκου στο Ηράκλειο: Προφυλακίστηκε ο λυράρης- Αποδοκιμασίες από τον κόσμο
-
30 Μαρτιου 2023, 22:27Δυνατός σεισμός έγινε αισθητός στο Ηράκλειο
-
30 Μαρτιου 2023, 20:11Ηράκλειο: Σε κόντρα ανιψιός και γαμπρός του λυράρη: «Αν το ξέραμε, θα καταγγέλλαμε»
-
31 Μαρτιου 2023, 10:00Δικαίωση για τους φοιτητές Γεωπονίας στο ΕΛΜΕΠΑ και σε άλλα 12 Τμήματα
-
31 Μαρτιου 2023, 09:05Ηράκλειο: Παράσυρση 13χρονου από όχημα στη Λ. Ικάρου