Παρασκευή Κεφαλά: Σε μία ΕΕ χωρίς ευρωπαϊκή συνείδηση, όλοι θεωρούν τη Τουρκία, αναγκαίο στρατηγικό εταίρο! (podcast)
αγαπημένα σου στη Google
Η Παρασκευή Κεφαλά, Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και Διευθύντρια στο Κέντρο Ανάλυσης Μεσανατολικής Πολιτικής (ΚΕ.Α.ΜΕ.Π.) είναι καλεσμένη σήμερα στο newshub.gr και αναλύει τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Ξεκινώντας από τις πρακτικές Τραμπ, η κα Κεφάλα μας λέει ότι: «Δυο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά: Εχουμε την απόλυτη υπέρβαση των διπλωματικών εσκαμένων», παράδειγμα η πρόσφατη αντιμετώμιση του Ζελένσκι και του Ουκρανικού.
Το δεύτερο είναι η άποψη ότι «εμείς πληρώνουμε τόσα χρόνια την ασφάλεια της ευρώπης τώρα θα είναι θέμα της ίδιας να εξασφαλίσει την ασφάλεια»!
Και εδώ μπαίνουν πολλά ερωτήματα: Θα είναι «ενιαία» τα όπλα, θα υπάρχει κοινή αμυντική στρατηγική, θα υπάρχει μία συνέχεια και συμπληρωματικότητα σε αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή άμυνα;
Εδώ κάλεσαν τις κυβερνήσεις να περικόψουν τις κοινωνικές δαπάνες και να αυξήσουν δραματικά τις αμυντικές γιατι μέσα στα επόμενα 4- 5 χρόνια η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ευρώπη! Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα της νοοτροπίας που επικρατεί στην Ευρώπη.
Στόχος του Τραμπ είναι να γίνει ο διαμοιρασμός που θα τον ικανοποιεί στην Ουκρανία και στη συνέχεια να στοχεύσει άμεσα στην Κίνα.
Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ευρωπαϊκή συνείδηση! Η απειλές είναι διαφορετικές για κάθε σχεδόν χώρα. Και η Ακροδεξιά ανεβαίνει γιατί υπάρχει οικονομική δυσχέρεια και ανεργία που ανεβαίνει.
Η παρουσία δύο πετρελαϊκών κολοσσών για έρευνες νοτίων της Κρήτης, είναι μέρος ενός ευρύτερου σχέδιο να αναστείλει την κινεζική διείσδυση στην Ευρώπη μέσω το σχεδίου του «δρόμου του μεταξιού»
Οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα γιάτι η τελευταία δεν πρόκειται να διεκδικήσει τίποτα από την υπερδύναμη.
«Η Τουρκία δυστυχώς θεωρείται από όλους τους κρίσιμους παίχτες, ως ο αναγκαίος στρατηγικός εταίρος, ειδικά τώρα που είναι υπό δημιουργία ο ευρωπαϊκός στρατός»
Στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ φαίνεται ότι έχει κερδίσει όλους του τους αντιπάλους αλλά στο μεταξύ, όλες αυτές οι ισορροπίες μπορούν να αλλάξουν. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία δεν μπορούν να αντιδράσουν σε περίπτωση μετακίνησης του παλαιστίνιων μεταναστών από τη Γάζα σε αυτές. Ειδικά στην Αίγυπτο υπάρχει μία μεγάλη ένταση ανάμεσα στους «κοσμικούς» που έχουν την εξουσία και τους ισλαμιστές. Ένα τέτοιο γεγονός θα ανέβαζε πολύ περισσότερο την ένταση.
Ο Ερντογάν δεν είναι καθόλου απρόβλεπτος. Πάντα προειδοποιεί για αυτά που θέλει να κάνει.
Θέλει να τελειώνει με τους Κούρδους που έχει στο εσωτερικό της Τουρκίας, να καταπνίξει το κουρδικό στοιχείο στη Σύρια και βγάζοντας από τη μέση το πρόβλημα Ιμάμογλου να θέσει τις βάσει για να είναι γίνει «αιώνιος» πρόεδρος!
https://www.newshub.gr
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr
-
13 Ιουνιου 2026, 07:06Καταγγελία Ηρακλειώτη: Μας δάγκωσαν κοριοί όταν καθίσαμε στο σαλόνι πλοίου της γραμμής (Φωτο) -
12 Ιουνιου 2026, 13:45Αίτημα παράτασης των προθεσμιών ολοκλήρωσης των προγραμμάτων “Εξοικονομώ” τη στιγμή που οι σεισμόπληκτοι μιλάνε για... μπάχαλο -
13 Ιουνιου 2026, 19:58Ηράκλειο: Τραγικό τροχαίο με θύμα έναν 50χρονο μοτοσικλετιστή σημειώθηκε στο δρόμο στα Πεζά -
12 Ιουνιου 2026, 10:25Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
13 Ιουνιου 2026, 12:27Δυο Ελληνίδες, η μια από την Κρήτη, στο 3ο Παγκόσμιο Forum Νέων Αποθεμάτων Βιόσφαιρας, η Δρ. Κατερίνα Μανταδάκη στο newshub.gr (podcast) -
13 Ιουνιου 2026, 07:26Κώστας Πικραμένος: Από τη Γάζα στον Άγιο Νικόλαο, πώς στήνει η Χαμάς τα δίκτυά της στην Ευρώπη! (podcast)
