Περισσότεροι από 2.900 πρόσφυγες πέρασαν στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Εκατοντάδες – ή και χιλιάδες – άνθρωποι, πολλοί με παιδιά και αποσκευές, έκαναν ουρά για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, ενώ μέχρι τις 05:00 σήμερα το πρωί (04:00 ώρα Ελλάδας), περισσότεροι από 2.900 άνθρωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχαν περάσει στο έδαφος της Αρμενίας.
Σχεδόν 3.000 άτομα βρίσκονται ήδη στο κέντρο υποδοχής στο Κόρνιτζορ. Η ηγεσία των 120.000 Αρμενίων, που θεωρούν πατρίδα τους το Καραμπάχ, ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι του θύλακα δεν θέλουν να ζήσουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και ότι θα αναχωρήσουν για την Αρμενία επειδή φοβούνται διώξεις και εθνικές εκκαθαρίσεις.
Η αρμενική ηγεσία του θυλάκου, που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε σήμερα πως όλοι όσοι επιθυμούν να φύγουν για την Αρμενία, μετά την αζέρικη στρατιωτική επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας, θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν.
Οι πρόσφυγες συνοδεύονται μέχρι τα σύνορα της Αρμενίας από την ειρηνευτική δύναμη της Ρωσίας στην περιχοή.
Στην πρωτεύουσα του Καραμπάχ -Στεπανακέρτ για την Αρμενία, Χανκεντί για το Αζερμπαϊτζάν-, όσοι είχαν καύσιμα άρχισαν από χθες, Κυριακή, το βράδυ να παίρνουν με τα αυτοκίνητά τους το διάδρομο Λατσίν προς τα σύνορα με την Αρμενία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς.
Σε φωτογραφίες του Ρόιτερς εικονίζονται δεκάδες αυτοκίνητα να αναχωρούν από την πρωτεύουσα με κατεύθυνση αυτό τον ορεινό διάδρομο, ενώ σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφουν το τέλος μιας κοινωνίας που υπήρχε στο Ναγκόρνο καραμπάχ επί 2.000 χρόνια.
Ύστερα από μία 24ωρη επιχείρηση-αστραπή του αζερικού στρατού, οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγκάστηκαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός. Η άνευ όρων συνθηκολόγηση τους πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στην πρωτεύουσα της χώρας Γερεβάν. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 142 άτομα συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο.
Ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στον αυτόνομο θύλακα Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν – μια λωρίδα αζέρικου εδάφους ανάμεσα στην Αρμενία, το Ιράν και την Τουρκία- για να συζητήσει με τον Αλίεφ την κατάσταση στην περιφέρεια του Καραμπάχ, ανακοινώθηκε από το γραφείο του τούρκου προέδρου.
Οι δύο πρόεδροι θα συμμετάσχουν σε τελετή για έναν αγωγό αερίου, ο οποίος θα φέρει αέριο στο Ναχιτσεβάν, και θα εγκαινιάσουν μια στρατιωτική εγκατάταση στο θύλακα, η οποία εκσυγχρονίσθηκε πρόσφατα, δήλωσε η τουρκική προεδρία.
-
29 Νοεμβριου 2023, 14:05Απλή διάσταση απόψεων με το Φανάρι ή κάτι παραπάνω πίσω από την απόφαση της Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης;
-
28 Νοεμβριου 2023, 16:01Αμμουδάρα: Χειροπέδες σε τρεις Βουλγάρες που πουλούσαν αγοραίο έρωτα
-
28 Νοεμβριου 2023, 07:06Λεωνίδας Κουμάκης στο newshub.gr: Ανύπαρκτη η πραγματική Δικαιοσύνη στην Τουρκία
-
28 Νοεμβριου 2023, 19:22Οι ισχυροί άνεμοι «άναψαν φωτιές» στην Κρήτη: Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής σε Χανιά και Σητεία
-
28 Νοεμβριου 2023, 19:07Ηράκλειο: 400 αθλητές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στους αγώνες μαχητικών αθλημάτων (Φωτο)
-
28 Νοεμβριου 2023, 18:20Επιστρέφει στο Ηράκλειο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων