Προσέγγιση Ρωσίας-Βόρειας Κορέας: Η Ιαπωνία προειδοποιεί εναντίον κάθε «παραβίασης» των κυρώσεων του ΟΗΕ

Η Ιαπωνία υπογράμμισε σήμερα τον κίνδυνο «να παραβιασθούν» οι κυρώσεις του ΟΗΕ για τον εξοπλισμό της Βόρειας Κορέας μετά τη συνάντηση χθες, Τετάρτη, του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Παρακολουθουμε (σ.σ.: τις συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ) με ανησυχία», κυρίως επειδή υπάρχει «η δυνατότητα αυτό να καταλήξει σε παραβίαση της απαγόρευσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών των συναλλαγών με τη Βόρεια Κορέα που συνδέονται με τα όπλα», δήλωσε η νέα υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα.
Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, στη ρωσική Άπω Ανατολή, για να ενισχύσουν τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες τους.
Ο Πούτιν έκανε λόγο στους δημοσιογράφους για «προοπτικές» στρατιωτικής συνεργασίας με την Πιονγκγιάνγκ, παρά τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των πυρηνικών προγραμμάτων της και των πυραύλων που αναπτύσσει.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ήδη την ανησυχία τους για την αμυντική σχέση που φαίνεται να δημιουργείται ανάμεσα στις δύο χώρες και προειδοποίησαν πως δεν θα διστάσουν να επιβάλουν νεές κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ και της Μόσχας, εφόσον χρειαστεί.
Η Ουάσινγκτον εκφράζει επίσης φόβους για μια ενδεχόμενη συμφωνία για παραδόσεις βορειοκορεατικού στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία για να στηρίξει την πολεμική προσπάθειά της στην Ουκρανία, παρόλο που στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα αυτό από τη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ.
Η Καμικάουα, η οποία διορίσθηκε χθες επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας με την ευκαιρία ενός ευρύ κυβερνητικού ανασχηματισμού, επανέλαβε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και πως η Ιαπωνία έχει ζητήσει από τις τρίτες χώρες να μην παρέχουν οποιαδήποτε υποστήριξη στις ρωσικές δυνάμεις στη σύγκρουση αυτή.
Η Καμικάουα υπενθύμισε επίσης πως η Ιαπωνία έχει «πολυάριθμα προβλήματα και ανησυχίες» σχετικά με την Κίνα, ενώ εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία οι δύο χώρες να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μαζί «εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις».
Η ίδια κάλεσε το Πεκίνο να συμπεριφερθεί «με υπεύθυνο τρόπο» σε σχέση με την απόρριψη στη θάλασσα του νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι (βορειοανατολική Ιαπωνία), η οποία άρχισε στα τέλη Αυγούστου.
Η Ιαπωνία είχε αντιδράσει αμέσως αναστέλλοντας όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλάσσιων προϊόντων παρά τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της επιχείρησης που έδωσαν η Ιαπωνία και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που επιβλέπει τη διαδικασία.
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 22:20Οροπέδιο Λασιθίου: Γιατί έχουν ανέβει οι τόνοι προεκλογικά-Οι συκοφαντίες και οι μηνύσεις
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 16:06Ηράκλειο: Συλλήψεις μετά την εκκένωση του Ευαγγελισμού και τα επεισόδια στο κέντρο- Το χρονικό της έντασης
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 11:07Ηράκλειο: Τι γινόταν στον Ευαγγελισμό - Φωτογραφίες και βίντεο από το κτίριο που ήταν υπο κατάληψη
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 11:29Δ. Μινώα Πεδιάδας: Θλίψη για το χαμό του Βασίλη Μαραγκάκη
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 13:08Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του Φρουρίου Ιτζεδίν- Η ΕΤΑΔ παραχωρεί τη χρήση του στο Δήμο Χανίων
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 07:00Κρήτη: Τα απανωτά περιστατικά βίας συνεχίζονται - Νέα συμβάντα σε Ηρακλειο και Ρέθυμνο