Ρωσία: Απειλή πολέμου η χρήση των ρωσικών assets από την ΕΕ
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιήσει τα κατασχεθέντα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της για να υποστηρίξει την Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με δικαιολογία για πόλεμο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα ρωσικά assets που βρίσκονται στην Ευρώπη για να υποστηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ισοδυναμεί με πράξη που δικαιολογεί τον πόλεμο, δήλωσε ο Dmitry Medvedev, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σε σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο Telegram.
«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθήσει να κλέψει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στο Βέλγιο εκδίδοντας ένα λεγόμενο δάνειο αποζημίωσης, τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από το διεθνές δίκαιο ως ειδικός τύπος casus belli, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τις Βρυξέλλες και τις επιμέρους χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο Medvedev.
Η Ρωσία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα προβεί σε αντίποινα εάν η ΕΕ προχωρήσει στην επιλογή της κατάσχεσης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί κλοπή, δεδομένου ότι θα πρόκειται για δάνειο και η Ουκρανία θα πρέπει να το αποπληρώσει μόνο εάν η Ρωσία καταβάλει αποζημιώσεις.
Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα της CNBC για σχολιασμό.
Απελευθέρωση 105 δισ. δολαρίων
Την Τετάρτη, η Επιτροπή πρότεινε ένα «δάνειο αποζημίωσης» για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει τη χρήση μετρητών από τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κατέχουν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Πρότεινε επίσης τη δανειοδότηση των κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές, προσφέροντας στα κράτη μέλη μια εναλλακτική λύση στη χρήση ρωσικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με την πρόταση για τη χρήση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, προβλέπεται η αποδέσμευση 90 δισεκατομμυρίων ευρώ (105 δισεκατομμύρια δολάρια) για την προσπάθεια αυτή, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου τα δύο τρίτα του χρηματοδοτικού κενού της Ουκρανίας για την περίοδο 2026-2029, σύμφωνα με την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ανέρχεται σε 136,5 δισ. δολάρια.
«Με τη Ρωσία να συνεχίζει να μην δείχνει καμία προθυμία να δεσμευτεί για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, η πίεση στους πόρους της Ουκρανίας συνεχίζει να αυξάνεται, καθιστώντας τη συνεχή υποστήριξη της ΕΕ ακόμη πιο ζωτικής σημασίας», ανέφερε η Επιτροπή σε δήλωσή της.
Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει τα κέρδη που προέρχονται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν οικονομικά το Κίεβο, αλλά ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με περαιτέρω μέτρα λόγω πιθανών οικονομικών και νομικών ζητημάτων.
Το Βέλγιο τηρεί ιδιαιτέρως σκληρή στάση στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι φιλοξενεί τον Όμιλο Euroclear, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας που είναι «παγωμένα» στην Ευρώπη από το 2022 και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η ηγεσία του Βελγίου έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις μετά το τέλος του πολέμου και επιθυμεί οι χώρες της ΕΕ να δεσμευτούν να μοιραστούν το βάρος των ευθυνών.
CNBC
-
19 Ιανουαριου 2026, 09:50Ηράκλειο: Μεθυσμένος οδηγός παραβίασε όλο τον ΚΟΚ και στο τέλος έπεσε πάνω σε περιπολικό -
20 Ιανουαριου 2026, 13:35Οκτώ ημέρες πριν την εκλογή Μητροπολιτών και ακόμα κανένα φως-Η συνάντηση του Πατριάρχη με μέλος της Εξαρχίας -
19 Ιανουαριου 2026, 10:25Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
19 Ιανουαριου 2026, 18:03Καιρός: Βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια στην Κρήτη φέρνει το νέο βαρομετρικό χαμηλό - Έκτακτη ανακοίνωση από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου -
19 Ιανουαριου 2026, 15:21Τραγικό τέλος για τον εμβληματικό φωτογράφο της Μεσαράς Αρτέμη Ρουβάκη -
19 Ιανουαριου 2026, 22:28Κακοκαιρία: Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν αύριο Τρίτη
