Σωτήρης Λίβας: Αδιέξοδο στο Ιράν! Είμαστε εκεί που ήμασταν και πριν τις εχθροπραξίες και με τις δύο πλευρές χαμένες! (podcast)
Ο Σωτήρης Λίβας , Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι καλεσμένος σήμερα στο newshub.gr και μας αναλύει τις εξελίξεις στο πόλεμο του Ιράν.
«Φαίνεται σαν έχει σταματήσει ο χρόνος! Έχουμε δύο λέξεις που είναι οι βασικοί παράγοντες της κατάστασης σήμερα: Η λέξη σεβασμός που συνεχώς επαναλαμβάνει η Ιρανική πλευρά και η έννοια του χρόνου που αναφέρουν και τα δύο μέρη.»
Σεβασμός για τους Ιρανούς σημαίνει μία έμμεση παραδοχή ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται με αποζημιώσεις για τις σοβαρές ζημιές που έχει υποστεί το Ιράν, καθώς και την αποδοχή του ότι θα είναι αυτό που θα ασκεί κυριαρχία στα Στενά του Ορμούζ! Αυτά φυσικά οι ΗΠΑ είναι αδύνατον να τα δεχτούν!
Επομένως φεύγουμε από το τμήμα του σεβασμού και πάμε στον παράγοντα χρόνο: Και στις δύο περιπτώσεις πιέζει υπερβολικά πολύ. Στο Ιράν η κοινωνία υποφέρει, αλλά ακόμα αντέχει χωρίς μία εξέγερση όπως θα ήθελαν οι ΗΠΑ. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ βλέπουν τις τιμές ενέργειας να έχουν εκτοξευτεί, υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ και η ένταση ανεβαίνει με την ώρα!
Στο βάθος όλων αυτών παραμένουν η Κίνα η Ρωσία και η φοβισμένη Ευρώπη.
Η Ιρανική κοινωνία βρίσκεται σε τεράστιες δυσκολίες. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν βλέπουν σαν ελευθερωτές τους Αμερικανούς ! Ετσι αντί ο πόλεμος να λειτουργήσει διασπαστικά για το καθεστώς, ο λαός μάλλον συσπειρώνεται περισσότερο γύρω του! Το καθεστώς όχι απλα δεν έπεσε, αλλά δεν θέλει με τίποτα να κάνει πίσω ούτε στο πυρηνικό του πρόγραμμα!
«Άρα όλος αυτός ο χαμός έγινε για να ξαναγυρίσουμε στην αρχική κατάσταση;»
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgI7vd72xX-ZNWb_x7zzWJg
στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/newshub.gr
στη σελίδα μας στο twitter: https://twitter.com/NewshubG
στη σελίδα μας στο instagram: https://www.instagram.com/newshub.gr/
στη σελίδα μας στο Tik Tok: https://www.tiktok.com/@newshub.gr
-
03 Μαΐου 2026, 11:55Φράγμα Αποσελέμη: Στο 50% η πληρότητα – Στα 50 εκατ. κυβικά τα αποθέματα νερού στην Κρήτη, αναλυτικά στοιχεία -
04 Μαΐου 2026, 09:40Ο Γρηγόρης Πασπάτης στο newshub.gr εφ' όλης της ύλης! (podcast) -
04 Μαΐου 2026, 11:05Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
03 Μαΐου 2026, 10:04Καιρός: Μαγιάτικο “λευκό” χιόνι στον Ψηλορείτη την 3η μέρα του Μαΐου -
03 Μαΐου 2026, 09:52Σύρος: Νεκρός σε τροχαίο 25χρονος μοτοσικλετιστής στην Ερμούπολη -
04 Μαΐου 2026, 21:26Βίκτωρας Γιαννικόπουλος: Ο έφηβος επιστήμονας «φαινόμενο» που επικοινωνεί με τη NASA
