Στη θάλασσα η τρίτη ελληνική Belharra – Δένδιας: «Έρχεται και 4η φρεγάτα FDI»
αγαπημένα σου στη Google
Με τις φρεγάτες FDI συγκροτούμε μια αξιόπιστη και ισχυρή δύναμη αποτροπής, που διευρύνει το στρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Φορμίων» στη Λοριάν της Γαλλίας.
Χαρακτήρισε την καθέλκυση του «Φορμίωνα» ένα ακόμη «κορυφαίο γεγονός στην πορεία αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας μας», στη συνέχεια της καθέλκυσης του «Κίμωνα» και του «Νέαρχου», των άλλων δύο φρεγατών που κατασκευάζονται από την Naval Group για το Πολεμικό Ναυτικό.
«Συνιστά», είπε επίσης, «επιβεβαίωση της προσήλωσης της Ελλάδας στην αποτροπή της αυθαιρεσίας, και στη διαφύλαξη της κυριαρχίας μας».
Και πρόσθεσε: «Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ξεκαθάρισε, δε, ότι «η Ελλάδα έχει επενδύσει σε στρατηγικές συμμαχίες και σε διακρατικές συνεργασίες», ενώ ανέλυσε: «Η στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία που υλοποιήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής, τη οποία είχα την τιμή να διαπραγματευτώ και να υπογράψω,- εκ μέρους της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας τον οποίο και σήμερα ευχαριστώ θερμά, και για τότε και για την παρουσία του εδώ τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν – αποτελεί ένα εχέγγυο σταθερότητας για την περιοχή».
Υπογράμμισε ότι είναι μια συμφωνία «σταθμός» και υπενθύμισε ότι «περιλαμβάνει μια ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που θωρακίζει τις χώρες μας αλλά και την Ευρώπη απέναντι σε κάθε ανατολική απειλή».
«Και επιβεβαιώνει αυτό που η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πάντοτε ότι είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας κι όχι αστάθειας» συμπλήρωσε.
Για τις φρεγάτες FDI, εξήγησε ότι «έχουν μια επιπλέον σημαντική – πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία – δυνατότητα να ενσωματώνουν στρατηγικά όπλα. Στρατηγικά συστήματα».
-
24 Αυγουστου 2026, 22:46Ηράκλειο: Αυτοκίνητο έπεσε στον Γιόφυρο πριν το Παγκρήτιο Στάδιο - Κινητοποίηση των Αρχών (Βίντεο) -
24 Αυγουστου 2026, 17:03Κρήτη: Περισσότεροι από 30 ταλαιπωρημένοι γύπες έχουν διασωθεί και μεταφερθεί στην ΑΝΙΜΑ τις τελευταίες δυο βδομάδες- φωτο -
24 Αυγουστου 2026, 15:45Κρήτη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του εορτασμού του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Δήμου Αποκορώνου -
24 Αυγουστου 2026, 19:08Σε «ήρεμα νερά» η γεώτρηση για υδρογονάνθρακες και οι σεισμικές σε Ιόνιο και Κρήτη; -
25 Αυγουστου 2026, 16:31Δημήτρης Κόκοτας: Ο γιoς του θρύλου που χάραξε τη δική του πορεία - Οι επιτυχίες, η οικογένεια και η μάχη που συγκλόνισε -
25 Αυγουστου 2026, 11:19“Πράσινο φως” για την οριστική μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου
