Στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μπήκε το Oruc Reis
αγαπημένα σου στη Google
Στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μπήκε εδώ και περίπου μια ώρα το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis προερχόμενο από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει ρίξει καλώδια, αλλά δεν διεξάγει ακόμα έρευνες. Το Oruc Reis το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία.
Την ίδια στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα είναι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, καθώς βρίσκεται σε πυκνή διάταξη στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες 3 πολεμικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται κοντά στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τη συνοδεία του, ενώ πολλά άλλα βρίσκονται πίσω από αυτά.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από τα ελληνικά πολεμικά πλοία κάθε 15 λεπτά καλούν τον Τούρκο πλοίαρχο του Oruc Reis να μαζέψει τα ερευνητικά καλώδια και να αποχωρήσει από το σημείο.
Ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά το απόγευμα με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.
Η τηλεφωνική επικοινωνία έρχεται λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό πως το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, «Oruc Reis», εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το «Oruc Reis», το οποίο συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία, έχει ρίξει καλώδια, αλλά δεν διεξάγει ακόμα έρευνες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε για το ίδιο θέμα νωρίτερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στο ίδιο τηλεφώνημα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Βέλγο πολιτικό για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου.
Τουρκική προκλητικότητα
Σε δήλωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο.
«Η πλευρά που αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το TRT Haber, και προσθέτει: «Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες».
Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα. Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε άλλο σημείο.
«Η Τουρκία έχει την ισχύ, τη δυνατότητα να καταστρέψει "συμμαχίες του κακού" στη Μεσόγειο που είναι εναντίον της», προσθέτει. «Όσοι ενεργούν σύμφωνα με το “Είμαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Μεσογείου” θα απογοητευτούν πικρά», επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Η δήλωση αυτή έρχεται μετά τις πληροφορίες ότι το Oruc Reis πλέει, πλέον, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχοντας, μάλιστα, ρίξει και καλώδια, χωρίς ωστόσο, να διεξάγει ακόμα έρευνες, ενώ την ίδια ώρα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, τρία πολεμικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται κοντά στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τη συνοδεία του, ενώ πολλά άλλα βρίσκονται πίσω από αυτά.
ΗΠΑ
Να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προτρέπει την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε.
-
17 Σεπτεμβριου 2026, 18:38Καραλής: Πιο ψηλά από ποτέ ο Μανόλο, στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης -
17 Σεπτεμβριου 2026, 22:27Ολλανδία: Βρέθηκε απόκομμα 1.700 ετών από την «Οδύσσεια» μέσα σε βιβλίο -
18 Σεπτεμβριου 2026, 17:00Τι είπε ο Μητροπολίτης Ανδρέας Νανάκης για την κηδεία Μαζωνάκη και προκάλεσε αίσθηση και θετικά σχόλια -
18 Σεπτεμβριου 2026, 07:00«Τα παράπονα σας στην κυβέρνηση» - Η Περιφέρεια Κρήτης δέχεται όλα τα παράπονα για τα έργα στον ΒΟΑΚ αλλά δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ευθύνη! -
17 Σεπτεμβριου 2026, 13:02Κρήτη: Έβρεξε, αλλά πόσο νερό έφτασε πραγματικά στις καλλιέργειες; -
17 Σεπτεμβριου 2026, 10:10Φαίδων Καραϊωσηφίδης: Ασπίδα του Αχιλλέα - «πηγαίοι» μύθοι, κρίσιμες αλήθειες και η Άμυνα σε νέα εποχή! (podcast)
