Τουρκία: Νέες Navtex για ασκήσεις στο Αιγαίο λίγο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Navtex εξέδωσε η Τουρκία στα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου» ισχυριζόμενη ότι το κάνει επειδή η Αθήνα εξέδωσε Navtex κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, παρά τη συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, η Ελλάδα, «η οποία δεν συμμορφώθηκε με το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα με την Τουρκία, κήρυξε περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για άσκηση κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αντίθετα με τη συμφωνία. Κατόπιν τούτου, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, η Τουρκία ανακοίνωσε περιοχές εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους με NAVTEX που εξέδωσε με ημερομηνία 22 Ιουνίου».
Συγκεκριμένα η Τουρκία χθες το βράδυ εξέδωσε τρεις Νavtex αναγγέλοντας ουσιαστικά ην χρονική επέκταση των τριών μεγάλων δεσμεύσεων στο Κέντρο του Αιγαίου για όλη την περίοδο του καλοκαιριού, που κανονικά υπάρχει η υποχρέωση αποφυγής διεξαγωγής ασκήσεων σε διεθνή ύδατα.
Η Τουρκία είχε δεσμεύσει τρεις μεγάλες περιοχές στην μέση του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου από τις 15 Ιανουαρίου 2021 και μέχρι τις 14 Ιουνίου και κατόπιν από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Το διάστημα 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου εξαιρούνταν. Με τις Navtex όμως που εξέδωσε χθες αναγγέλλεται ότι οι περιοχές δεσμεύονται από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από την Ανατολή του ηλίου.
Μάλιστα, η Τουρκία επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως τη χώρα που παραβιάζει τις συμφωνίες, αν και οι ασκήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί ή αναγγελθεί από ελληνικής πλευράς αφορούν κυρίως ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο.
Πηγή: ERT
-
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 10:50Οι ανώνυμες επιστολές για οικογένειες από την Κρήτη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» στον ΟΠΕΚΕΠΕ -
15 Απριλιου 2026, 17:21Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μετέφεραν «αστυνομικούς» του ψευδοκράτους και άρματα μάχης -
16 Απριλιου 2026, 07:06Ανεπάρκεια και φέτος στα κονδύλια για τη δακοκτονία, διαπιστώνει ο ΣΕΔΗΚ – Μόλις 9,9 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη
