Βόρεια Μακεδονία: Στο ΝΑΤΟ η επιτήρηση του εναέριου χώρου- Ελληνικά F 16 πάνω από τα Σκόπια
αγαπημένα σου στη Google
Στο πλαίσιο των διαδικασιών πλήρους ενσωμάτωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων η τελετή ανάληψης του Αστυνόμευσης του Εναέριου Χώρου της από την Συμμαχία, η οποία εντάχθηκε στις εκδηλώσεις του ΝΑΤΟ για την συμπλήρωση 60 ετών Δραστηριοτήτων AIR POLICING.
Στην τελετή παρευρέθησαν η Υπουργός Άμυνας κ. Radmila Sekerinska καθώς και Βουλευτές και Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια κ. Ρούσσος Κούνδουρος, η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια κ. Kate Byrnes, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγος Vasko Gjurchinovski, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Διοικητής Combined Air Operations Centre (CAOC) Torrejon Αντιπτέραρχος Fernando De La Cruz Caravaca.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε χαμηλή διέλευση άνωθεν της πόλης και του Αεροδρομίου των Σκοπίων ενός Αεροσκάφους Ε-3Α (AWACS) του NATO και 2 Ελληνικών Μαχητικών Αεροσκαφών F-16, ενώ υλοποιήθηκε και εικονικό σενάριο προσομοίωσης αναχαίτισης σε πολιτικό αεροσκάφος τύπου Learjet που συμμετείχε στην εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με στατική έκθεση του συνόλου των πτητικών μέσων.


Σημειώνεται ότι μέχρι ανάληψης της εν λόγω αρμοδιότητας από το ΝΑΤΟ η Εναέρια Αστυνόμευση του FIR Σκοπίων είχε αναληφθεί από την Ελλάδα, κατόπιν σύναψης συμφωνίας Τεχνικής Διευθέτησης των δύο Χωρών που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο 2019.
-
04 Σεπτεμβριου 2026, 09:10Θλίψη για τον 71χρονο σέρφερ που βρέθηκε νεκρός σε παραλία των Γουβών -
04 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Ο Αντ. Παπαδάκης για τον ιό Δυτικού Νείλου στην Κρήτη: Πώς μεταδίδεται και πότε προκαλεί ανησυχία! (podcast) -
03 Σεπτεμβριου 2026, 10:41Θλίψη για το χαμό του Γεώργιου Μαγκουσάκη -
04 Σεπτεμβριου 2026, 13:07Ηράκλειο: Οι βουλευτές που χόρεψαν και τραγούδησαν στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ - Λύρες, σόου με drones και μια... τούρτα (Φωτο) -
04 Σεπτεμβριου 2026, 08:50Στα μαύρα οι Αγιές Παρασκιές και ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων για το θάνατο του Γιώργου Πολυζωάκη -
03 Σεπτεμβριου 2026, 11:22Μιχάλης Μαντάλας: Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη σχέση με το Ισραήλ και τι πρέπει να προσέχει! (podcast)
