Υπουργός Άμυνας και Πρέσβης ΗΠΑ έρχονται στη Σούδα - Ο λόγος της επισκεψης
Στη Σούδα θα βρεθεί τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Εθνικής ΆμυναςΝίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά δεν θα είναι μόνος.
Συμφωνα με πληροφορίες θα ταξιδέψει μαζί του ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Η επισκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, αλλά μετατεθηκε λόγω κορωνοιου. Ο Αμερικανός πρέσβης είχε επισκεφτεί ξανά την Βάση της Σούδας τον περασμένο Δεκέμβρη.
Ο Αμερικανός πρέσβης κ. Πάιατ ειχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην αμερικανική βάση στον κόλπο της Σούδας και αφού είχε συναντηθεί με το προσωπικό, ειχε περιηγηθεί σε εγκαταστάσεις στην Αμερικανική Διευκόλυνση του ΝΑΤΟ, και ειχε επιβιβαστεί στο υποβρύχιο πυραύλων της τάξης του Οχάιο.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 12 Δεκέμβρη είχε κάνει δηλώσεις υπερ της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα την αντίθεση των ΗΠΑ στους ισχυρισμούς της Άγκυρας σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, ειχε εκφράσει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Τώρα έχουμε λάβει τα συγκεκριμένα κείμενα και έχουμε ολοκληρώσει τη νομική ανάλυση για το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» ειχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».
Παράλληλα, ειχε διαμηνύσει πως «ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτών των ζητημάτων δεν γίνεται με μονομερείς διακηρύξεις που παραβλέπουν τις θέσεις των κρατών που επηρεάζονται, στην προκειμένη περίπτωση της Αιγύπτου και της Ελλάδας, αλλά μέσω του διαλόγου».
Επιστροφή
Τώρα έξι μήνες μετά ο Αμερικανός Πρέσβης ξαναέρχεται στην Κρήτη. Το πόσο ενδιαφέρει τους αμερικανούς η βάση της Σούδας και ο προβλήτας Κ-14 (όπου μπορούν να ελλιμενίζονται τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα), είναι γνωστό τοις πάσι, όπως αναφέρει «Το Βήμα».
Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ΛΟΙΠΟΝ θα βρεθεί την εβδομάδα που μας έρχεται μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο στη Σούδα. Δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον ο κ. Παναγιωτόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον αμερικανό πρεσβευτή στη βάση της Σούδας.
Και δεν θα είναι μια τυπική επίσκεψη, αφού ο κ. Πάιατ ετοιμάζει και μερικές εκπλήξεις στον υπουργό, που έχουν σχέση με νέα συστήματα που έχουν φέρει στη βάση οι Αμερικανοί, ενώ μπορεί να κλείσουν και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον
Οι δηλώσεις που προκάλεσαν
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πάιατ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, είχε τονίσει πως η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη και πως τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν, ενώ ειχε εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο.
«Αν θα υπήρχε οποιαδήποτε κλιμάκωση, οι μόνοι που θα επωφελούντο από αυτή, θα ήταν οι αντίπαλοί μας. Ο νικητής θα είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι αυτοί που αντιτίθενται την ευρωατλαντική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές από αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπεύει», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά. Δηλώσεις που είχαν προκαλέσει την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας!
-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
14 Απριλιου 2026, 15:28Καιρός: Αφρικανική σκόνη από σήμερα και στην Κρήτη – Έρχονται λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες, αναλυτική πρόγνωση
