Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος για συνομιλίες με τον Πούτιν- Αν αποτύχουν, θα έχουμε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Την ετοιμότητα του να μιλήσει απευθείας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις. Ήμουν έτοιμος εδώ και δυο χρόνια. Και χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν μπορούμε να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε στο CNN ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Ωστόσο, προειδοποίησε πως εάν αποτύχουν οποιεσδήποτε απόπειρες διαπραγμάτευσης, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε «έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Όλοι όσοι θεωρούν ότι αυτός ο διάλογος δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να λύσει τίποτα, δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό (ο διάλογος)... Αν υπάρχει μόνο 1% πιθανότητα να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία. Πρέπει να το κάνουμε αυτό. Μπορώ να σας πω για το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων -σε κάθε περίπτωση, χάνουμε ανθρώπους σε καθημερινή βάση, αθώους ανθρώπους στο έδαφος» δήλωσε.
«Οι ρωσικές δυνάμεις ήρθαν να μας εξοντώσουν, να μας σκοτώσουν. Και μπορούμε να αποδείξουμε με την αξιοπρέπεια του λαού μας και του στρατού μας ότι είμαστε σε θέση να καταφέρουμε (σ.σ.: εναντίον της Ρωσίας) ένα ισχυρό πλήγμα, είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε. Όμως, δυστυχώς, η αξιοπρέπειά μας δεν πρόκειται να διαφυλάξει τις ζωές. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλευτούμε κάθε πιθανότητα, οποιαδήποτε ευκαιρία για να έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε, τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον Πούτιν. Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» πρόσθεσε.
Η συνέντευξη Ζελένσκι έρχεται σε μια στιγμή δραματική για τους άμαχους στη Μαριούπολη και σε άλλα σημεία της Ουκρανίας, μετά από συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς (Δείτε ΕΔΩ)
Η τουρκική διαμεσολάβηση
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας.
Με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, ο τούρκος προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν στις θέσεις τους ως προς τέσσερα βασικά σημεία και ανέφερε την απαίτηση της Μόσχας από την Ουκρανία να εγκαταλείψει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, την αποστρατιωτικοποίηση, αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «αποναζιστικοποίηση» και την προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.
Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Δύση απορρίπτουν αυτές τις αναφορές του Κρεμλίνου στους «νεο-Ναζί» ως αβάσιμη προπαγάνδα. Το αφήγημα της Μόσχας αφορά την δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της Ουκρανίας. Ο σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε ότι τέτοιες αναφορές είναι προσβλητικές για το Κίεβο.
Ο Καλίν δήλωσε επίσης ότι μία διαρκής κατάπαυση του πυρός θα μπορέσει να επιτευχθεί έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Πούτιν. Αλλά πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «θεωρεί» ότι οι θέσεις επί στρατηγικών θεμάτων όπως η Κριμαία και το Ντονμπάς δεν έχουν προσεγγίσει αρκετά για την πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης.
-
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού -
29 Απριλιου 2026, 21:50Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ η 12χρονη μετά το τροχαίο στη Μεσαρά -
29 Απριλιου 2026, 11:50Αγανάκτηση στο Αρκαλοχώρι για τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στην αποκατάσταση του σεισμόπληκτου ναού του Σωτήρος
