Άννα Μαχαιριανάκη: Η παράσταση «Στην Ανέμη με Χρυσή Κλωστή» σημαίνει για μένα επιστροφή!
αγαπημένα σου στη Google
Η μουσικοθεατρική - εικαστική παράσταση "Στην Ανέμη με Χρυσή Κλωστή" παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου το Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»: Ο κόσμος των κρητικών παραμυθιών μέσα από τις καταγραφές του Αριστοφάνη Χουρδάκη. Η χρυσή κλωστή που τα ενώνει είναι η αγάπη, η φαντασία και οι ανθρώπινες επιθυμίες για σύνδεση με ό,τι μας περιβάλλει.
Το έργο αποτελεί θεατρική διασκευή - σύνθεση της Άννας Μαχαιριανάκη με παραμύθια από τις καταγραφές των κρητικών παραμυθιών του Αριστοφάνη Χουρδάκη. Στα παραμύθια αυτά τη χρυσή κλωστή που τα ενώνει αποτελούν η αγάπη για τη ζωή, η φαντασία, η μαγεία, οι ανθρώπινες αξίες και επιθυμίες και η σύνδεση με το περιβάλλον. Η αγάπη για το ταίρι, για τα παιδιά, τους γονείς, τους δικούς και τους άλλους. Η φαντασία των ονείρων και του μυστηρίου της ζωής. Η μαγεία της συνύπαρξης με το περιβάλλοντα χώρο και το άπειρο σύμπαν.
Η κα Άννα Μαχαιριανάκη μιλώντας στο στο newshub.gr, εξηγεί ότι η ομορφιά , η σοφία , η αλήθεια , η πρωτοτυπία , τα βαθειά συναισθήματα το , η θεατρικότητα και ο αφηγηματικός τους λόγος ήταν αυτά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να επιλέξει να διασκευάσει το συγκεκριμένο έργο.
- Θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνογραφία – ενδυματολογία. Συνδυάζονται όλα αυτά και με ποιον τρόπο. Τελικά τι από όλα αυτά είναι η Άννα Μαχαιριανάκη;
"Όλα ορίζουν το θέατρο ,την σκηνή και την θεατρική έκφραση. Είναι αλληλένδετες ειδικότητες για την παραγωγή της παράστασης. Άρα δεν αποκλείουν τη δυνατότητα να παραχθούν ενιαία για την προσωπική αποτύπωση του έργου. Εγώ φυσικά είμαι σκηνογράφος- ενδυματολόγος και στην παράσταση αυτή θεωρώ ότι η εικαστική πρόθεση έχει τον πρώτο λόγο."
- Ποιά τα μηνύματα που θα πάρει το κοινό παρακολουθώντας την παράσταση ""Στην Ανέμη με Χρυσή Κλωστή"
"Το κοινό αρχικά έρχεται να διασκεδάσει στο θέατρο. Ανάλογα με τη διάθεσή του έχει τη δυνατότητα να προσλάβει πολλά μηνύματα γιατί ο προφορικός λαϊκός λόγος των παραμυθιών μέσα από τις εικόνες που πλάθει μιλά για ανθρώπινες αξίες , συναισθήματα ,όνειρα, και ανοίγει δρόμους στη σκέψη και την φαντασία."

Σημείωμα Σκηνοθεσίας
"Το έργο αυτό είναι θεατρική διασκευή από τις καταγραφές των λαϊκών κρητικών παραμυθιών του Αριστοφάνη Χουρδάκη. Είναι μια σύνθεση μικρού αριθμού παραμυθιών από τον ωκεανό των εκατοντάδων που διέσωσε και εξέδωσε ο σπουδαίος αυτός δάσκαλος. Σ’ ένα ταξίδι παραθερισμού μου στην Κρήτη η συνάντησή μου με μια από τις πρώτες συλλογές του Χουρδάκη « Τα Αποστολιανά Παραμύθια», καθώς οι Απόστολοι Πεδιάδας αποτελούσαν τόπο καταγωγής του παππού μου Κωστή και του πατέρα μου Νικόλαου, μου ξύπνησε παιδική μοσχοβολιά και ενήλικη ευθύνη. Από τότε θεώρησα πως είχα ύλη για δημιουργία.
Τώρα καθώς το ασταθές και δυστοπικό περιβάλλον και ο γκρίζος ορίζοντας -πόλεμος, απώλειες, μοναχικότητα, απανθρωποίηση, ανακατάταξη αξιών, υπερεκτιμημένη ατομικότητα και κοινωνικό χάος- με περιβάλλουν ασφυκτικά η χρονική συγκυρία μου προκάλεσε την ανάγκη για προσωπικό επαναπροσδιορισμό.
Η παράσταση «Στην Ανέμη με Χρυσή Κλωστή» σημαίνει για μένα επιστροφή.
Επιστρέφω, αναζητώ απεγνωσμένα αλλά και νοσταλγικά να επαναπροσδιορίσω το νόημα αυτού του ταξιδιού που έχω να βαδίσω.
Επιστρέφω στους θησαυρούς μου και από τους πιο πολύτιμους και ησυχαστικούς είναι τα παραμύθια και πρώτα απ΄ όλα αυτά του τόπου μου, που έφτασαν σε μένα ταξιδεύοντας από χείλη σε χείλη σαν παρακαταθήκη και κληρονομιά. Αυτά τα λαϊκά έργα μου εξιστορούν το ανθρώπινο πέρασμα.
Επιστρέφω στις μινωικές, βυζαντινές, κρητο-βενετσιάνικες αλλά και νεότερες λαογραφικές εικόνες και πιάνω το νήμα για να βρω την έξοδο στα αδιέξοδά μου.
Επιστρέφω και εμπνέομαι από τα εκθέματα των μουσείων, τους θησαυρούς των σεντουκιών των γιαγιάδων μου. Στις πήλινες φιγούρες με τα υψωμένα χέρια αναγνωρίζω την πίστη. Στη βελονιά του καμβά αναγνωρίζω συναισθήματα, σκέψεις, ομορφιά. Στα χρώματα των υφαντών ανασταίνω τη φύση, το γύρισμα του ήλιου, την ανάσα της ανυφαντούς. Στον πρωτόγονο ήχο του αυλού ξαναβρίσκω το ρυθμό της ύπαρξης.
Προχωρώντας συναντώ την ομάδα και μαζί πλάθουμε έναν χρωματιστό κόσμο για να εξιστορήσουμε, σε όλους μικρούς και μεγάλους, μα κυρίως στα μεγάλα παιδιά που ξέχασαν, πως η φαντασία, τα όνειρα και η μαγεία τους δίνουν ύλη να θρέψουν την αγάπη."

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση έγραψε για το έργο ο Διονύσης Παπαμήτσος.
Συντελεστές της παράστασης
Θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία , σκηνικά – κοστούμια : Άννα Μαχαιριανάκη
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Διονύσης Παπαμήτσος
Χορογραφία : Ροδούλα Κρανιωτάκη
Video Art: Μαρία Παπαδάκη
Φωτισμοί: Νικολή Αβραμάκη
Εικαστική εκτέλεση σκηνογραφικών και ενδυματολογικών στοιχείων : Ανδρέας Σταυριανουδάκης-Καμπάς , Μαρία Κελαϊδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη- σκηνογράφου: Ελισάβετ Κουμαρέλη
Εκτέλεση κοστουμιών: Nan Teague
Ερμηνεύουν οι Ηθοποιοί: Άσπα Κεκερίδη , Ειρήνη Μαυρικάκη , Ιάσων Χριστοδούλου
Στη σκηνή σε ρόλο Μουσικού -Performer : Αλέξανδρος Κανακάκης
Η παράσταση είναι αυστηρώς κατάλληλη για όλους , μεγάλους και μικρούς.
-
15 Ιουλιου 2026, 15:12Από την Ελεύθερνα Ρεθύμνου η 24χρονη Αναστασία που έφυγε τόσο άδικα στον Πειραιά -
16 Ιουλιου 2026, 09:30Η ανάπτυξη της "αρπαχτής" γύρω από το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου-Κανένας σχεδιασμός -
14 Ιουλιου 2026, 17:56Εορτασμός Αγίας Μαρίνας στη Βόνη - Ειδικά δρομολόγια από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου- Λασιθίου για τη μετακίνηση των επισκεπτών -
15 Ιουλιου 2026, 13:44«Έφυγε μια σπουδαία φίλη, μια σπουδαία κυρία» έγραψε ο Γιώργος Κωνσταντίνου αποχαιρετώντας την Μάρω Κοντού -
15 Ιουλιου 2026, 10:30Βαγγέλης-Μπασάρ Μούσσα: Η επιρροή της Τουρκίας στη Συρία είναι εκτεταμένη και μη αναστρέψιμη! (podcast) -
15 Ιουλιου 2026, 13:54Ηράκλειο: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά στο Μελιδοχώρι – Μήνυμα από το 112, σηκώθηκε και ελικόπτερο (φωτογραφία+ βίντεο)
