Δ. Μινώα Πεδιάδας: Αποκλεισμένο το ανακτορο του Γαλατά από τον Κατάλογο της UNESCO

Αποκλεισμένο παραμένει το ανάκτορο του Γαλατά Μινώα Πεδιάδας από την υποψηφιότητα σειριακής εγγραφής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ενα θέμα που συμφωνα με τον Βουλευτη Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποιος κατέθεσε και σχετική Επίκαιρη ερώτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού έχει εγείρει αντιδράσεις
«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναδεικνύει τη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή έξι Μινωικών Ανακτόρων – Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου, Κυδωνίας- στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που έχει καταρτίσει η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κρήτης και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Ωστόσο, υπάρχει και το ανάκτορο του Γαλατά που είναι αρχαιολογικός χώρος της μινωικής εποχής και βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλατάς του δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Μάλιστα είναι κτισμένο στην κορυφή λόφου και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα π.Χ και ανασκάφηκε την περίοδο 1992-2005 υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Ρεθυμιωτάκη», επισημαίνει ο κ. Κεγκέρογλου.
Ο Βουλευτής στην Ερώτηση του συνεχίζει λέγοντας πως:
«Eπειδή πρόκειται για Μινωικό ανάκτορο και είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός του από την υποψηφιότητα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Ερωτάσθε κα Υπουργέ:
-Για ποιο λόγο δεν συμπεριλαμβάνεται στη πρόταση του Υπουργείου, το υπέροχο Μινωικό ανάκτορο της Γαλατιανής Κεφάλας;
-Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την πρόταση, ώστε να επανυποβληθεί συμπεριλαμβάνοντας το ανάκτορο του Γαλατά Μινώα Πεδιάδας στη σειριακή εγγραφή των Μινωικών ανακτόρων, στο πλαίσιο του φακέλου υποψηφιότητας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO;».
Τι αναφέρει το Υπουργείο για το ανάκτορο
Την ίδια ώρα το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει για το ανάκτορο:
«Σε ένα υψηλό βραχώδη λόφο και σε μια ημιορεινή άγονη και με δύσκολη πρόσβαση περιοχή, στο Γαλατά Πεδιάδος, η αρχαιολογική έρευνα έφερε τελευταία στο φως ένα Μινωικό ανάκτορο διαφορετικό από τα άλλα. Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη του ανακτόρου είναι ότι υπάρχει σύνδεση με τα μυκηναικά ανάκτορα και συγκεκριμένα με την κεντρική αίθουσα των μεγάλων μυκηναικών ανακτόρων γεγονός που προκύπτει από τη μεγάλη κεντρική εστία η οποία περικλείεται από κίονες.
Ο μεγάλος αριθμός των σκευών και των λίθινων εργαλείων ο οποίος βρέθηκε στους χώρους του ανακτόρου τεκμηριώνει την ανάπτυξη εξειδικευμένης τροφοπαρασκευαστικής δραστηριότητας σε βιοτεχνικό επίπεδο. Για λόγους τους οποίους αγνοούν οι ερευνητές, το ανάκτορο του Γαλατά εγκαταλείφθηκε στην περίοδο της ακμής του νεοανακτορικού πολιτισμού. Οι ανασκαφείς του εικάζουν ότι αυτή η εγκατάλειψη, η οποία αποτέλεσε ένα καθαρά τοπικό γεγονός, θα μπορούσε να συσχετιστεί με τον πλούτο της περιοχής, ο οποίος αναδεικνύεται μέσα από ευρήματα του γειτονικού σπηλαίου του Αρκαλοχωρίου.
Το ανάκτορο του Γαλατά έχει συνολική έκταση μαζί με τις εξωτερικές αυλές και τους δρόμους τέσσερα στρέμματα, σχεδόν όσο και το ανάκτορο της Ζάκρου. Τα πρώτα τμήματα υπολογίζεται ότι κτίστηκαν κατά τη Μεσομινωική περίοδο (1700-1650 π.Χ.), ενώ το ολοκληρωμένο ανακτορικό συγκρότημα κατασκευάστηκε λίγο αργότερα, την εποχή της ακμής των νέων ανακτόρων (1650-1600 π.Χ.).
Η ήδη υπάρχουσα ανατολική πτέρυγα ανακατασκευάστηκε, προστέθηκε το μαγειρείο, διαμορφώθηκαν λιθόστρωτοι δρόμοι στα νοτιοανατολικά και τη κεντρική αυλή, κατασκευάστηκε η δυτική πτέρυγα. Κατά το 1600 με 1500 π.Χ. άρχισε η παρακμή και τότε το συγκρότημα δέχτηκε την εισβολή τρωγλοδυτών. Κατά την περίοδο που ακολούθησε το κτήριο ερειπώθηκε».
-
31 Μαρτιου 2023, 16:56Βιασμός ανηλίκου στο Ηράκλειο: Προφυλακίστηκε ο λυράρης- Αποδοκιμασίες από τον κόσμο
-
30 Μαρτιου 2023, 22:27Δυνατός σεισμός έγινε αισθητός στο Ηράκλειο
-
30 Μαρτιου 2023, 20:11Ηράκλειο: Σε κόντρα ανιψιός και γαμπρός του λυράρη: «Αν το ξέραμε, θα καταγγέλλαμε»
-
31 Μαρτιου 2023, 10:00Δικαίωση για τους φοιτητές Γεωπονίας στο ΕΛΜΕΠΑ και σε άλλα 12 Τμήματα
-
31 Μαρτιου 2023, 09:05Ηράκλειο: Παράσυρση 13χρονου από όχημα στη Λ. Ικάρου
-
31 Μαρτιου 2023, 12:10Στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου για να απολογηθεί ο 66χρονος λυράρης-Δρακόντεια τα μέτρα