Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου: Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων έως το Δεκέμβριο
Παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, της Προέδρου Στέλλας Αρχοντάκη και μελών του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ, καθώς και στελεχών της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, παρουσιάστηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) Μύρωνα Μιχαηλίδη, το πρόγραμμα του ΠΣΚΗ για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021.
Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεγάλες και σημαντικές καλλιτεχνικές παραγωγές όπερας, συμφωνικής μουσικής, μπαλέτου και θεάτρου, με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, καθώς και συνεργασίες με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ).
Μεταξύ άλλων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει:
- Την όπερα «Idomeneo, Re di Creta» (Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, μια συμπαραγωγή του ΠΣΚΗ με το Θέατρο Grattacielo της Νέας Υόρκης, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, που αποτελεί το πρώτο ανέβασμα όπερας σε πλήρη σκηνική και μουσική μορφή, στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ), υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, μαζί με το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κιαγιαδάκη και διακεκριμένους σολίστ του Θεάτρου Grattacielo της Νέας Υόρκης.
- Το μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης, σε μουσική Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και Ντιουκ Έλινγκτον, το παιδικό παραμύθι που γίνεται πραγματικότητα μέσα από τη μουσική. Η σουίτα από το πασίγνωστο μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Ο Καρυοθραύστης του 1892 και η ομώνυμη τζαζ σουίτα του Ντιουκ Έλινγκτον, του 1960, έρχονται μαζί στη σκηνή του ΠΣΚΗ σε μία παράσταση που υπογράφει ο Ρενάτο Τζανέλλα και παρουσιάζουν τα μπαλέτα της Εθνικής Όπερας της Σλοβενίας.
- Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ), υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη και τον διεθνούς φήμης πιανίστα Κυπριανό Κατσαρή.
- Δυο φεστιβάλ, το Heraklion Jazz Festival 2021 | Summer Jazz in Progress που αποτελεί τη συνέχιση του πρώτου, ιδιαίτερα δημοφιλούς Φεστιβάλ Τζαζ που πραγματοποιήθηκε στο ΠΣΚΗ τον Φεβρουάριο του 2020 με μεγάλη επιτυχία, καθώς και το «The extreme Cretan Music World» που δίνει τη δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες που θέλουν αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν την κρητική μουσική, να εκφραστούν μέσα από το φεστιβάλ.
Σύλλογος Φίλων του ΠΣΚΗ
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στο κλείσιμο της εκδήλωσης - παρουσίασης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της ιδέας δημιουργίας ενός συλλόγου Φίλων του ΠΣΚΗ, με σκοπό να συνεπικουρεί και να υποστηρίζει την προοπτική του ΠΣΚΗ, «το πνεύμα το οποίο έχει εγκατασταθεί και έχει αρχίσει να ανθίζει μέσα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως επίσης ανακοινώθηκε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη, ξεκινάει άμεσα η αξιοποίηση όλων των κλειστών χώρων του ΠΣΚΗ, προσδίδοντάς τους διακριτή καλλιτεχνική ταυτότητα. Ειδικότερα, το Μικρό Θέατρο, θα φιλοξενεί κινηματογραφικές προβολές καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα εργογραφίας, παλιού και σύγχρονου κινηματογράφου από όλο τον κόσμο, μέσα από τη διευρυμένη συνεργασία ΠΣΚΗ - ΔΗΚΕΗ. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ Ρένα Παπαδάκη: «Η ΔΗΚΕΗ διαθέτει τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία οπότε χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτή τη συνεργασία. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να προσφέρουμε στο κοινό επιλεγμένες ταινίες, να προσφέρουμε τη δυνατότητα να απολαύσουν αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, που διαφορετικά δεν θα είχαν την ευκαιρία». Η Αίθουσα Σεμιναρίων τέλος, θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται και σε black box, ενώ θα φιλοξενήσει και την προετοιμασία των ξεχωριστών θεατρικών σχεδίων που προγραμματίζονται για να ανέβουν στο ΠΣΚΗ κατά το 2022.
Το πρόγραμμα της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, συνοπτικά
Σεπτέμβριος 2021
Κύκλος | Φεστιβάλ
Heraklion Jazz Festival 2021 | Summer Jazz in Progress, στο Αίθριο του ΠΣΚΗ
Μετά την απόλυτα επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση του, τον Ιανουάριο του 2020, το Jazz in Progress Festival είναι και πάλι εδώ!
Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Μιχάλης Καλκάνης Group Feat. Haig Yazdjian & Γιάννης Αναστασάκης
Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Elly Loves Jazz
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Γιώτης Κιουρτσόγλου Yotopia
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 21:00-21:45: Menios Gounaris Trio
Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 22:15-23:45: Human Touch
Κύκλος | Αφιέρωμα
Προς την καρδιά της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 | 21:00 | Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη (20.9.1971), φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεωργίου Σεφεριάδη, το ΠΣΚΗ οργανώνει ένα αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή μας, διαγράφοντας την τροχιά «προς την καρδιά της ποίησής» του.
Οκτώβριος 2021
Κύκλος | Εκπαιδευτικά προγράμματα
«1, 2, 3… Αρχίζει η Μουσική!»
«Ευμουσία»
Πρόγραμμα Μουσικής Αγωγής για βρέφη και νήπια
Σάββατο 2, 9, 16 & 23 Οκτωβρίου 2021 | Αίθουσα Σεμιναρίων
Κυριακή 3, 10, 17 & 24 Οκτωβρίου 2021 | Αίθουσα Σεμιναρίων
Τμήμα α΄ 4 – 20 μηνών, ώρα: 10:00-10:45
Τμήμα β΄, 20 μηνών – 3,5 ετών, ώρα: 11:00-11:45
Τμήμα γ΄, 3,5 – 5 ετών, ώρα: 12:00-12:45
Το ΠΣΚΗ, στο πλαίσιο της υλοποίησης των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, πραγματοποιεί τον πρώτο κύκλο τεσσάρων συναντήσεων του εργαστηρίου «1, 2, 3… Αρχίζει η Μουσική!», για παιδιά προσχολικής ηλικίας, από το εξειδικευμένο στα βρέφη και τα νήπια Πρόγραμμα Μουσικής Αγωγής «Ευμουσία», που εισηγείται και εμψυχώνει η μουσικοπαιδαγωγός – αρχιμουσικός Δέσποινα Μ. Σκανδαλάκη.
Κύκλος | Εάλω Πολιτιστικό!
Διάλεξη | Πώς ακούτε την Μουσική;
Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 | 21:00 | Αίθουσα Συναυλιών
Ξεκινώντας τη σειρά διαλέξεων που συμπεριλαμβάνονται στην τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο, ο αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρωνας Μιχαηλίδης αποπειράται να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς ακούτε την Μουσική;», κάνοντας χρήση των γνώσεων, της εμπειρίας και της αγάπης του γι’ αυτή. Τον πρώτο κύκλο του “Εάλω Πολιτιστικό” συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Αγγελιδάκη και Αντιγόνη Ανδρεάκη.
Κύκλος | Μουσική Δωματίου
Κρήτες Καλλιτέχνες
Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 | 21:00 | Αίθουσα Συναυλιών
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 | 21:00| Αίθουσα Συναυλιών
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 | 21:00 | Αίθουσα Συναυλιών
Το ΠΣΚΗ παρουσιάζει μια σειρά συναυλιών Μουσικής Δωματίου, στην οποία εμφανίζονται καλλιτέχνες που κατάγονται ή ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κρήτη. Κάθε συναυλία πραγματοποιείται από ένα διαφορετικό σύνολο, οργανικό ή για φωνή και οργανική συνοδεία, που με την ερμηνεία του προσθέτει τη δική του ψηφίδα στο πλούσιο μωσαϊκό της μουσικής δωματίου, όπως αυτή εξελίσσεται στους αιώνες.
Κύκλος | Θέατρο - Λυρικό θέατρο
Ερμηνεύοντας την «Ανθρώπινη φωνή»
Από τον Jean Cocteau στον Francis Poulenc
Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 | 21:00 | Πειραματικό Θέατρο
Η Ανθρώπινη φωνή παρουσιάζεται, με ένα μοναδικό εγχείρημα σε δύο ερμηνευτικές εκδοχές διαδοχικά, σε ενιαία παράσταση στην οποία η δραματουργία του Ζαν Κοκτώ ακολουθείται από τη μουσική δραματουργία του Γάλλου μουσουργού Φρανσίς Πουλένκ, αναδεικνύοντας την αλληλοσυμπλήρωση των δύο θεατρικών ειδών. Η καταξιωμένη υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μαρία Κόκκα ενσαρκώνει την τραγική φιγούρα στη δραματική και τη μουσική εκδοχή της Ανθρώπινης φωνής, σε μια παράσταση που της χάρισε το Α΄ Βραβείο στο 2 ο Φεστιβάλ Θεατρικού Μονολόγου της AnasaArt στο Θέατρο Παραμυθίας (Ιούνιος 2019).
Κύκλος | Φεστιβάλ
«The extreme Cretan Music World» Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, ώρα 21:00: Ριζίτικα & τα κρητικά έργα του Ν. Μαμαγκάκη | Παραγωγή ΠΣΚΗ
Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, ώρα 21:00: Στέλιος Πετράκης Quartet
Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2021, ώρα 21:00: The music of Creta Revisited «Παρέα με τον έρωντα και με το μαντολίνο»
Τρίτη 02 Νοεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Daulute
Τετάρτη 03 Νοεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Δημήτρης Σγουρός quintet | Σκοποί και τραγούδια της Κρήτης από καταγραφής του Παύλο Βλαστού 1860 – 1910
Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Γιώργος Μανωλάκης | Νέφαλο Project
Παρασκευή 05 Νοεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Hairetis Harper
Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2021, ώρα 21:00: Babel Trio
Νοέμβριος 2021
Κύκλος | Λυρικό θέατρο
«Idomeneo, Re di Creta» (Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Τετάρτη 24, Πέμπτη 25 & Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 | 20:00 | Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Μια συμπαραγωγή του ΠΣΚΗ με το Θέατρο Grattacielo της Νέας Υόρκης, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, που αποτελεί το πρώτο ανέβασμα όπερας σε πλήρη σκηνική και μουσική μορφή, στις εγκαταστάσεις του ΠΣΚΗ.
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ), υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, μαζί με το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κιαγιαδάκη και διακεκριμένους σολίστ του Θεάτρου Grattacielo της Νέας Υόρκης θα ερμηνεύσουν την πρώτη σοβαρή όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε λιμπρέτο του Τζανμπαττίστα Βαρέσκο.
Δεκέμβριος 2021
Κύκλος | Συμφωνική Μουσική
Μεγάλο αφιέρωμα στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
Παρασκευή 10 & Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 | 21:00 | Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ) παρουσιάζει υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη τρία από τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα του συνθέτη για ορχηστρικό σύνολο και σολίστ. Στο πιάνο ερμηνεύει ο διάσημος πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής.
Κύκλος | Αφιέρωμα
Ρίκα Διαλυνά: Από το Ηράκλειο στο Hollywood και στην Cinecittà
Μια Ηρακλειώτισσα αυτοβιογραφείται…!
Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 | 21:00 | Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Το ΠΣΚΗ εγκαινιάζει έναν κύκλο αφιερώματος στους Ηρακλειώτες ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Η Ρίκα Διαλυνά είναι η πρώτη τιμώμενη, προερχόμενη από τον κόσμο της τέχνης και του θεάματος, ένας άνθρωπος με εκρηκτική ομορφιά, πολυσχιδές ταλέντο, πνευματικές αναζητήσεις και ξεχωριστό ήθος, η οποία κατάφερε να διαπρέψει στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.
Κύκλος | Μπαλέτο
Ο Καρυοθραύστης
Σουίτες | Μπαλέτο του Ρενάτο Τζανέλλα
Μουσική: Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και Ντιουκ Έλινγκτον
Χορογραφία, Κοστούμια, Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα
Τρίτη 28 , Τετάρτη 29 & Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 | 21:00 | Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Το παιδικό παραμύθι που γίνεται πραγματικότητα μέσα από τη μουσική. Η σουίτα από το πασίγνωστο μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Ο Καρυοθραύστης του 1892 και η ομώνυμη τζαζ σουίτα του Ντιουκ Έλινγκτον, του 1960, έρχονται μαζί στη σκηνή του ΠΣΚΗ σε μία παράσταση που υπογράφει ο Ρενάτο Τζανέλλα και παρουσιάζουν τα μπαλέτα της Εθνικής Όπερας της Σλοβενίας.
Κύκλος | Θέατρο
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του…» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου
(Νέα παραγωγή του ΠΣΚΗ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση)
Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γιώτα Κουνδουράκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Πολυτίμης Μαχαίρα, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Ραφαήλ Πυλαρινός, ενώ την χορογραφία/κίνηση η Άρτεμις Ιγνατίου. Τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ενσαρκώνει επί σκηνής ο Κωνσταντίνος Καζάκος τον ρόλο της Μάνας Κολοκοτρώνη-Μάνας Ελλάδας ερμηνεύει η Ιωάννα Γκαβάκου.
Οι ημερομηνίες των παραστάσεων θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
-
26 Απριλιου 2026, 07:10Το πανηγύρι του Αϊ Γιώργη και η τελετουργία της ευλογίας των προβάτων στην Κρήτη (Φωτο & Βίντεο) -
26 Απριλιου 2026, 10:00«Διαμάντι» υπό περιορισμό η Καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ – Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστούς θαλάμους-πρότυπα -
27 Απριλιου 2026, 16:15Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για τον θάνατο του 45χρονου καθηγητή Κωνσταντίνου Βαμβουκάκη -
25 Απριλιου 2026, 23:21"Φλέγεται" η Κρήτη: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΟΦΗ -
26 Απριλιου 2026, 11:00Γιώργος Βουλγαράκης: Απ’ τον πολιτικό λόγο στο… ρουσφέτι! Βουλευτές, κόμματα και ποιότητα της δημοκρατίας (podcast) -
27 Απριλιου 2026, 09:24Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου Agusta-Bell λόγω βλάβης κοντά στη Μαθιά
