Συναυλία Μηνά Μπορμπουδάκη-Ergon Ensemble στο 2ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Άνοιξης ΕΛΜΕΠΑ
αγαπημένα σου στη Google
Με μια ξεχωριστή συναυλία σύγχρονης μουσικής ανοίγει το 2ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Άνοιξης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο από τις 19 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2026, το οποίο φέτος φέρει τον συμβολικό τίτλο «Επέστρεφε». Το Φεστιβάλ τελεί υπό τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου.
Η εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ με τίτλο «Μίτος φωτός - Ροές ανέμου» σηματοδοτεί την «επιστροφή» στη γενέτειρα πόλη, του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη Μηνά Μπορμπουδάκη. Το διακεκριμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, έργα του Μηνά Μπορμπουδάκη με τη μουσική διεύθυνση του ίδιου.
Ο Μηνάς Μπορμπουδάκης, γεννημένος στο Ηράκλειο και εγκατεστημένος στη Γερμανία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικές συνθετικές φωνές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, ενώ το Ergon Ensemble έχει καθιερωθεί για τις υψηλού επιπέδου παραγωγές του και τη διεθνή του παρουσία.
Η μουσική του Μηνά Μπορμπουδάκη ανήκει στον χώρο της σύγχρονης λόγιας μουσικής (contemporary classical) και χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμικό παλμό, πλούσια ηχοχρώματα και τεχνικές όπως η μικροτονικότητα, ενώ συχνά διερευνά φιλοσοφικά θέματα όπως ο χρόνος, ο χώρος και η κοσμολογία. Η γραφή του συνδυάζει στοιχεία της ευρωπαϊκής σύγχρονης μουσικής με αναφορές σε αρχαία ελληνικά μουσικά συστήματα και ρυθμούς, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο ηχητικό κόσμο όπου η ενέργεια του ρυθμού συνυπάρχει με ποιητικές και στοχαστικές στιγμές.
-
05 Ιουνιου 2026, 19:00Ο Αντώνης Σαμαράς στο Ηράκλειο: Τι θα πει στην κεντρική του ομιλία στο «Νόημα - Κρήτη» (LIVE) -
03 Ιουνιου 2026, 22:00Υδρογονάθρακες: Τα σχέδια και τα χρονοδιαγράμματα Chevron και ExxonMobil για Κρήτη, Πελοπόννησο και Ιόνιο -
04 Ιουνιου 2026, 12:40Δημοσιεύθηκε η απόφαση-σταθμός του Αρείου Πάγου: Μόνο στη μηνιαία δόση οι τόκοι για τον νόμο Κατσέλη -
04 Ιουνιου 2026, 07:15Φραγκίσκος Λαμπρινός: Οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν λόγο και άποψη για την πορεία της χώρας - Στόχος μας να βγει ωφελημένη η κοινωνία! (podcast) -
04 Ιουνιου 2026, 08:36Αντώνης Σαμαράς: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο του κόμμα – Στο Ηράκλειο για την εκδήλωση του «Νόημα Κρήτη» -
04 Ιουνιου 2026, 13:25Εκλογές Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου: Οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων ανοίγουν τα χαρτιά τους στο Newshub.gr (podcast)
