Θρύλος ή πραγματικότητα ότι ο Ναπολέων Βοναπάρτης διέμεινε ένα βράδυ στην Ιεράπετρα;

Ένα σπίτι στην παλιά πόλη, της Ιεράπετρας, στην συνοικία της Κάτω Μεριάς, πολύ κοντά στο λιμάνι συνοδεύεται από θρύλους και ιστορίες που θέλουν τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη να διανυκτερεύει εδώ κατά το 1798.Έχουν περάσει περισσότερα από 220 χρόνια και οι Γεραπετρίτες μέχρι και σήμερα κρατούν ζωντανό τον θρύλο.
Σύμφωνα με την παράδοση, και τις ιστορίες, στις 26 Ιουνίου το 1798 ο Ναπολέων βρέθηκε στην Ιεράπετρα πραγματοποιόντας μια μόνο διανυκτέρευση στην Κρητική πόλη, εν μέσω του ταξιδιού του από την Γαλλία στην Αίγυπτο, προκειμένου να καταστείλει την εξέργεση των Μαμελούκων, να προστατεύσει το γαλλικό εμπόριο στην περιοχή αλλά και να μπλοκάρει την πρόσβαση των Βρετανών στις Ινδίες. Η εντυπωσιακή αρμάδα του έφτανε τους 35.000 στρατιώτες και προκάλεσε τον θαυμασμό των κατοίκων της Ιεράπετρας ,που κατάφεραν να την παρατηρήσουν από κοντά ,όταν κατέπλευσε στα νότια του νησιού. Όπως υποστηρίζεται ως σήμερα ο στρατηγός Ναπολέων Βοναπάρτης αποβιβάστηκε στην παραλία της Ιεράπετρας με λέμβο που κωπηλατούσαν πέντε ναύτες, προκειμένου να αναζητήσει νερό για το πλοίο τους. Βγαίνοντας στην στεριά, τον υποδέχτηκε ο άρχοντας της πόλης Ανδρέας Περουλιός, και τον οδήγησε σε ένα πηγάδι να προμηθευτεί πόσιμο νερό. Ο στρατηγός χωρίς ν αποκαλύψει την ταυτότητα του έκανε βόλτα πεζός στην περιοχή βίγλια και ο Περουλιός ακολουθώντας την Κρητική φιλοξενία τον προσκάλεσε στο σπίτι του να τον φιλοξενήσει να ξεκουραστεί. Την άλλη μέρα έφυγε ξημερώματα αφήνοντας πίσω του ένα σημείωμα. Ο Περουλιός δεν ήξερε γαλλικά πήγε στο Ηράκλειο και βρήκε τον πρόξενο της Γαλλίας κύριο Λουκάκη στον οποίο παρέδωσε το σημείωμα. Διαβάζοντας το γράμμα ο πρόξενος, άφησε έκπληκτο τον Περουλιό αφού ο φιλοξενούμενος του ήταν ο περίφημος στρατηλάτης Βοναπάρτης, αλλά και από την εντολή που έδινε να πληρωθεί με το ποσό των 25.000 φράγκων για το βράδυ που πέρασε στο σπίτι του και για την φιλοξενία του.
Η παράδοση λέει ότι 13 χρόνια μετά την επίσκεψη του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα, ένα άλλο γαλλικό πλοίο αγκυροβόλησε στην περιοχή για τροφοδοσία. Ο καπετάνιος του, μαθαίνοντας την ιστορία για τον Βοναπάρτη, ζήτησε να συναντήσει τον Περουλιό προκειμένου να επιβεβαιώσει ιδίοις όμμασι τις φήμες περί διανυκτέρευσης του Γάλλου στρατηγού στο νησί της Κρήτης. Έτσι, προσφέροντας στον Περουλιό ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό, κατάφερε να αποκτήσει το κειμήλιο, το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο της διαμονής του Ναπολέοντα στην Ελλάδα. Έκτοτε, κανείς δεν έμαθε τίποτα για την τύχη του.
Κάτι που δεν στεναχώρησε ιδιαιτέρως τους Γεραπετρίτες, καθώς είχαν ήδη δεθεί με την ιστορία μεταδίδοντάς της από στόμα σε στόμα.
Σήμερα το σπίτι που φιλοξενήθηκε ο Βοναπάρτης έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ενώ δεν είναι λίγοι οι τουριστικοί οδηγοί που το συμπεριλαμβάνουν στο αφιέρωμά τους ως το «Σπίτι του Βοναπάρτη». Χαρακτηριστική, μάλιστα, είναι και η μαρμάρινη επιγραφή που ενημερώνει το κοινό και τους επισκέπτες της πόλης, που ήδη γνωρίζουν την ύπαρξή του από τους τουριστικούς οδηγούς.
Μυθοι και Θρύλοι της Κρήτης
-
07 Μαρτιου 2021, 18:15Οι ειδήσεις της εβδομάδας: Οι αγροτικές πληρωμές που εκκρεμούν, οι ενισχύσεις που έρχονται και οι επιχορηγήσεις
-
07 Μαρτιου 2021, 13:38Συνδεδεμένη ενίσχυση 2021: Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στον αριθμό, στο είδος των κλάδων και στο ύψος της ενίσχυσης
-
07 Μαρτιου 2021, 10:01Νέοι αγρότες: Διπλασιάζονται τα ποσά ενίσχυσης – Τα κριτήρια για τους δικαιούχους
-
08 Μαρτιου 2021, 11:33Σε ποιους αγρότες και κτηνοτρόφους θα μοιραστούν τα 26 εκ. ευρώ που εγκρίθηκαν - Οι κατηγορίες προς πληρωμή
-
08 Μαρτιου 2021, 15:14Νέοι Αγρότες: Αυτά είναι τα βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας για το κονδύλι των 40.000 ευρώ (πινακας)
-
07 Μαρτιου 2021, 10:25Κρήτη: Το αυτοκίνητο πέταξε στο...κενό και κατέληξε μέσα σε σπίτια και λιόφυτα (φωτογραφίες)