Το Μουσείο Καζαντζάκη υποδέχεται ξανά επισκέπτες και γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Το Μουσείο Καζαντζάκη θα ανοίξει και πάλι για τους επισκέπτες του από την Παρασκευή 14 Μαΐου, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τους προσφέρει μια ασφαλή και όμορφη μουσειακή εμπειρία, ενώ την Τρίτη 18 Μαΐου θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο και ένα online ψηφιακό εργαστήρι με τίτλο «Σημειωματάριο Δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;».
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στην ανακοίνωσή του για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, που φέτος έχει θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», επισημαίνει: «Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή.
Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι –περισσότερο από ποτέ άλλοτε– να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στη μετά-Covid εποχή».
Το Μουσείο Καζαντζάκη βάζει στο επίκεντρο τη δημιουργική του δύναμη μαζί με την ξεχωριστή ικανότητα που έχει ο καθένας για δημιουργική έκφραση, και πραγματοποιεί για πρώτη φορά ένα ψηφιακό εργαστήρι αποκλειστικά για ενήλικες.
Αντλώντας έμπνευση από τις σημειώσεις και τα ημερολόγια του Νίκου Καζαντζάκη, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου ενθαρρύνονται να εκφραστούν και να δημιουργήσουν ένα δικό τους σημειωματάριο για την καθημερινότητά τους αλλά και τη μετά-Covid εποχή (που όλοι ελπίζουμε να έρθει σύντομα).
Χρειάζονται μονάχα 20’ λεπτά την ημέρα για να δημιουργηθεί μια νέα συνήθεια, αλλά το να εδραιωθεί μια δημιουργική συνήθεια στην καθημερινότητά μας, όπως το γράψιμο ή η ζωγραφική, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενεργοποίηση των δημιουργικών ικανοτήτων που διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι, η ανακάλυψη διαφορετικών τρόπων έκφρασης, και η διερεύνηση των ορίων μεταξύ ζωγραφικής και γραφής με πρώτη ύλη την «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και αδημοσίευτα σημειωματάρια του συγγραφέα.
Για το Εργαστηρίο «Σημειωματάριο Δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;» είναι απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected]. Η Προθεσμία υποβολής συμμετοχών είναι μέχρι τη Δευτέρα 17 Μαΐου.
Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί online μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom.Για τη σύνδεσή τους οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν υπολογιστή με κάμερα και μικρόφωνο ή κινητό τηλέφωνο. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν email με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τον σύνδεσμο για το εργαστήρι.
* Η φράση «Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;» προέρχεται από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Όφις και Κρίνο, που εκδόθηκε το 1906 με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή.
-
17 Απριλιου 2026, 10:45Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
17 Απριλιου 2026, 07:15Γιώργος Καραμπελιάς: Ο Όρμπαν, ήταν σε ρόλο 5ης φάλαγγας, για την αποσύνθεση της ΕΕ! Η ήττα του, μεγάλη ήττα και για τους Τραμπ - Πούτιν! (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:15Θεόδωρος Τσίκας: Απανωτά τα πλήγματα για την Κυβέρνηση! Δύσκολος πλέον ο πολιτικός της βίος… (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:06Ανεπάρκεια και φέτος στα κονδύλια για τη δακοκτονία, διαπιστώνει ο ΣΕΔΗΚ – Μόλις 9,9 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη -
16 Απριλιου 2026, 10:34Χάρης Τσιλιώτης: Η πρόταση Μητσοτάκη για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή δεν θα προσφέρει τίποτα! (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:53Εσπερίδα για την ιστορία του ελληνικού βιβλίου ανά τους αιώνες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
