Covid-19: Η εξέλιξη του ιου, η αποδοχή των μέτρων και οι απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα
αγαπημένα σου στη Google
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας για την αντιμετώπιση της Covid-19 αρχίζει να εφαρμόζεται ξανά σε ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης και κυρίως στην Γαλλία όπου τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία ενώ ο κοσμος ξεπέρασε το όριο των 700.000 θανάτων.
Από σήμερα, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους στις πλέον πολυσύχναστες περιοχές της Τουλούζης.
Οι γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι το ίδιο θα συμβεί προσεχώς στο Παρίσι, καθώς και σε άλλες γαλλικές πόλεις.
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση της μάσκας και στην γνωστή Κόκκινη Συνοικία του Αμστερνταμ, αλλά και τις εμπορικές συνοικίες του Ρότερνταμ.
Ο ιός έχει σκοτώσει περισσότερους από 211.000 ανθρώπους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).
Νευρικότητα έχει καταλάβει την γαλλική κυβέρνηση, την ώρα που το επιστημονικό συμβούλιο που την καθοδηγεί στην διαχείριση της επιδημίας θεωρεί «πολύ πιθανό ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας το φθινόπωρο ή τον χειμώνα».
"Ο ιός κυκλοφορεί κατά ενεργητικότερο τρόπο, καθώς ατονούν όλο και περισσότερο τα υγειονομικά μέτρα προστασίας: η ισορροπία είναι εύθραυστη και μπορούμε σε κάθε στιγμή να περάσουμε σε ένα σενάριο λιγότερο ελεγχόμενο όπως για παράδειγμα στην Ισπανία", προειδοποιεί το συμβούλιο.
H ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε από την πλευρά της να αναβάλει την δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων του lockdown, η οποία περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των παμπ, των μπαρ και των ξενοδοχείων. Η Ιρλανδία αποφάσισε επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα από τις 10 Αυγούστου.
Και ο Τραμπ αισιόδοξος και ικανοποιημένος...
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίσθηκε και πάλι αισιόδοξος δηλώνοντας ότι «ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι λυσσώδεις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση του ιού λειτουργούν στην πραγματικότητα πολύ καλά, κυρίως για την προστασία των περισσότερο ευάλωτων».
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του πανεπιστημίου Johns Hopkins, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 1.302 νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, επί συνόλου περισσότερων των 156.000 θανάτων της επιδημίας.
Η Βραζιλία, η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο, μετρά 96.000 θανάτους. Η Αργεντινή ανακοίνωσε αριθμούς ρεκόρ νέων 168 θανάτων και 6.792 νέων κρουσμάτων κατά το τελευταίο 24ωρο.
Στις Φιλιππίνες, lockdown επιβλήθηκε σε 27 εκατομμύρια κατοίκους της Μανίλα και τεσσάρων γειτονικών επαρχιών, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, με προειδοποίηση μόλις 24 ωρών.
Παράλληλα σε όλο το κόσμο τίθεται ένα ερώτημα «Γιατί μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πολύ σοβαρά από Covid-19, ενώ άλλοι αναρρώνουν γρήγορα;»
Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι σε ορισμένους ασθενείς το ανοσοποιητικό σύστημά τους παύει να λειτουργεί συντονισμένα και γίνεται άνω-κάτω, με συνέπεια την εκδήλωση βαριάς νόσου.
"Βλέπουμε μερικά τρελά πράγματα να συμβαίνουν σε διάφορα στάδια της λοίμωξης", δήλωσε στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" η επικεφαλής μίας από τις νέες έρευνες, η ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια Ανοσοβιολογίας Ακίκο Ιβασάκι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ. Αντί το σώμα μερικών άτυχων ασθενών να επιστρατεύσει κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 τα αναγκαία κύτταρα και μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος για να πολεμήσει τον "εισβολέα", εξαπολύει ασυντόνιστα ένα υπερβολικό "μπαράζ όπλων", που έχουν ως συνέπεια να κάνουν μεγάλη ζημιά σε πολλούς υγιείς ιστούς.
Oι επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν αυτές τις ασυνήθιστες και αυτοκαταστροφικές ανοσολογικές αντιδράσεις, έχουν σιγά-σιγά εντοπίσει βιολογικές "υπογραφές", που τους επιτρέπουν να διακρίνουν τους ασθενείς που έχουν μπει σε δρόμο ανάκαμψης από εκείνους που οδεύουν προς επικίνδυνη επιδείνωση. Αυτό αναμένεται να βοηθήσει στην έγκαιρη προσαρμογή των θεραπειών ανάλογα με την αντίδραση κάθε ασθενούς, με στόχο τον μετριασμό των συμπτωμάτων τους ή ίσως και την καταστροφή του κορονοϊού, προτού αυτός προλάβει να προκαλέσει την επιζήμια ανοσολογική αντίδραση.
«Πολλά στοιχεία μάς δείχνουν ότι είναι ανάγκη να δράσουμε αρκετά πρώιμα για να αλλάξουμε την τροχιά της νόσου», ανέφερε ο ανοσολόγος Τζον Γουέρι του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, επικεφαλής μίας άλλης πρόσφατης μελέτης σχετικά με τις χαρακτηριστικές ανοσολογικές «υπογραφές» του ιού.
Στις πιο οικείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, π.χ. από τον ιό της γρίπης, το σώμα ενορχηστρώνει την άμυνά του σε δύο φάσεις: Πρώτα έρχεται το «ιππικό» ορισμένων μορίων άμεσης δράσης που συρρέουν στην περιοχή της μόλυνσης και προσπαθούν να περιορίσουν τον εισβολέα, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο εωσότου έλθουν οι πιο εξειδικευμένες και πιο βραδυκίνητες ενισχύσεις. Σε μεγάλο βαθμό, την πρώτη ανοσολογική αντίδραση, που πυροδοτεί φλεγμονή, κατευθύνουν οι κυτταροκίνες, σηματοδοτικά μόρια που -σαν μικροσκοπικοί συναγερμοί- μπορούν στη συνέχεια να κινητοποιήσουν άλλα αποτελεσματικότερα "όπλα" του σώματος (αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα).
Δυστυχώς, όπως επιβεβαιώνεται από διάφορες μελέτες, αυτή η συντονισμένη ανοσολογική αντίδραση καταρρέει σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19. Το αποτέλεσμα είναι οι κυτταροκίνες, αντί να χτυπάνε απλώς το «καμπανάκι», συνεχίζουν να σημαίνουν συναγερμό χωρίς σταματημό, ακόμη και αφότου οι ενισχύσεις (τα αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα) έχουν καταφθάσει στο πεδίο της λοίμωξης, με συνέπεια η αναπόφευκτη φλογίτσα της φλεγμονής να εξελίσσεται σε μεγάλη πυρκαγιά.
«Είναι φυσιολογικό να αναπτύσσεται φλεγμονή στη διάρκεια μίας λοίμωξης από ιό. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν η φλεγμονή επιτείνεται», σημείωσε η ανοσολόγος Κάθριν Μπλις του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Σε μερικούς ασθενείς, μάλιστα, αυτή η κατάσταση συνεχίζεται για απρόσμενα μεγάλο χρονικό διάστημα, γι' αυτό ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν ότι, παρόλο που έχει περάσει αρκετός καιρός από την αρχή της λοίμωξής τους, δεν λένε να γίνουν καλά.
Για «αίνιγμα» έκανε λόγο ο ανοσολόγος Άβερι Όγκαστ του Πανεπιστημίου Κορνέλ, καθώς, όπως είπε, «ενώ εκδηλώνεται αυτή η μανιασμένη ανοσολογική αντίδραση, παρόλα αυτά ο ιός συνεχίζει να αναπαράγεται».
-
09 Σεπτεμβριου 2026, 11:15Νέα κρίση προ των πυλών στη σχέση Κρητικής Εκκλησίας-Πατριαρχείου εξαιτίας των Σταυροπηγιακών Μονών -
09 Σεπτεμβριου 2026, 17:50ΣΟΚ: Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή - Eξέπνευσε στο νοσοκομείο «Ελπίς» -
09 Σεπτεμβριου 2026, 23:25Αρνείται κάθε σχέση με το θάνατο Μαζωνάκη, ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ιατρείου- Καταθέτει η γυναικολόγος σύζυγός του -
09 Σεπτεμβριου 2026, 09:11Γονείς 4ου και 50ού Δημοτικού Ηρακλείου: «Μα γιατί δεν ανοίγουν τα παράθυρα;» -
09 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Γιώργος Αϋφαντής: Το Ισραήλ θα χτυπήσει… και στα Κατεχόμενα της Κύπρου, στο εφιαλτικό σενάριο, τυχόν πολεμικής σύγκρουσης Ισραήλ-Τουρκίας (podcast) -
09 Σεπτεμβριου 2026, 10:52ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Εξ Απορρήτων: Η ιστορία της ΕΥΠ (Μέρος 4ο) - Ο Καλεντερίδης στην Τουρκία, ο Οτσαλάν στην Κένυα! (podcast)
