Έρευνα δείχνει υψηλή αποτελεσματικότητα για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna
Τα εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία ανέπτυξαν οι εταιρείες Pfizer/ BioNTech SE και Moderna μείωσαν τον κίνδυνο της μόλυνσης κατά 80% δύο εβδομάδες ή περισσότερο μετά την πρώτη από τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από μια έρευνα, σε πραγματικές συνθήκες, σε εμβολιασμένους υγειονομικούς και διασώστες στις ΗΠΑ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο κίνδυνος μόλυνσης μειώθηκε κατά 90% σε διάστημα δύο εβδομάδων μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη μελέτη με δείγμα σχεδόν 4.000 ανθρώπων.
Η έρευνα από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) αξιολόγησε την ικανότητα των εμβολίων να προστατεύουν από τη μόλυνση, περιλαμβανομένων μολύνσεων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Οι προηγούμενες κλινικές δοκιμές από τις εταιρείες αξιολογούσαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της νόσησης από την Covid-19.
«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι εθνικές προσπάθειες εμβολιασμού έχουν αποτέλεσμα», επισήμανε, σε μια ανακοίνωση, η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Γουαλένσκι.
Τα ευρήματα από τη χρήση, σε πραγματικές συνθήκες, αυτών των εμβολίων mRNA επιβεβαιώνουν τα ευρήματα που είχαν καταγραφεί σε κλινικές δοκιμές, σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενες, που είχαν διεξαχθεί προτού δοθεί το πράσινο φως για επείγουσα χρήση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.
Η μελέτη ερεύνησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA σε 3.950 συμμετέχοντες σε έξι πολιτείες για μια περίοδο 13 εβδομάδων, από τη 14η Δεκεμβρίου του 2020 έως τη 13η Μαρτίου του 2021.
«Τα εγκεκριμένα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 παρείχαν πρώιμη, σημαντική προστασία, σε πραγματικές συνθήκες, έναντι της μόλυνσης για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, τους διασώστες και άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής», τόνισε η Γουαλένσκι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις -
14 Απριλιου 2026, 15:28Καιρός: Αφρικανική σκόνη από σήμερα και στην Κρήτη – Έρχονται λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες, αναλυτική πρόγνωση
