Φουκουσίμα: Ξεκίνησε η επιχείρηση για την απομάκρυνση ραδιενεργών υπολειμμάτων
Ξεκίνησε μία δύσκολη επιχείρηση στην Φουκουσίμα για την απομάκρυνση μικρών ραδιενεργών υπολειμμάτων από το πυρηνικό εργοστάσιο, που επλήγη από ισχυρό τσουνάμι στην Ιαπωνία πριν από 13 χρόνια. Η επιχείρηση θα ξεκινούσε νωρίτερα αλλά είχαν προκύψει τεχνικά προβλήματα.
Η εταιρεία Tokyo Electric Power Company (Tepco) ανακοίνωσε πως «η πιλοτική επιχείρηση εξαγωγής» έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει σχεδόν δύο εβδομάδες.
Τα υπολείμματα που θα συλλεχθούν θα ερευνηθούν προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία που θα ρίξουν «φως» στις συνθήκες μέσα στους αντιδραστήρες. Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα στον παροπλισμό του πυρηνικού εργοστασίου Daiichi στη Φουκουσίμα. Σχεδόν 880 τόνοι εξαιρετικά επικίνδυνου υλικού παραμένουν στο σημείο, 13 χρόνια μετά το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 9 Ρίχτερ, σε ένα από τα πιο σημαντικά πυρηνικά ατυχήματα που έχουν συμβεί ποτέ στον κόσμο.
Η απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τους αντιδραστήρες θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση για τον παροπλισμό του εργοστασίου. Η Tepco αρχικά σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρώτη απόπειρα στις 22 Αυγούστου, με στόχο να συλλέξει μόλις 3 γραμμάρια για ανάλυση. Αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει σε προκαταρκτικό στάδιο όταν εντόπισε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την εγκατάσταση απαραίτητου εξοπλισμού.
Η διαδικασία θα γίνει με τη χρήση ρομπότ. Την 11η Μαρτίου του 2011 όταν έγινε το τσουνάμι στη Φουκουσίμα λειτουργούσαν τρεις από τους έξι αντιδραστήρες. Tα υπολείμματα μέσα στους αντιδραστήρες ήταν τόσο υψηλά σε επίπεδα ραδιενέργειας που η Tepco χρειάστηκε να αναπτύξει ειδικά ρομπότ για να λειτουργήσουν στο εσωτερικό τους.
Η Tepco ανέπτυξε τον Φεβρουάριο, δύο μίνι drones και ένα ρομπότ σε σχήμα φιδιού, μέσα σε έναν από τους αντιδραστήρες, ως μέρος της προετοιμασίας για την επιχείρηση απομάκρυνσης.
Ανεξάρτητα από αυτό, τον περασμένο χρόνο η Ιαπωνία άρχισε να απελευθερώνει επεξεργασμένα λύματα από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, πυροδοτώντας μια διπλωματική διαμάχη με την Κίνα και τη Ρωσία. Και οι δύο χώρες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών, αν και το Τόκιο επιμένει ότι η απόρριψη είναι ασφαλής, μια άποψη που υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του του ΟΗΕ.
-
08 Οκτωβριου 2024, 07:11Ευγ. Σαρηγιαννίδη στο newshub.gr: Αιτία για τη βία των ανηλίκων είναι η αδυναμία της οικογένειας να διαπαιδαγωγήσει (Podcast)
-
08 Οκτωβριου 2024, 15:17Επίθεση σε βάρος επιχειρηματία στο Μαλεβίζι: Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. μετά τη σύλληψη της δικηγόρου
-
09 Οκτωβριου 2024, 14:34Έβαλαν φωτιά στα απορριμματοφόρα στο Μαλεβίζι με αμοιβή λίγες χιλιάδες ευρώ - Το παρασκήνιο της υπόθεσης
-
09 Οκτωβριου 2024, 09:45Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
09 Οκτωβριου 2024, 07:00Το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης παίρνει «σάρκα και οστά» (Φωτο)
-
08 Οκτωβριου 2024, 11:40Γάζι - Επίθεση σε επιχειρηματία: Πατέρας και γιος κατέθεταν ως τα μεσάνυχτα, κύκλωμα τοκογλυφίας ερευνά η Ασφάλεια