Ιαπωνία: Το κόμμα της πρωθυπουργού Τακαΐτσι εξασφάλισε πλειοψηφία δυο τρίτων στο κοινοβούλιο
αγαπημένα σου στη Google
Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), η παράταξη της πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι, εξασφάλισε 315 έδρες στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, με άλλα λόγια πλειοψηφία δυο τρίτων στην κάτω Βουλή του αρχιπελάγους, δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του ΦΔΚ, που δίνει στην υπερσυντηρητική επικεφαλής της κυβέρνησης, την πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ιαπωνίας που κατέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, ισχυρή εντολή ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της στο κράτος των 123 εκατομμυρίων κατοίκων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Αφού έγινε τον Οκτώβριο η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε να κυβερνήσει τη χώρα και καβαλώντας έκτοτε το κύμα περιόδου χάριτος, η κ. Τακαΐτσι αποφάσισε στα τέλη Ιανουαρίου να διαλύσει την κάτω Βουλή, όπου η κυβερνητική συμμαχία της είχε οριακή πλειοψηφία.
Το στοίχημα της έφερε εντυπωσιακά κέρδη. Η συμμαχία του ΦΔΚ με το Ishin (Κόμμα για την Καινοτομία, κεντροδεξιά) εξασφαλίζει συνολικά 351 έδρες από τις 465 της κάτω Βουλής, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών.
Στο προηγούμενο κοινοβούλιο το ΦΔΚ δεν μετρούσε παρά 198 έδρες, ενώ το Ισίν καταλάμβανε 34.
Στις προχθεσινές εκλογές εξάλλου το αντιμεταναστευτικό κόμμα Σανσέιτο αύξησε τον αριθμό των εδρών που κατέχει από τις 2 στις 15, πάντα κατά τα επίσημα αποτελέσματα.
-
09 Σεπτεμβριου 2026, 17:50ΣΟΚ: Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή - Eξέπνευσε στο νοσοκομείο «Ελπίς» -
09 Σεπτεμβριου 2026, 11:15Νέα κρίση προ των πυλών στη σχέση Κρητικής Εκκλησίας-Πατριαρχείου εξαιτίας των Σταυροπηγιακών Μονών -
09 Σεπτεμβριου 2026, 09:11Γονείς 4ου και 50ού Δημοτικού Ηρακλείου: «Μα γιατί δεν ανοίγουν τα παράθυρα;» -
07 Σεπτεμβριου 2026, 21:30Πλήθος κόσμου στην Καρκαδιώτισσα στην τιμιτική βραδιά για το Μιχάλη Σταυρακάκη-Νιδιώτη -
08 Σεπτεμβριου 2026, 07:45Θεόδωρος Τσίκας: Ξεθάρρεψε επί Τραμπ η Ακροδεξιά στην Ευρώπη! Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η ΔΕΘ και ποια η δυναμική των κομμάτων (podcast) -
09 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Γιώργος Αϋφαντής: Το Ισραήλ θα χτυπήσει… και στα Κατεχόμενα της Κύπρου, στο εφιαλτικό σενάριο, τυχόν πολεμικής σύγκρουσης Ισραήλ-Τουρκίας (podcast)
