Καθησυχάζουν ΟΗΕ και ΠΟΥ για τον κίνδυνο επιδημίας hantavirus-Το χρονικό όσων συνέβησαν στο MV Hondius
Ένα ξέσπασμα ιού hantavirus σε κρουαζιερόπλοιο δεν αποτελεί την αρχή μιας πανδημίας, δήλωσε ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ.
Η Maria van Kerkhove, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν είναι η ίδια κατάσταση με πριν από έξι χρόνια με την Covid-19, επειδή ο ιός hantavirus μεταδίδεται μέσω «στενής επαφής».
Οι υγειονομικές αρχές αγωνίζονται να εντοπίσουν δεκάδες άτομα που αποβιβάστηκαν πρόσφατα από το ολλανδικό πλοίο MV Hondius.
Την Πέμπτη, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί πέντε από τα οκτώ ύποπτα κρούσματα ιού hantavirus. Τρία άτομα έχουν πεθάνει, συμπεριλαμβανομένης μιας 69χρονης Ολλανδέζας, η οποία είχε τον ιό.
Ο Ολλανδός σύζυγός της και μια Γερμανίδα πέθαναν επίσης και τα κρούσματά τους διερευνώνται.
Ο ιός hantavirus συνήθως μεταδίδεται από τρωκτικά - αλλά στο τελευταίο ξέσπασμα η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων καταγράφηκε για πρώτη φορά, δήλωσε ο ΠΟΥ.
Κοντά σε επιβάτες και πλήρωμα 4 γιατροί
Στο MV Hondius βρίσκονται τα τελευταία 24ώρα τέσσερις γιατροί-επιδημιολόγοι (δυο από Ολλανδία, ένας Ιταλός, συνεργαζόμενος με την ΕΕ και ένας από τη Σενεγάλη συνεργάτης του ΠΟΥ) οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του Newshub.gr το βράδυ της Πέμπτης πήραν συνεντεύξεις ιατρικού ιστορικού από επιβάτες και πλήρωμα θερμομετρώντας τους επίσης.
Πόσο ανησυχούμε για τον ιό hantavirus;
Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων της Πέμπτης, η van Kerkhove δήλωσε αναφορικά με τον hantavirus ότι «αυτό δεν είναι Covid, δεν είναι γρίπη, εξαπλώνεται πολύ διαφορετικά».
Είπε ότι οι αρχές ζήτησαν «από όλους να φορούν μάσκα» στο MV Hondius.
Στην ίδια ενημέρωση, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Ghebreyesus, δήλωσε ότι ο οργανισμός του «αξιολογεί τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ως χαμηλό».
Είπε ότι τα δύο πρώτα άτομα με τον επιβεβαιωμένο ιό «ταξίδεψαν στην Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη σε ένα ταξίδι παρατήρησης πουλιών που περιελάμβανε επισκέψεις σε τοποθεσίες όπου υπήρχε το είδος αρουραίου που είναι γνωστό ότι μεταφέρει τον ιό».
Ο Δρ Tedros δήλωσε ότι ο ΠΟΥ γνώριζε αναφορές για άλλα άτομα με συμπτώματα που μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή με επιβάτες, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι ήταν σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές.
Δεδομένης της περιόδου επώασης αυτής της ασθένειας - η οποία μπορεί να είναι έως και έξι εβδομάδες – είναι πιθανό να αναφερθούν περισσότερα κρούσματα, είπε.
Επίσης την Πέμπτη, η Oceanwide Expedition ανέφερε ότι 29 επιβάτες, τουλάχιστον 12 διαφορετικών εθνικοτήτων, είχαν αποβιβαστεί από το MV Hondius στην Αγία Ελένη, το Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος.
Ανέφερε ότι η σορός ενός νεκρού - ο οποίος είναι πλέον γνωστό ότι είναι Ολλανδός - αποβιβάστηκε επίσης από το πλοίο.
Επτά από αυτούς που αποβιβάστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο ήταν Βρετανοί υπήκοοι.
«Δύο από αυτά τα άτομα βρίσκονται τώρα σε αυτοπεριορισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα άλλα δεν έχουν ακόμη επιστρέψει», ανέφερε η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).
Τέσσερα παρέμειναν στην Αγία Ελένη - και «συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού για το έβδομο άτομο, το οποίο γνωρίζουμε ότι δεν έχει ακόμη επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο» προστίθεται στην ίδια ενημέρωση.
Την Πέμπτη, η Ισπανία δήλωσε ότι οι συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν «πολύ προχωρημένες» για το Λονδίνο να στείλει μια πτήση επαναπατρισμού για Βρετανούς υπηκόους στην Τενερίφη μετά την άφιξη του πλοίου στα Κανάρια Νησιά.
Η Βιρτζίνια Μπαρκόνες, επικεφαλής της πολιτικής προστασίας και των έκτακτων αναγκών της Ισπανίας, δήλωσε ότι υπήρχαν 19 Βρετανοί επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος επί του πλοίου.
Είπε ότι υπήρχαν επίσης τέσσερις Αμερικανοί στο MV Hondius, προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει την προθυμία τους να στείλουν ένα αεροπλάνο που θα παραλάβει απευθείας τους πολίτες τους».
Η Oceanwide Expeditions δήλωσε ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα hantavirus δεν αναφέρθηκε μέχρι τις 4 Μαΐου και ότι όλοι οι επιβάτες που αποβιβάστηκαν από το πλοίο είχαν επικοινωνήσει μαζί της.
Ο φορέας εκμετάλλευσης δήλωσε ότι παρέμεινε σε «στενή και συνεχή συζήτηση με τις αρμόδιες αρχές σχετικά με το ακριβές σημείο άφιξης, τις διαδικασίες καραντίνας και ελέγχου για όλους τους επιβάτες».

Η πορεία του πλοίου και όσα πρέπει να κρατήσουμε για τους επιβάτες και τις ενέργειες που έχουν γίνει
-Το πλοίο αναχωρεί από την Ουσουάια της Αργεντινής την 1η Απριλίου.
-Στις 11 Απριλίου, ο πρώτος επιβάτης πεθαίνει στη θάλασσα. Η διαδρομή συνεχίζεται βορειοανατολικά προς την Αφρική.
-Στις 24 Απριλίου, η σύζυγος του αποβιώσαντος επιβάτη μεταφέρεται αεροπορικώς από την Αγία Ελένη στη Νότια Αφρική.
-26 Απριλίου, η γυναίκα πεθαίνει στο Γιοχάνεσμπουργκ.
- 27 Απριλίου, ένας δεύτερος άρρωστος επιβάτης μεταφέρεται αεροπορικώς στο νοσοκομείο.
-Στις 2 Μαΐου, ένας άλλος επιβάτης πεθαίνει επί του πλοίου.
-Στις 3 Μαΐου, το πλοίο φτάνει στο Πράσινο Ακρωτήριο.
-Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι το πλοίο σταμάτησε στην Αγία Ελένη καθ' οδόν προς το Πράσινο Ακρωτήριο, ένα αρχιπέλαγος στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής.
Ανέφερε ότι η Ολλανδέζα που έφυγε από την κρουαζιέρα στις 24 Απριλίου ταξίδεψε στη Νότια Αφρική, όπου πέθανε δύο ημέρες αργότερα.
Ο σύζυγός της πέθανε στο πλοίο στις 11 Απριλίου, αλλά δεν πρόκειται για επιβεβαιωμένο κρούσμα hantavirus.
Η ενημέρωση ανέφερε ότι η γυναίκα είχε επιβιβαστεί σε πτήση της KLM με κατεύθυνση από το Γιοχάνεσμπουργκ προς την Ολλανδία, αλλά αρρώστησε πριν από την αναχώρησή της.
Οι αρχές στην Ολλανδία στέλνουν επιστολές στους επιβάτες που επέβαιναν στην πτήση, ζητώντας τους να παραμείνουν «διαθέσιμοι για παρακολούθηση».
-Τουλάχιστον 29 επιβάτες αποβιβάστηκαν από το πλοίο στο νησί Αγία Ελένη στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό τον περασμένο μήνα.
-Ο τρίτος θανάτος - μια Γερμανίδα - πέθανε στο MV Hondius στις 2 Μαΐου και δεν πρόκειται επίσης για επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η σορός της παραμένει στο πλοίο.
-Τρία άλλα άτομα - Βρετανοί, Ολλανδοί και Γερμανοί υπήκοοι – απομακρύνθηκαν από το πλοίο την Τετάρτη.
-Η Υπηρεσία Μεταδοτικών Νοσημάτων της Σιγκαπούρης δήλωσε ότι απομονώνει και υποβάλλει σε εξετάσεις δύο άνδρες - έναν 67χρονο Σιγκαπουριανό και έναν 65χρονο μόνιμο κάτοικο - που αποβιβάστηκαν από το πλοίο στην Αγία Ελένη.
Πρόσθεσε ότι είχαν πάρει την ίδια πτήση από την Αγία Ελένη προς το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική με την 69χρονη γυναίκα που πέθανε. Τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους για hantavirus εκκρεμούν ακόμη.
-Δύο πολιτείες των ΗΠΑ - η Τζόρτζια και η Αριζόνα - επιβεβαίωσαν στο BBC ότι παρακολουθούσαν τρεις επιβάτες που επέστρεψαν στις ΗΠΑ μετά την αποβίβαση. Κανένας δεν εμφάνιζε συμπτώματα.
-Ο ΕΟΔΥ ήλθε σε επαφή με τον μοναδικό Έλληνα επιβάτη του πλοίου
-Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν τρωκτικά στην Ουσουάια.
-Η πολυτελής κρουαζιέρα, που διαχειρίζεται η Oceanwide Expeditions, ξεκίνησε το ταξίδι της την 1η Απριλίου στην Ουσουάια της Αργεντινής και αναμένεται να φτάσει στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας στις 10 Μαΐου.
-Αναφέρεται ότι αρχικά στο πλοίο επέβαιναν περίπου 150 επιβάτες και μέλη πληρώματος από 28 χώρες, αλλά δεκάδες αποβιβάστηκαν στο νησί της Αγίας Ελένης στις 24 Απριλίου.
Επιμέλεια Ελένη Βασιλάκη
-
06 Μαΐου 2026, 15:37Θέμα Newshub.gr: Ανησυχία για πιθανή διασπορά του hantavirus εκτός του πλοίου MV Hondius -
07 Μαΐου 2026, 07:00Ηράκλειο: Ντυμένος στα λευκά ο 21χρονος Νικήστρατος στο τελευταίο αντίο -
07 Μαΐου 2026, 14:06Ράγισαν “καρδιές” στο αντίο του Νικήστρατου που κηδεύτηκε ντυμένος γαμπρός - Η τραγική ειρωνεία που συνδέει τη γέννηση και τη δολοφονία του -
06 Μαΐου 2026, 21:40Ηράκλειο: Οι μηνύσεις του 21χρονου κατά του δολοφόνου του και η παραβίαση των περιοριστικών όρων -
06 Μαΐου 2026, 14:45Παρουσία πλήθους πιστών ο εορτασμός της Μεσοπεντηκοστής στην Παναγία Καμαριανή (Φωτο) -
06 Μαΐου 2026, 17:33Δολοφονία στο Ηράκλειο: Μετανιωμένος δηλώνει ο 54χρονος δράστης – «Εύχομαι να με συγχωρήσει κάποια στιγμή ο Θεός»
