Κρίσιμες ώρες στη Βενεζουέλα: Στενεύουν τα περιθώρια για ανεύρεση επιζώντων – 47.000 αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια
αγαπημένα σου στη Google
Πέπλο πένθους καλύπτει τη Βενεζουέλα καθώς η χώρα διανύει το πέμπτο εικοσιτετράωρο μετά το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 25 Ιουνίου.
Όσο διατηρείται η ελπίδα για την εύρεση επιζώντων, οι επιχειρήσεις έρευνας συνεχίζονται όμως τα περιθώρια στενεύουν. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.450, οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 47.000, ενώ 3.200 είναι οι τραυματίες και 12.500 οι εκτοπισμένοι.
Μετασεισμός ταρακούνησε τα βόρεια της χώρας
Μετασεισμός 4,6 βαθμών με βάθος 10 χιλιομέτρων, σημειώθηκε βόρεια της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας, το πρωί της Δευτέρας (29/06), σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ (USGS).
Το επίκεντρο εντοπίστηκε 27 χιλιόμετρα βόρεια της Καραμπαγέδα, στην πολιτεία Λα Γουάιρα, κοντά στη ζώνη που ισοπεδώθηκε από τους δίδυμους σεισμούς, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο.
Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τον μετασεισμό.
Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι νέες εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από παγιδευμένους πολίτες κάτω από τα συντρίμμια. Σχεδόν 800 κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και περίπου 200 έχουν καταρρεύσει πλήρως.
Αγωνία στα συντρίμμια
Η λίστα των θυμάτων ανεβαίνει ώρα με την ώρα και μαζί μεγαλώνει η οργή των κατοίκων για την περιορισμένη βοήθεια από τις Αρχές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι θα κάνει επιθεωρήσεις στα κτήρια που υπέστησαν ζημιές την ώρα που αδειάζει η κλεψύδρα για τους εγκλωβισμένους.
Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων παρεμποδίζονται τόσο από την κυκλοφοριακή συμφόρηση στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο προς την πολιτεία Λα Γουάιρα, κάτι που καθυστερεί την άφιξη των ομάδων διάσωσης, αλλά και από τα χαλάσματα των κτηρίων και των γεφυρών που έχουν καταρρεύσει.
Σύμφωνα με την υπηρεσιακή πρόεδρο της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκεζ, 24 είναι οι χώρες που έχουν στείλει βοήθεια και ανάμεσά τους βρίσκονται 2.741 διασώστες.
Το Σάββατο έφτασαν εξειδικευμένες μονάδες από Χιλή, Κολομβία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινό, Σαλβαδόρ, Μεξικό, Παναμά, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τελευταίες μάλιστα έστειλαν στη χώρα υποστράτηγο του Σώματος Πεζοναυτών για να κατευθύνει τις στρατιωτικές προσπάθειες παροχής βοήθειας, οι οποίες περιλαμβάνουν δύο πλοία, ελικόπτερα, βαρέα αεροπλάνα μεταφοράς φορτίου για την παροχή βοήθειας.
Επίσης έχουν σπεύσει και σωστικά συνεργεία από διάφορες αμερικανικές πολιτείες, ενώ έως τώρα το κόστος της ζημιάς εκτιμάται στα 6,7 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
-
28 Ιουνιου 2026, 21:17Πανσέληνος: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» - Πότε θα το δούμε, το φαινόμενο της «σεληνιακής ψευδαίσθησης» -
29 Ιουνιου 2026, 09:30Έκτακτο επίδομα παιδιού: Μέχρι αύριο στους λογαριασμούς ενός εκ. δικαιούχων τα 150 ευρώ -
27 Ιουνιου 2026, 22:12Επίδομα παιδιού 150€: «Κλειδώνουν» οι ημερομηνίες για την έκτακτη ενίσχυση -
28 Ιουνιου 2026, 17:34Αγροτικές πληρωμές: Ποιοι θα δουν χρήματα να μπαίνουν αύριο στους λογαριασμούς τους -
29 Ιουνιου 2026, 14:16Χανιά: Στο πένθος η τοπική κοινωνία για τον αιφνίδιο θάνατο της 41χρονης Άννας -
28 Ιουνιου 2026, 14:30Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση πορνογραφίας ανηλίκων - Πώς οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του 17χρονου στο Ηράκλειο
