Κύπρος: Αθωώθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ για τα «χρυσά διαβατήρια»
αγαπημένα σου στη Google
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αθώωσε σήμερα τον πρώην Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, και τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ και επιχειρηματία, Χριστάκη Τζιοβάνη, για την υπόθεση που συνδέθηκε με βίντεο του Al Jazeera και το πρόγραμμα «χρυσών διαβατηρίων».
Η απόφαση έκτασης 170 σελίδων δεν ήταν ομόφωνη και λήφθηκε με πλειοψηφία 2-1. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχθηκαν οι κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος των δύο.
Στην αιτιολόγηση, τονίστηκε επίσης ότι δεν τεκμηριώθηκε πως πρώην αρμόδιος υπουργός πιέστηκε ή επηρεάστηκε από τους κατηγορούμενους ώστε να κάνει ενέργειες σε σχέση με πολιτογραφήσεις.
Το βίντεο που δεν έπαιξε στη δίκη
Το Κακουργιοδικείο σημείωσε ότι το ρεπορτάζ του Al Jazeera αποτέλεσε το έναυσμα για τη διερεύνηση, όμως δεν χρησιμοποιήθηκε ως μαρτυρικό υλικό στη διαδικασία.
Καταγράφεται ως κρίσιμο στοιχείο ότι απουσίαζαν ουσιώδεις μάρτυρες, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από την Κατηγορούσα Αρχή, και υπογραμμίστηκε ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες δεν κλήθηκαν στο δικαστήριο.
Μάρτυρες που είχαν κληθεί δεν προσήλθαν, μεταξύ τους δημοσιογράφος του Al Jazeera και Βρετανός κτηματομεσίτης που είχε χρησιμοποιηθεί ως «δόλωμα».
Η μετάδοση του βίντεο από το Al Jazeera είχε οδηγήσει σε παραίτηση τόσο τον τότε Πρόεδρο της Βουλής όσο και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ.
Η αθώωση δεν κλείνει υποχρεωτικά κάθε δρόμο. Στην Κύπρο ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί, υπό προϋποθέσεις που προβλέπει ο περί Ποινικής Δικονομίας Νόμος (Κεφ. 155), να ασκήσει έφεση κατά αθωωτικής απόφασης για συγκεκριμένους νομικούς λόγους (όπως πλημμελής εφαρμογή του νόμου στα πραγματικά γεγονότα ή ζητήματα παραδοχής/αποκλεισμού μαρτυρίας).
Η σημερινή απόφαση αφορά την ποινική ευθύνη με βάση το αποδεικτικό υλικό που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο.
Το δημόσιο και θεσμικό αποτύπωμα της υπόθεσης παραμένει, όπως και το γεγονός ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων τερματίστηκε μετά τον σάλο και την πίεση που προκάλεσε διεθνώς.
-
08 Οκτωβριου 2026, 15:35Ηράκλειο: Δυναμική απάντηση μέσω της Δικαιοσύνης για τους κατοίκους, μετά τις δηλώσεις Πλεύρη για τη Δομή -
08 Οκτωβριου 2026, 07:06Προσφυγικό: Απολογούνται σήμερα για τη μεταφορά μεταναστών από τη Λιβύη στην Κρήτη -
08 Οκτωβριου 2026, 10:40Η επόμενη μέρα μετά τη ρήξη Βίσση-Καρβέλα: Γιατί δεν θα τραγουδήσει φέτος στο «Αθηνών Αρένα» -
07 Οκτωβριου 2026, 20:03Νέα απάτη στο… όνομα του δήμου Ηρακλείου -
07 Οκτωβριου 2026, 19:52Προσφυγικό: Τρεις ακόμη προφυλακίσεις για τη μεταφορά προσφύγων από τη Λιβύη στην Κρήτη -
08 Οκτωβριου 2026, 07:00Προκόπης Προκοπάκης για τη Μονάδα εξαρτημένων ατόμων: «Καταστρέφουν γιατρούς και επιχειρήσεις»
