Νέο σχέδιο Τραμπ για την αστεγία: Από τη στέγαση στη θεραπεία
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που δίνει εντολή για την απομάκρυνση των κατασκηνώσεων αστέγων από δημόσιους χώρους και τη μεταφορά των αστέγων σε κέντρα θεραπείας.
Το μέτρο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις και νομικά κέντρα, που κάνουν λόγο για ποινικοποίηση της φτώχειας και παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το διάταγμα εξουσιοδοτεί την υπουργό Δικαιοσύνης να ανατρέψει νομικά προηγούμενα που προστάτευαν τα δικαιώματα των αστέγων. Η απόφαση αυτή βασίζεται σε σχετική ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2024, που επέτρεψε στους δήμους να θέτουν εκτός νόμου τις πρόχειρες κατασκηνώσεις.
Παρά την αυξανόμενη κρίση με πάνω από 770.000 άστεγους στις ΗΠΑ το 2024 – το διάταγμα δεν συνοδεύεται από μέτρα για την ενίσχυση της φθηνής στέγασης ή τη δημιουργία νέων υποδομών.
Οργανώσεις όπως η National Coalition for the Homeless και το National Homelessness Law Center καταγγέλλουν την κίνηση ως ανεπαρκή, αυταρχική και επικίνδυνη.
ΗΠΑ: Νέα πολιτική Τραμπ για την αστεγία – Κέντρα θεραπείας αντί για στέγαση
AP
Ιστορικά, η κρίση της αστεγίας στις ΗΠΑ αποδίδεται στο κλείσιμο ψυχιατρικών ιδρυμάτων, την έλλειψη φθηνής στέγης και τις περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα. Αντί για πραγματικές λύσεις, η νέα προσέγγιση του Λευκού Οίκου κινδυνεύει σύμφωνα με τους ειδικούς να επιδεινώσει την ήδη σοβαρή κοινωνική κατάσταση.
Το διάταγμα ενισχύει οικονομικά τις πόλεις που απαγορεύουν τις κατασκηνώσεις και τη χρήση ουσιών σε δημόσιους χώρους, αποκλείοντας όμως χρηματοδότηση για πιο ανθρώπινες λύσεις όπως ελεγχόμενους χώρους χρήσης ή νέες κατοικίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
26 Απριλιου 2026, 07:10Το πανηγύρι του Αϊ Γιώργη και η τελετουργία της ευλογίας των προβάτων στην Κρήτη (Φωτο & Βίντεο) -
26 Απριλιου 2026, 10:00«Διαμάντι» υπό περιορισμό η Καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ – Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστούς θαλάμους-πρότυπα -
25 Απριλιου 2026, 23:21"Φλέγεται" η Κρήτη: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΟΦΗ -
27 Απριλιου 2026, 16:15Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για τον θάνατο του 45χρονου καθηγητή Κωνσταντίνου Βαμβουκάκη -
26 Απριλιου 2026, 11:00Γιώργος Βουλγαράκης: Απ’ τον πολιτικό λόγο στο… ρουσφέτι! Βουλευτές, κόμματα και ποιότητα της δημοκρατίας (podcast) -
27 Απριλιου 2026, 09:24Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου Agusta-Bell λόγω βλάβης κοντά στη Μαθιά
