O Περσικός Kόλπος τη νύχτα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
αγαπημένα σου στη Google
Ο Περσικός Κόλπος αποτυπώνεται στη φωτογραφία που έχει ληφθεί από αστροναύτη πάνω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό -ISS (International Space Station) στις 31 Αυγούστου 2020. Τα νυχτερινά φώτα αποκαλύπτουν τις μεγαλύτερες πόλεις και τους αυτοκινητόδρομους του Μπαχρέιν, του Ιράν, του Ιράκ, του Κουβέιτ, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα λαμπρότερα φώτα συγκεντρώνονται κατά μήκος των νότιων και δυτικών ακτών, όπου ξεχωρίζουν οι μεγάλες πόλεις Κουβέιτ, Ντόχα, Αμπού Ντάμπι και του Ντουμπάι. Αρκετές μικρότερες πόλεις-λιμάνια φαίνονται στις βόρειες ακτές, στους πρόποδες της οροσειράς Zagros.
Τα διάσπαρτα φώτα στα σκοτεινά νερά του Κόλπου, δείχνουν τα πλοία που διέρχονται από μια από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου. Το πιο στενό τμήμα είναι το Στενό του Ορμούζ (Hormuz), που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν. Το Στενό ποικίλλει σε πλάτος μεταξύ 39 και 96 χιλιομέτρων (21 έως 90 ναυτικά μίλια) και αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό κόμβο του παγκόσμιου εμπορίου, με διέλευση εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου την ημέρα.

Η φωτογραφία, με κωδικό ISS063-E-81262, έχει ληφθεί από μέλος της αποστολής 63, με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D5, χρησιμοποιώντας φακό 28 χιλιοστών και παρέχεται από το Johnson Space Center της NASA. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS (International Space Station) είναι ο κατοικήσιμος τεχνητός δορυφόρος- ερευνητικός σταθμός που από το 2000 βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά πάνω από τη Γη, περίπου στα 400 km από την επιφάνεια και αποτελεί κοινή σύμπραξη 5 διαστημικών υπηρεσιών: NASA (ΗΠΑ), Roscosmos (Ρωσία), JAXA (Ιαπωνία), ESA (Ευρώπη) και CSA (Καναδάς).
Πηγή: meteo.gr - NASA
-
20 Σεπτεμβριου 2026, 09:24Προς τιμήν του «Fly Manolo» του χάλκινου Ολυμπιονίκη μας Εμμανουήλ Καραλή αλλά και των μεγάλων Ελλήνων επικοντιστών όπως ο Κώστας Φιλιππίδης! -
20 Σεπτεμβριου 2026, 10:40Επιθεώρηση Εργασίας: Με «όπλο» την τεχνολογία ανεβάζει ταχύτητα στους ελέγχους -
20 Σεπτεμβριου 2026, 22:30Δύσκολη νύχτα στη Σητεία: Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά -
20 Σεπτεμβριου 2026, 07:00Φοιτητές από το Χονκ Κονγκ στη Μεσαρά, για χατίρι του ελαιολάδου μιας πρωτοπόρας Ομάδας παραγωγών! (Φωτο) -
20 Σεπτεμβριου 2026, 23:40Φθινοπωρινή Ισημερία 2026: Πότε μπαίνει επίσημα το Φθινόπωρο -
20 Σεπτεμβριου 2026, 13:01Αυξήσεις 2,6%-3% στις συντάξεις το 2027, με όφελος έως 840 ευρώ ετησίως
