Πέθανε στη Βηρυτό ο Κόζο Οκαμότο, δράστης της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης το 1972 στο Ισραήλ
αγαπημένα σου στη Google
Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή στη Βηρυτό ο Κόζο Οκαμότο, ο Ιάπωνας που πραγματοποίησε τη τρομοκρατική επίθεση του 1972 στο Ισραήλ.
Ο Ιάπωνας είχε δράσει για λογαριασμό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΛΜΑΠ). Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε η ίδια η ριζοσπαστική οργάνωση.
«Το ΛΜΑΠ ανακοινώνει τον θάνατο του αγωνιστή συντρόφου Κόζο Οκαμότο», ενώ παράλληλα εξήρε τις «τεράστιες θυσίες» του για την παλαιστινιακή υπόθεση.
Ο Οκαμότο, ο οποίος ήταν γνωστός στους κύκλους του ΛΜΑΠ με το προσωνύμιο «Άχμεντ αλ Γιαμπανί» (δηλαδή «Άχμεντ ο Ιάπωνας»), άφησε την τελευταία του πνοή σε μια περιοχή των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, που αποτελεί οχυρό της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ.
Η οργάνωση του μακελειού στο αεροδρόμιο του Λοντ έγινε από το ΛΜΑΠ, το οποίο ιδρύθηκε το 1967 από τον Ζωρζ Χαμπάς και ήταν υπεύθυνο για πολλές αεροπειρατείες κατά τη δεκαετία του 1970.
Μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είχε υπάρξει, μεταξύ άλλων, και ο Βενεζουελάνος Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο «Κάρλος το Τσακάλι».
Πώς είχε οργανώσει την τρομοκρατική επίθεση
Ο Κόζο Οκαμότο ήταν ο μοναδικός από τους τρεις δράστες της σφαγής της 30ής Μαΐου 1972 στο αεροδρόμιο του Λοντ (σημερινό «Μπεν Γκουριόν») που κατάφερε να επιζήσει.
Εκείνη την ημέρα, αφίχθη με πτήση της Air France μαζί με δύο συνεργάτες του. Αμέσως μετά, άνοιξαν πυρ αδιακρίτως κατά των ταξιδιωτών, προκαλώντας τον θάνατο 26 ανθρώπων: δεκαεπτά Αμερικανών, οκτώ Ισραηλινών και ενός Καναδού.
Οι άλλοι δύο Ιάπωνες έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση, ενώ ο Οκαμότο τραυματίστηκε και τέθηκε υπό κράτηση. Το 1985 αφέθηκε ελεύθερος από το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων.
Έλαβε πολιτικό άσυλο στον Λίβανο
Μετά την αποφυλάκισή του, εγκαταστάθηκε στον Λίβανο, όπου το 1997 συνελήφθη εκ νέου και του επιβλήθηκε τριετής ποινή φυλάκισης για παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς και για πλαστογραφία και χρήση πλαστών διαβατηρίων.
Το 2000, του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο, μια απόφαση χωρίς προηγούμενο για αλλοδαπό στον Λίβανο, η οποία λήφθηκε κατόπιν μαζικών διαδηλώσεων υποστήριξης από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις.
Κατά τα τελευταία έτη της ζωής του, ο Οκαμότο, πρώην μέλος του Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού (ΙΚΣ), ζούσε απομονωμένα, μακριά από τη δημοσιότητα. Παρόλα αυτά, είχε θεαθεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτίει φόρο τιμής στους τάφους των δύο συντρόφων του σε κοιμητήριο της Βηρυτού.
iefimerida.gr
-
25 Οκτωβριου 2026, 17:50Ηράκλειο: Μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις στον ΒΟΑΚ τις ώρες αιχμής (Φωτο) -
25 Οκτωβριου 2026, 07:51Βρετανία: Αποθέματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης υπό τον φόβο κρίσεων -
26 Οκτωβριου 2026, 09:40Συντάξεις Νοεμβρίου: Από σήμερα ξεκινά η καταβολή τους-Πότε θα δοθούν τα 400 ευρώ -
24 Οκτωβριου 2026, 16:00Χανιώτης διαιτητής στους «μυημένους» στο κύκλωμα με τα στημένα ματς που συνταράσσει το ελληνικό μπάσκετ -
25 Οκτωβριου 2026, 13:03Η πραγματική παραγωγή των φωτοβολταϊκών στην Κρήτη. Τι δείχνουν δεδομένα μιας δεκαετίας -
25 Οκτωβριου 2026, 14:12Ηράκλειο: Πλήθος κόσμου στην υπερειδική διαδρομή του 47ου Ράλλυ Κρήτης στο κέντρο της πόλης
