Στο Τέξας ξεκινούν οι συναντήσεις για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα - Στο επίκεντρο η Κρήτη

Αντιπροσωπεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ταξίδεψε στο Τέξας, καθώς ξεκινούν οι συναντήσεις με αμερικανικές επιχειρήσεις για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων, καθώς ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, πραγματοποιεί σημαντικές επαφές με κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της προώθησης των ερευνών για υδρογονάνθρακες στα θαλάσσια blocks του Ιονίου και της Κρήτης, μετά και τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ για τον διεθνή διαγωνισμό.
Οι συναντήσεις ξεκινούν απόψε στις εγκαταστάσεις της Chevron, με τον Πρόεδρο της Chevron International Exploration and Production, κ. Clay Neff, και την Αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Εξερεύνησης της Chevron (Chevron’s Vice President of Global Exploration), κυρία Liz Schwarze. Η Chevron αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, με δραστηριότητες σε πάνω από 180 χώρες παγκοσμίως, (Αίγυπτο, Ανγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Καναδά, Κύπρο, κ.ά.) και με σημαντική εμπειρία σε γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού, όπως στον κόλπο του Μεξικού και την Βραζιλία.
Το 2024, η Chevron πραγματοποίησε μετεγκατάσταση των κεντρικών της γραφείων από την Καλιφόρνια στο Χιούστον. Τα έσοδα της για το 2024 ανήλθαν σε 202,79 δισ. δολάρια.
Αύριο, Παρασκευή θα γίνει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Εξερεύνησης (Global Exploration) της ExxonMobil, κ. John Ardill. Η ExxonMobil είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες ενέργειας στον κόσμο, με έδρα το Spring του Τέξας. Οι κύριοι τομείς δραστηριότητάς της είναι η εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η διύλιση και η ανάπτυξη τεχνολογιών για μείωση των εκπομπών, όπως δέσμευση άνθρακα και υδρογόνο.
Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Cheniere Energy, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Είναι η μεγαλύτερη παραγωγός LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως, μετά την Qatar Energy.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που κυβερνητική αντιπροσωπεία της Ελλάδας πραγματοποιεί συναντήσεις με κορυφαία στελέχη των εταιρειών αυτών στο Τέξας, για την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Διαβάστε Επίσης:
Το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες αερίου της Chevron στην Κρήτη
-
10 Οκτωβριου 2025, 15:57Κλιμάκιο ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ καταγγέλλει απειλές και προπηλακισμό σε κτηνοτροφικό έλεγχο στη Μεσαρά
-
09 Οκτωβριου 2025, 22:14Ηράκλειο: Εξώδικο του Νίκου Μπουνάκη για τις κατηγορίες σχετικά με την εμπλοκή του ΚΥΔ στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
-
10 Οκτωβριου 2025, 10:59Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής!
-
09 Οκτωβριου 2025, 19:18Αγροτικές ενισχύσεις: Ξεκινά σειρά πληρωμών προς τους παραγωγούς
-
10 Οκτωβριου 2025, 07:00Kρήτη: Ζυμώσεις και αναβρασμός ενόψει... επανένωσης με τον Αλέξη Τσίπρα - Ποιες μεταπηδήσεις «ψήνονται»
-
10 Οκτωβριου 2025, 22:24Ηράκλειο: "Καμπάνα" 13 ετών και 7 μηνών αλλά κατ' οίκον έκτιση της ποινής για τον Γ. Ξυδάκη