Το αναπάντεχο αίτημα του δημοσιογράφου της WSJ στον Πούτιν πριν την αποφυλάκισή του
Σε μια... τυπική διαδικασία, που ήταν ωστόσο προϋπόθεση για τη συμφωνία ανταλλαγής, ο Αμερικανός δημοσιογράφος πρόσθεσε ένα δικό του αίτημα στο έντυπο που συμπλήρωσε
Πριν αποφυλακιστεί, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής αιχμαλώτων που έγινε χθες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς ήταν υποχρεωμένος, μαζί με τους άλλους κρατούμενους που θα αποφυλακιζόντουσαν μαζί του, να συμπληρώσει μια φόρμα απευθυνόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στη φόρμα έπρεπε να ζητήσει γραπτώς επιείκεια ώστε ο Ρώσος πρόεδρος να μπορεί να υπογράψει τα διατάγματα για να δώσει χάρη στους 13 κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής, σύμφωνα με την Wall Street Journal όπου εργάζεται ο δημοσιογράφος.
Τι έγραψε ο Γκέρσκοβιτς
Σε αυτή την τυπική διαδικασία, που ήταν ωστόσο προϋπόθεση για τη συμφωνία ανταλλαγής, ο Αμερικανός δημοσιογράφος πρόσθεσε ένα δικό του αίτημα στο έντυπο: Μια κατ' ιδίαν συνέντευξη με τον Πούτιν μετά την απελευθέρωσή του.
«Η φόρμα στο έντυπο του αιτήματος είχε στο τέλος έναν κενό χώρο, που κάθε κρατούμενος μπορούσε να συμπληρώσει αν το επιθυμούσε, ή απλά να τον αφήσει κενό (...). Ο ανταποκριτής της WSJ στη Ρωσία συμπλήρωσε το κενό και στην τελευταία γραμμή έγραψε προτείνοντας: "Μετά την αποφυλάκισή μου, θα ήταν διατεθειμένος ο Πούτιν να μου παραχωρήσει μια κατ' ιδίαν συνέντευξη;"», σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Δεν είναι σαφές αν ο Πούτιν απάντησε στο αίτημα ή αν διάβασε την επιστολή.
Η περιπέτεια
Ο 32χρονος δημοσιογράφος έχει συλληφθεί στις 29 Μαρτίου 2023 ενώ βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στην Αικατερινούπολη. Χωρίς επαρκείς αποδείξεις, οι ρωσικές αρχές τον κατηγόρησαν ότι «συγκέντρωνε μυστικές πληροφορίες» κατ’ εντολή της CIA για ένα εργοστάσιο ρωσικών αρμάτων μάχης.
Έγινε έτσι ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που συνελήφθη και καταδικάστηκε για κατασκοπεία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ειδικότερα τον Ιούλιο του 2023 - έπειτα από τριήμερη μυστική δίκη - καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξης σε αποικία ποινικών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Ο Γκέρσκοβιτς, που μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ, κατάγεται από μια οικογένεια Εβραίων που έφυγαν από την ΕΣΣΔ στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους Αμερικανούς συναδέλφους του - που έφυγαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία - εκείνος επέλεξε να παραμείνει και να συνεχίσει να εργάζεται στη χώρα.
Η δίκη του Γκέρσκοβιτς διεξήχθη μυστικά και οι ρωσικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς τους, ότι δήθεν συνέλεγε πληροφορίες για τη CIA.
Οι εμφανίσεις του Γκέρσκοβιτς στο δικαστήριο έγιναν πολλές φορές πρωτοσέλιδα σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη.
Η αρχισυντάκτρια της Wall Street Journal, Έμα Τάκερ, χαρακτήρισε τη στιγμή που ο Γκέρσκοβιτς έφυγε από το ρωσικό αεροπλάνο «κορυφαία στιγμή χαράς για τον δημοσιογράφο και την οικογένειά του», ενώ πλέον πρώτο θέμα στα δυτικά ΜΜΕ είναι ο Έβαν Γκέρσκοβιτς αγκαλιάζει τη μητέρα του.
Σημειώνεται πως νωρίτερα ο εκδότης της εφημερίδας, Άλμαρ Λατούρ δημοσιοποίησε με την Τάκερ μια κοινή δήλωση στην όποια όπως σημειώνουν «καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, το οποίο ενορχήστρωσε την άδικη φυλάκιση 491 ημερών του Έβαν με βάση ψευδείς κατηγορίες και μια ψεύτικη δίκη ως μέρος μιας συνολικής επίθεσης στον ελεύθερο τύπο και την αλήθεια.
«Δυστυχώς, πολλοί δημοσιογράφοι παραμένουν άδικα φυλακισμένοι στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο».
Αμφότεροι αναφέρθηκαν και στους γονείς του, την Έλλα Μίλμαν και τον Μιχαήλ Γκέρσκοβιτς σημειώνοντας πως «η ακλόνητη δύναμη, η θετικότητα και η αποφασιστικότητά τους θα συνεχίσουν να αποτελούν έμπνευση».
Οι πρώτες δηλώσεις του Έβαν Γκέρσκοβιτς
Σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται μετά την απελευθέρωσή του, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς ανέφερε πως «αισθάνεται καλά» και μίλησε για τα συναισθήματά του όταν επιβιβάστηκε στο λεωφορείο με τους άλλους απελευθερωμένους κρατούμενους:
«Υπάρχει ένα πράγμα που θα ήθελα να πω. Ήταν υπέροχο που μπήκα σήμερα σε αυτό το λεωφορείο και είδα όχι μόνο Αμερικανούς και Γερμανούς αλλά και Ρώσους πολιτικούς κρατούμενους.
»Πέρασα ένα μήνα στη φυλακή του Εκατερίνμπουργκ, όπου όλοι ήμασταν πολιτικοί κρατούμενοι. Κανείς δεν τους γνωρίζει, έχουν διάφορες πολιτικές πεποιθήσεις, δεν συνδέονται όλοι με τους υποστηρικτές του Ναβάλνι, τους οποίους όλοι ξέρουν. Θα ήθελα να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι και γι' αυτούς. Θα ήθελα να μιλήσω δημόσια γι' αυτό τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 12:57Βαρύ το πένθος στην Αρμάχα για το θάνατο της 28χρονης Μαρίας-Είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο-Σε τροχαίο είχε χαθεί και ο αδελφός της
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 12:20Πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού στο Χουδέτσι ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου (φωτο)
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 21:11Έρχονται περισσότερες καταιγίδες και νέα υποχώρηση του υδραργύρου - Πότε θα βρέξει στην Κρήτη
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 07:00Στάδιο Ελευθερίας: Διαλύθηκε το ταρτάν με το που ανακαινίσθηκε το 2020 - Τέσσερα χρόνια μετά έρχεται η αποκατάσταση (φωτο)
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 13:50Αυτά είναι τα δημοφιλέστερα ονόματα στην Ελλάδα-Ποια κυριαρχούν στην Κρήτη
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 07:06Σ. Δανέλλης στο newshub.gr: Επικίνδυνος ο Κασσελάκης - Ευθύνεται για την διαλυτική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ