Τουλάχιστον 13 νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη Χιλή
αγαπημένα σου στη Google
Σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τη Χιλή από τη 15η Ιουλίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους, κατά νεότερο απολογισμό των αρχών της χώρας, όπου πάνω από 60.000 άνθρωποι αποκόπησαν από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς κόπηκαν στη μέση αρκετοί δρόμοι εξαιτίας πλημμυρών.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν κυρίως τις νότιες νομαρχίες Κοκίμπο και Ατακάμα, όπου οι καταρρακτώδεις βροχές είναι σπάνιες.
«Καταμετράμε 13 νεκρούς και επτά αγνοούμενους», δήλωσε στον Τύπο η Αλίσια Σεμπριάν, διευθύντρια της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής (SENAPRED).
Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για δέκα νεκρούς και 100.000 ανθρώπους απομονωμένους.
Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές ή ολοσχερή καταστροφή σε 2.800 κατοικίες. Οι πληγέντες είναι περίπου 2.200 και πάνω από 60.000 κάτοικοι είναι απομονωμένοι, καθώς ποτάμια προκάλεσαν πλημμύρες κόβοντας την πρόσβαση σε πολλά χωριά.
«Είμαι 57 χρονών και ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοια κατάσταση. Το πιο εντυπωσιακό ήταν να βλέπεις ποταμούς και ρυάκια να υπερχειλίζουν», είπε η Πατρίσια Αλμπορνός, αξιωματούχος στην Κοκίμπο, σχεδόν 500 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σαντιάγο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Κλαούδιο Αλβαράδο είπε πως αναμένει οι βροχοπτώσεις να «αρχίσουν να εξασθενούν» τις επόμενες ώρες.
Ο πρόεδρος της Χιλής Χοσέ Αντόνιο Καστ κήρυξε προχθές Δευτέρα κατάσταση καταστροφής σε τμήμα της χώρας, μέτρο που επιτρέπει την ανάπτυξη του στρατού, την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις και ταχύτερες παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα θα γίνονται ολοένα σφοδρότερα και συχνότερα καθώς η κλιματική αλλαγή κι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται.
-
09 Σεπτεμβριου 2026, 17:50ΣΟΚ: Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή - Eξέπνευσε στο νοσοκομείο «Ελπίς» -
09 Σεπτεμβριου 2026, 23:25Αρνείται κάθε σχέση με το θάνατο Μαζωνάκη, ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ιατρείου- Καταθέτει η γυναικολόγος σύζυγός του -
10 Σεπτεμβριου 2026, 12:00Στέλιος Βοργιάς: Η Κρήτη έχει πληρώσει με αίμα τις παραβάσεις στους κανόνες για την ανήλικη εργασία! (podcast) -
10 Σεπτεμβριου 2026, 09:00Ηράκλειο: Κοιτούσε στο κινητό τηλέφωνο του ενώ περπατούσε στον Κούλε και έπεσε στη θάλασσα! -
10 Σεπτεμβριου 2026, 10:52O διευθυντής της ΩΡΛ κλινικής του ΠΑΓΝΗ για το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη - Τι αναφέρει για τις θεραπείες -
09 Σεπτεμβριου 2026, 21:25Η Ασφάλεια ανέλαβε την έρευνα για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη - Αιχμές Γεωργιάδη για τη λειτουργία της ιδιωτικής κλινικής
