Αγωνιούν και ελπίζουν για τη νέα σεζόν τα μικρά τουριστικά καταλύματα του Ηρακλείου
Αγωνιούν και ελπίζουν οι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων πως η νέα τουριστική περίοδος που μόλις τώρα ξεκινά θα είναι καλύτερη από πέρυσι χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν στα χέρια τους όλα εκείνα τα δεδομένα που θα τους διασφαλίσουν πως κάτι τέτοιο θα συμβεί.
Παρότι σε πανελλαδικό επίπεδο παρουσιάζεται μια εικόνα αλλαγής φέτος στον τρόπο που θα κινηθούν οι τουρίστες, επιλέγοντας για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας μικρά καταλύματα, στην πράξη αυτό δεν μεταφράζεται σε κρατήσεις ώστε να θεωρηθεί σίγουρο.
Όπως αναφέρει στο Newshub.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου «Η Φιλοξενία», Γιώργος Χριστοδουλάκης, σε αυτή τη φάση προσπαθούν και προετοιμάζουν τα καταλύματα τους για επαναλειτουργία όμως οι υποχρεώσεις τους τρέχουν και οι κρατήσεις είναι λιγοστές.
«Άλλες εποχές, προ COVID-19, θα είχαμε τώρα κρατήσεις στο 90% κι αντί αυτού είμαστε στο 5%», σημειώνει με νόημα, εκφράζοντας την πικρία του για το γεγονός πως στο δικό του το χώρο έχουν ένα σωρό υποχρεώσεις ως προς την τήρηση κανόνων και νόμων ενώ την ίδια ώρα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν πέφτει το ίδιο βάρος.
Από την περίοδο του Πάσχα, που άρχισαν δειλά δειλά να καταφθάνουν στην Κρήτη οι πρώτοι επισκέπτες, για εμάς και τους ξενοδόχους υπάρχουν μόνο απαγορεύσεις όχι όμως και για όλους τους υπόλοιπους που κερδίζουν διαθέτοντας τα σπίτια τους για τουρισμό, τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης και προσθέτει: « Εμείς ακόμα δεν έχουμε πάρει ως κλάδος ούτε τα χρήματα που Κράτος και Περιφέρεια είχαν δεσμευθεί πως θα καταβληθούν για να μας στηρίξουν».

«Θα μας προτιμήσουν»
Ο ίδιος βέβαια δεν παραλείπει ν’ αναφέρει πως την καλή εικόνα που παρουσίασαν και κέρδισαν, με προσπάθεια και σοβαρότητα πέρυσι τα μικρά αλλά και τα μεγάλα τουριστικά καταλύματα της Κρήτης, δεν την έχασαν φέτος και είναι αυτή που την τρέχουσα χρονιά, εκτιμά, πως θα τους πάει μπροστά.
Ο κ. Χριστοδουλάκης, την ίδια ώρα, έχει πληροφορίες από συναδέλφους του πως ακριβώς λόγω της μεγάλης ασφάλειας που νιώθουν οι τουρίστες στην χώρα μας και τα καταλύματα της αλλά και λόγω της εμπιστοσύνης που έχουν στους Έλληνες γιατρούς πολλοί είναι εκείνοι, που αντί να ταξιδέψουν σε άλλους φθηνότερους γειτονικούς προορισμούς, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, θα επιλέξουν φέτος Ελλάδα και ειδικότερα Κρήτη.
Οι ιδιοκτήτες πάντως των μικρών καταλυμάτων προετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα. Έτσι παρακολουθούν μαζικά τα σεμινάρια που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης ώστε να λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις για την προστασία των ίδιων και των πελατών τους από τον κορωνοϊό.
Αυτό που με βεβαιότητα ξέρουν είναι πως εδώ και περίπου δέκα ημέρες «βγήκαν από τον πάγο» αναγνωρίζοντας σαφώς και τον αγώνα που γίνεται μέσα από διακρατικές συμφωνίες για να έλθουν φέτος τουρίστες στον τόπο μας.
Ο ρόλος της ατομικής ευθύνης
Σε αυτό το σημείο ο κ. Χριστοδουλάκης υπογραμμίζει το ρόλο που θα παίξει κατά τη φετινή τουριστική περίοδο η ατομική ευθύνη όλων. Δεν αρκεί μόνο τα τουριστικά καταλύματα να είναι σωστά προετοιμασμένα και ανταγωνιστικά πρέπει και ο κόσμος να καταλάβει ότι ο τουρισμός προσφέρει θέσεις εργασίας και αφήνει εισόδημα και γι’ αυτό οφείλει να προσπαθήσει να κάνει τη χώρα μας ξανά «πράσινη» σε επίπεδο κρουσμάτων.
Με τη νοοτροπία «δε βαριέσαι, θα γεμίσουν όλα μέσα στο καλοκαίρι και θα πάμε καλά», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης, πως δεν κάνουμε καλό στον τόπο μας. Αντίθετα κάνουμε καλό όταν αγωνιζόμαστε για να εξελιχθούν όλα θετικά και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του.
Δεν θα ανοίξουν τώρα οι περισσότεροι
Σε ότι αφορά ειδικότερα τα μικρά καταλύματα ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως πολλά είναι εκείνα που δεν θα ανοίξουν με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, λόγω ανυπαρξίας κρατήσεων. Φαίνεται πως και εδώ, όπως και στα μεγάλα ξενοδοχεία θα έχουμε το φαινόμενο «last second» μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Γενικότερα τα μικρά τουριστικά καταλύματα στο νομό Ηρακλείου δουλεύουν με πελάτες απ' όλο τον κόσμο, οπότε κάθε αναποδιά, όπως αυτή με τη Βρετανία, τα επηρεάζει κι όχι μόνο αυτά. «Ο δικός μας κλάδος τροφοδοτεί με κόσμο και τις υπόλοιπες μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν γύρω του και εξαρτώνται έμμεσα από τον τουρισμό, είμαστε αιμοδότες της αγοράς. Έχει καταγραφεί πως οι πελάτες των μικρών καταλυμάτων επειδή δεν έχουν τις παροχές των μεγάλων ξενοδοχείων περνούν το 75% του χρόνου τους εκτός καταλύματος κι έτσι δίνουν χρήμα και σε άλλες επιχειρήσεις», καταλήγει ο κ. Χριστοδουλάκης.
-
28 Απριλιου 2026, 21:30Μονή Χρυσοπηγής Χανίων: Τι συνέβη με τη μνημόνευση του Μητροπολίτη και το θέμα έφθασε στο Φανάρι -
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
29 Απριλιου 2026, 09:10Χανιά: Αναβολή στη δίκη των 4 εκκλησιαστικών παραγόντων και 2 λαϊκών για απείθεια-Τι είχε συμβεί σε Μονή και τους οδήγησε στη Δικαιοσύνη -
28 Απριλιου 2026, 22:45Θλίψη στις Αρχάνες για την απώλεια της Βικτώρια Τρέτσιακ -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
29 Απριλιου 2026, 07:00Τυμπάκι: Έπεσαν απότομα οι τιμές στον παραγωγό, όχι όμως και στο ράφι – Στο newshub.gr οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού
