Αμάρι: Βελτιωμένη η εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς-Αγώνας για πλήρη κατάσβεση από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς στα χωριά του Αμαρίου κι αφού καθ όλη της διάρκεια της νύχτας δόθηκε μάχη από εκατοντάδες πυροσβέστες και κατοίκους ώστε οι φλόγες να μην πλησιάσουν τους οικισμούς Αποδούλου, Πλάτανο και Βαθιακό.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις από τα εναέρια μέσα, τα οποία λειτουργούν ανά ομάδες.

Στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετέχουν και οι εθελοντές που για 3η ημέρα δίνουν το «παρών», καθώς και ομάδες κατοίκων με υδροφόρες της περιφέρειας και δήμων. Σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης είχαμε και από την Αθήνα.
Χιλιάδες στρέμματα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, έχουν καεί κυρίως με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία των κατοίκων και του δήμου. Τόνισε επίσης ότι σήμερα θα αιτηθεί να κηρυχθεί ο δήμος ως πυρόπληκτος, ώστε οι διαδικασίες ενίσχυσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών να γίνουν άμεσα. Ζημιές που αφορούν μεταξύ άλλων, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ηλεκτρικών παροχών και δικτύων.

Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, η ισχύς των ανέμων έχει μειωθεί και όπως, τονίστηκε από το Συντονιστικό Κέντρο υπάρχει η ελπίδα ότι σήμερα θα καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Στα εννέα χωριά που εκκενώθηκαν χθες, επέστρεψαν το πρωί οι κάτοικοι οι οποίοι προσπαθούν να οργανώσουν τις ζωές τους σε νέα βάση, δεδομένου ότι στο σύνολό τους ασχολούνται με τη γεωργία και ορισμένοι με την κτηνοτροφία και πλέον δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν και να βοσκήσουν τα ζώα τους.
Όσοι δασοκομάντος από την Αθήνα χρειάστηκε να ξεκουραστούν φιλοξενήθηκαν στη Σχολή Αστυνομίας στο Ρέθυμνο με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, η οποία ευχαρίστησε για την βοήθεια και την προσφορά του τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μανόλη Τσακαλάκη.

Επίσης στήριξη στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν με τις φλόγες προσέφερε η οικία Μητρόπολη.
Αισιόδοξος για τη σημερινή ημέρα δήλωσε και ο Μιχάλης Σαρρής υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ο οποίος έκανε λόγο για την μεγαλύτερη μάχη που έχει δοθεί στο Ρέθυμνο με τις φλόγες τα τελευταία χρόνια. Όλα, όπως είπε, που συνέβησαν δεν είχαν καμία δυνατότητα πρόβλεψης, με τον άνεμο να κινείται προς άλλες κατευθύνσεις διαρκώς και να δημιουργεί νέες εστίες από το πουθενά. Η μάχη όλων στα πεδία ήταν εμβληματική τόνισε ο κ. Σαρρής, ευχαριστώντας για την αφοσίωση στο έργο πολίτες, εθελοντές και πυροσβέστες.
-
17 Απριλιου 2026, 10:45Βολές στο κέντρο... της Παρασκευής! -
17 Απριλιου 2026, 07:15Γιώργος Καραμπελιάς: Ο Όρμπαν, ήταν σε ρόλο 5ης φάλαγγας, για την αποσύνθεση της ΕΕ! Η ήττα του, μεγάλη ήττα και για τους Τραμπ - Πούτιν! (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:15Θεόδωρος Τσίκας: Απανωτά τα πλήγματα για την Κυβέρνηση! Δύσκολος πλέον ο πολιτικός της βίος… (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:06Ανεπάρκεια και φέτος στα κονδύλια για τη δακοκτονία, διαπιστώνει ο ΣΕΔΗΚ – Μόλις 9,9 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη -
16 Απριλιου 2026, 10:34Χάρης Τσιλιώτης: Η πρόταση Μητσοτάκη για ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή δεν θα προσφέρει τίποτα! (podcast) -
16 Απριλιου 2026, 07:53Εσπερίδα για την ιστορία του ελληνικού βιβλίου ανά τους αιώνες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
