Αντιπαράθεση Δήμου Ηρακλείου και ιδιωτών παρόχων για τις τομές στους δρόμους – Η απόφαση που αναμένεται από το ΣτΕ
αγαπημένα σου στη Google
Σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη, που αφορά τις τομές στους δρόμους, βρίσκεται ο Δήμος Ηρακλείου με ιδιώτες παρόχους, όπως εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που εκτελούν έργα σε δημόσιους χώρους χωρίς να αποκαθιστούν πλήρως τις ζημιές στις ασφαλτοστρωμένες επιφάνειες.
Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έντονη κόπωση στη δημοτική αρχή, όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Σισαμάκης στο newshub.gr.
Μια μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της νέας Κανονιστικής Πράξης που έχει ψηφίσει ο Δήμος Ηρακλείου. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, ενώ το αποτέλεσμα θεωρείται κρίσιμο για τους Δήμους όλης της χώρας. «Καταλαβαίνετε πως το κόστος είναι τέτοιο το οποίο ενοχλεί τις εταιρίες που πραγματοποιούν έργα σε δημόσιους δρόμους, όμως η κατάσταση αυτή μας έχει κουράσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σισαμάκης. Παράλληλα, τόνισε ότι τυχόν απόρριψη της Κανονιστικής Πράξης από το ΣτΕ θα αναγκάσει τους Δήμους να αναλάβουν οι ίδιοι τη διόρθωση των ατελειών που αφήνονται πίσω.
Προστασία της Οδικής Ασφάλειας και των Υποδομών
Η νέα Κανονιστική Πράξη του Δήμου Ηρακλείου αποτελεί ένα σύγχρονο και πλήρες νομικό πλαίσιο, σχεδιασμένο για την προστασία των ασφαλτοστρωμένων οδών και των ριζικών συστημάτων των δέντρων της πόλης. Οι αυστηροί κανονισμοί καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για κάθε έργο που περιλαμβάνει τομές σε κοινόχρηστους χώρους, επιδιώκοντας την ελαχιστοποίηση των ζημιών και τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας.
Τοποθέτηση του Δήμου Η δημοτική αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει στην εφαρμογή του πλαισίου. Ο κ. Σισαμάκης υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εκτελούν έργα να παραδίδουν τους δρόμους όπως ακριβώς ήταν πριν από τις επεμβάσεις. «Το θέμα αυτό μας έχει κουράσει και κουράστηκε», κατέληξε.
Προοπτική και Επιπτώσεις
Η απόφαση του ΣτΕ θα κρίνει όχι μόνο τη συνέχιση της εφαρμογής της Κανονιστικής Πράξης στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και τη δυνατότητα των Δήμων σε όλη την Ελλάδα να επιβάλλουν αυστηρότερους κανονισμούς για την προστασία της δημόσιας υποδομής. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική, οι Δήμοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις, αφού θα κληθούν να επωμιστούν το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών που αφήνονται πίσω από ιδιώτες παρόχους.
-
01 Οκτωβριου 2026, 18:53Τη συστράτευση του με το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης -
01 Οκτωβριου 2026, 08:50Κόκκινος συναγερμός στην Κρήτη για την κακοκαιρία-112 για αποφυγή μετακινήσεων, δρόμοι ποτάμια και φόβοι για υπερχείλιση ποταμών -
01 Οκτωβριου 2026, 07:00Κακοκαιρία: Σε Red Code η Κρήτη έως την Κυριακή-Κλειστά σχολεία-Μηνύματα από το 112 και ετοιμότητα από την Πολιτική Προστασία -
01 Οκτωβριου 2026, 15:00Κακοκαιρία στην Κρήτη: Ένας νεκρός και μεγάλες καταστροφές σε περιοχές του νησιού (Φωτο + Βίντεο) -
30 Σεπτεμβριου 2026, 22:30Κρήτη: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία- Ενισχύσεις για την Πυροσβεστική στα Χανιά -
01 Οκτωβριου 2026, 10:14Ξεχείλισε ο ποταμός στα Ζωνιανά από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρισαν δρόμοι - Τρόμος για ηλικιωμένο ζευγάρι (Φωτο + Βιντεο)
