Απεργούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην Υγεία - Δ. Φλυτζάνης στο newshub.gr: «Στα όριά του το ΕΣΥ»
«Ρολά» κατεβάζει την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου η δημόσια Υγεία, εξαιτίας της Πανελλήνιας Πανυγειονομικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ.
Στο Ηράκλειο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10:00 το πρωί, τόσο στην πύλη του Βενιζελείου Νοσοκομείου όσο και στην πύλη του ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διεκδικούν μεταξύ άλλων δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κατάργηση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, αλλά και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Δημήτρης Φλυτζανής, μιλώντας στο newshub.gr εκφράζει κραυγή απόγνωσης για την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού.
«Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του»
«Η κατάσταση όσον αφορά το προσωπικό τα τελευταία χειροτερεύει και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό. Έχουμε συνεχείς αποχωρήσεις, που είναι περισσότερες από τις προσλήψεις. Οι προσλήψεις που λέει ότι κάνει η κυβέρνηση, ναι μεν είναι προσλήψεις, αλλά στην ουσία είναι μετατροπή των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων σε μόνιμες θέσεις. Γίνεται δηλαδή ανακύκλωση του προσωπικού. Ο πραγματικός αριθμός του προσωπικού στην ουσία δεν αυξάνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται το προσωπικό που εξυπηρετεί τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του και ιδιαίτερα σε μικρότερα νοσοκομεία στις επαρχίες, όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει ακόμα και καταρρεύσει», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φλυτζανής αναφέρθηκε και στην δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λειτουργία των νοσοκομείων στον νομό Λασιθίου, όπου η έλλειψη σε κρίσιμες ειδικότητες οδηγεί σε κενές εφημερίες.
«Στο Λασίθι υπάρχουν μέρες που δεν εφημερεύει ακτινολόγος, χειρουργός, καρδιολόγος ή αναισθησιολόγος, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να μεταφέρονται στα νοσοκομεία του Ηρακλείου», τονίζει.
Βάρδιες με ένα νοσηλευτή σε κλινικές στο Βενιζέλειο
Τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας, οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς έχουν οδηγήσει στην εξάντληση των εργαζομένων, που καθημερινά μοχθούν για να προσφέρουν στους εργαζομένους την στοιχειώδη περίθαλψη και φροντίδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με τον κ. Φλυτζανή, το γεγονός ότι υπάρχουν απογευματινές ή βραδινές βάρδιες σε κλινικές στο Βενιζέλειο, που γίνονται με έναν μόνο νοσηλευτή!
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Βενιζέλειο εντοπίζεται στο νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο χρειάζεται άμεσα πάνω από 100 άτομα στο νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να ισορροπήσει. Το προσωπικό εργάζεται ασταμάτητα χωρίς να παίρνει τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούται. Αν το προσωπικό αυξανόταν όπως λέει το υπουργείο υγείας, θα μπορούσαν να τους δοθούν οι άδειες και τα ρεπό. Αντ’ αυτού όμως βλέπουμε μια συνεχή ανοδική τάση αυτών των δεικτών που ομολογούν ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού».
Προκειμένου να καλυφθούν οι βάρδιες στη νοσηλευτική υπηρεσία, πραγματοποιούνται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού στο Βενιζέλειο, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων και οι ειδικότητες των ιατρικών εργαστηρίων και των τεχνολόγων ακτινολογικών μηχανημάτων.
Ταυτόχρονα, προβλήματα εντοπίζονται και στην καθαριότητα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Φλυτζανή, ενώ το νοσοκομείο χρειάζεται 90 άτομα, πλέον έχουν μείνει περίπου 45. «Το νοσοκομείο αναγκάζεται και συμπληρώνει με εργολαβικό προσωπικό, με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώνει παραπάνω χρήματα για τις ίδιες υπηρεσίες, ενώ θα μπορούσε αυτό το προσωπικό να είναι μόνιμο προσωπικό ή έστω επικουρικό σε πρώτη φάση».
Οι νέοι οργανισμοί λειτουργίας στα νοσοκομεία και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί
Επιπλέον, η προσπάθεια κατάρτισης νέων οργανισμών λειτουργίας σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ συγκρούεται, όπως λέει ο κ. Φλυτζανής, με τα αυστηρά δημοσιονομικά όρια που θέτει το Υπουργείο.
Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να αποστείλουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναμόρφωση των οργανισμών λειτουργίας των νοσοκομείων, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποιο δημοσιονομικό κόστος.
«Το Βενιζέλειο αυτή τη στιγμή έχει νέο κτίριο και υποτίθεται ότι θα πάμε σε καινούριο έργο εάν βρεθούν τα χρήματα, για την ανακαίνιση του παλιού κτιρίου. Δεν γίνεται να έχεις μόνο δύο μηχανικούς σε έναν οργανισμό. Ο οργανισμός χρειάζεται επικαιροποίηση και έχει έρθει εντολή στα νοσοκομεία από το Υπουργείο για να υποβάλλουν προτάσεις για νέους Οργανισμούς με την υποσημείωση να μην έχει δημοσιονομικό κόστος. Υγεία χωρίς δημοσιονομικό κόστος δεν υπάρχει. Η υγεία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες», προσθέτει ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον κ. Φλυτζανή το 2012, «ξηλώθηκαν» 100 άτομα από τον Οργανισμό του Βενιζελείου Νοσοκομείου και σήμερα οι εργαζόμενοι τα ζητούν πίσω.
«Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Υπουργείο για πληρότητες και κάλυψη θέσεων είναι εικονικά, γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μιλάμε για έναν Οργανισμό που έχει τουλάχιστον 20% λιγότερες θέσεις από αυτές που θα έπρεπε να έχει», αναφέρει.
«Έχουμε ήδη οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας»
Παράλληλα ο κ. Φλυτζανής επικρίνει την πολιτική ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας, που όπως τονίζει, οδηγεί και στη διάλυσή της.
«Έχουμε ήδη οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας. Αυτή τη στιγμή όποιος ιδιώτης γιατρός θέλει μπορεί να μπει μέσα στο νοσοκομείο. Ήδη οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ έχουν ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο. Πολλοί συνάνθρωποί μας αναγκάζονται να κάνουν τις εξετάσεις τους στον ιδιωτικό τομέα επειδή δεν βρίσκουν ραντεβού στο δημόσιο, ενώ υπάρχουν πλέον και τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή».
Την ίδια ώρα, νόμοι που ψηφίστηκαν στις αρχές του 2000 και προβλέπουν τη διάθεση κρεβατιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αρχίζουν τώρα να εφαρμόζονται, καθώς οι εταιρείες ζητούν κρεβάτια σε δημόσια νοσοκομεία – κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει πράξη. «Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Η ταμπέλα από έξω θα λέει δημόσιο νοσοκομείο, αλλά δεν θα λειτουργεί σαν δημόσιο πια. Εμείς αυτό θέλουμε να πολεμήσουμε», αναφέρει ο κ. Φλυτζανής.
«Η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, η αύξηση των προβλημάτων υγείας, το γεγονός ότι είμαστε πρώτοι στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη. Δεν είμαστε σε θέση να τα κάνουμε όλα ιδιωτικά. Θέλουμε να έχουμε αξιοπρέπεια στην ζωή μας», καταλήγει.
Παγκρήτιο Συλλαλητήριο για την Υγεία στις 27 Νοεμβρίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Παγκρήτιο Συλλαλητήριο για τη Δημόσια Υγεία, με τους υγειονομικούς να απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.
Μάλιστα δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο συλλαλητήριο να πάρει και Πανελλαδικές διαστάσεις.
Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Ν Ηρακλείου
Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Ν Ηρακλείου, συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και καλεί τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην Πανυγειονομική Κινητοποίηση και στις συγκεντρώσεις: 10πμ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, στις πύλες του Βενιζελείου και του ΠΑΓΝΗ
Ο αγώνας που μας αφορά ΟΛΟΥΣ, γίνεται:
• Ενάντια στη συγχώνευση των νοσοκομείων και την ιδιωτικοποίησή τους.
• Για αύξηση μισθών και ωρομισθίου.
• Για ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
• Για μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
• Για άμεση λήξη των συμβάσεων με τους εργολάβους..
• Για ισχυρή δημόσια υγεία και πρόνοια και ΕΚΑΒ με επαρκή χρηματοδότηση και
• στελέχωση.
• Για ασφάλεια στην περίθαλψη και αξιοπρέπεια στην εργασία
Διαβάστε επίσης:
Βενιζέλειο: «Το ΕΣΥ αιμορραγεί» - Στους δρόμους για την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας οι εργαζόμενοι /
-
05 Νοεμβριου 2025, 17:13Μια αφίσα ανισόρροπων κάνει το γύρο του διαδικτύου προσβάλλοντας τους Κρητικούς (Φωτο) -
05 Νοεμβριου 2025, 07:00Η σκοτεινή κοινωνία πίσω από το αίμα στα Βορίζια – Η άτυπη ομερτά, ο νεοπλουτισμός και η πολιτική ‘’σιωπή’’ -
05 Νοεμβριου 2025, 07:27Ενα F-16 της ομάδας «ΖΕΥΣ» θα πετάξει πάνω από τον ουρανό της Κρήτης- Πότε θα περάσει πάνω από το Ηράκλειο (Βίντεο) -
05 Νοεμβριου 2025, 19:15Βορίζια: Το βίντεο-ντοκουμέντο που οδήγησε στην ταυτοποίηση του ελεύθερου σκοπευτή που σκότωσε την 57χρονη -
05 Νοεμβριου 2025, 10:06Σε κλίμα συγκίνησης η εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ιερώνυμου Μοσχογιαννάκη στην Μονή Επανωσήφη (Φωτο) -
05 Νοεμβριου 2025, 15:15Βορίζια: Συνελήφθη ο γαμπρός του Φανούρη Καργάκη – Είχε κρυμμένα σε σπηλιά όπλο και σφαίρες
