Αποκλειστικό: «Η κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε θα αργήσει»- ο Ν. Κανακαράκης στο newshub.gr

«Η κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε θα αργήσει, για παράδειγμα ακόμα και όταν ανοίξει η εστίαση, η επιστροφή όπως την γνωρίζαμε θα διαρκέσει συμφώνα με έρευνες τουλάχιστον 2 χρόνια κόσμος παραμένει ακόμα σοκαρισμένος με την πανδημία και σίγουρα η λέξη και η έννοια της ασφάλειας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην ζωή μας, στο σπίτι, εργασία στις αγορές σε καταστήματα σε επισκέψεις σε συναθροίσεις και μετακινήσεις και στον τουρισμό». Με αυτά τα λόγια – μεταξύ άλλων – επισημαίνει το μέγεθος του προβλήματος και το πρωτόγνωρο της κατάστασης που βιώνει η κοινωνία μας, ο πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου Logistics Κρήτης και Διευθυντής εφοδιασμού Ποιότητας CRM ΑΡΙΑΔΝΗ, κ. Νεκτάριος Κανακαράκης.
Ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newshub.gr, αφού περιγράφει πλήρως την εικόνα της αγοράς, τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία στους τομείς της αγοράς, αλλά και στους πολίτες σημειωνει ότι: «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να πάμε οργανωμένα στην έξοδο της πανδημίας καθώς οι ελπίδες από μόνες τους δεν αποτελούν στέρεη βάση για την πραγματικότητα»
-Οι δραματικές αλλαγές που βιώνουμε στην αγορά, δεν συγκρίνονται ούτε με την κρίση του 2010. Και μέσα σε όλα αυτά οδηγούμαστε σε νέο lockdown. Ήδη έχουμε μια νέα φάση μέτρων
Πράγματι ο Δήμος Ηρακλείου εισήλθε, από τις 6 το πρωί, της 20/02/2021 στην κόκκινη ζώνη της επιδημιολογικής επιτήρησης,, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αλλά και του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. στο Ηράκλειο. Η είσοδος στην κόκκινη επιτήρηση έδωσε την αφορμή για ένα αυστηρό πακέτο νέων μέτρων με στόχο την εμπόδιση της μετάδοσης με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίκτυπος στις μετακινήσεις του πληθυσμού και στην κίνηση της αγοράς.
-Η αντίδραση των καταναλωτών στο δεύτερο lockdown είναι πολύ πιο ήπια από το πρώτο;
Σαφέστατα και συμφώνα και με τις επίσημες έρευνες ήταν πιο ήπια η αντίδραση για τους καταναλωτές, εφόσον σε σχέση με το πρώτο καθολικό κλείσιμο του Μάρτιου του 2020 ο κόσμος αντέδρασε με πανικό με αποτέλεσμα να οδηγείται στην υπερ- αποθεματοποίηση σε τρόφιμα και χαρτικά.
Ο καταναλωτής δεν αγοράζει με την προοπτική της διατήρησης υψηλών αποθεμάτων στο σπίτι του.
Πλέον ο καταναλωτής επανήλθε στις σταθερές αγορές σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες . Η κίνηση στα καταστήματα των σουπερ μαρκετ έχει αυξηθεί σημαντικά εφόσον άλλοι κλάδοι της οικονομίας (πχ εστίαση, τουρισμός) έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να επικεντρώνεται και να παραμένει στο σπίτι του . Πλέον η οικία μας, έχει μεταμορφωθεί σε πρωταγωνιστικό και κύριο χώρο δράσης των ανθρώπων, ακόμα και το μέτρο της τηλεκπαιδευσης και τηλεργασίας (ανήλικοι και ενηλικές) αποτέλεσε την αιτία να παραμένει τις περισσότερες αν όχι όλες τις ώρες στο σπίτι.
Ένα τρίτο lockdown τι θα φέρει;
Παραμένουν σε σημαντικό και σταθερό βαθμό τρεις βασικές συνήθειες για τους καταναλωτές και το ίδιο πιστεύω θα συνεχίσει και στο τρίτο καθολικό κλείσιμο, με βασική προϋπόθεση η Πολιτεία να συνεχίζει να στηρίζει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Συνεπώς πιστεύω οι καταναλωτές θα εστιάσουν στην:
- μαγειρική στο σπίτι, καθώς και η παρασκευή γλυκών και καφέ
-γενικότερη φροντίδα του σπιτιού, όπως καθαρισμός, επισκευές, κηπουρική κλπ
- χρήση των social media.
Ποια είναι η βασική προτεραιότητα, τόσο των προμηθευτών, όσο και των λιανεμπόρων; Να έχουν για παράδειγμα συνεχή ροή προϊόντων στα καταστήματα ώστε τα ράφια να είναι πάντα γεμάτα και να αποφεύγονται οι ελλείψεις;
Είναι πλέον απαραίτητο οι εταιρείες να επικοινωνούν με τους καταναλωτές στο σπίτι, στο κατάστημα, αλλά και ηλεκτρονικά με προσωπική επικοινωνία, κάθε στιγμή. Παράλληλα, η ανάπτυξη του e-commerce και των online πωλήσεων επιβάλλει την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της online στρατηγικής για όλες τις εταιρείες.
Σίγουρα και με την εμφάνιση και με τη συνέχιση της πανδημίας ο τρόπος σκέψης και αντίδρασης έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα οι μεγάλες αλλά και οι μικρές εταιρίες στο χώρο των σουπερ μάρκετ να είναι έτοιμες, έτσι ώστε να αποφύγουν τον μεγαλύτερο τους εχθρό που είναι οι ελλείψεις.
-Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι η ίδια με αυτή στην αρχή της περσινής χρονιάς;
Επιλογές του καταναλωτή για παραδειγμα σε εστίαση, καφέ και τουρισμό δεν υπάρχουν, λόγω της πανδημίας και όσο η Πολιτεία στηρίζει, οι καταναλωτές οδηγούνται περισσότερο σε αγορές όπως σουπερ μάρκετ και καταστηματα πωλησης ηλεκτρονικων συσκευών .Είναι λογικό εφόσον ο κόσμος πλέον δεν βγαίνει λόγω της απαγόρευσης της μετακίνησης να έχει μειωθεί σημαντικά η ένδυση και υπόδηση με εξαίρεση τις περιόδους ανοίγματος και προσφορών. Συμπεραίνουμε ότι άλλοι κλάδοι της αγοράς ισχυροποιήθηκαν και άλλοι κλάδοι κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή να έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την αρχή της περσινής χρονιάς. Στο νησί μας λόγω του τουρισμού και της εστίασης που εργάζεται ο περισσότερος πληθυσμός, έχει ως αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί η αγοραστική τους δύναμη .
-Το εισόδημά των καταναλωτών έχει μειωθεί, πολλοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται...
Πράγματι όπως προανέφερα το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί και ο κόσμος δίνει προτεραιότητα στα απαραίτητα και αναγκαία και πιθανόν αφήνει άλλες υποχρεώσεις σε μεταγενέστερο χρόνο αποπληρωμής, δηλαδή όταν ξανά εισέρθει στο χώρο εργασίας.
-Η αγορά αλλάζει μέρα με τη μέρα. Η τιμή παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του προϊόντος και του καταστήματος.
Η αγορά αποτελεί ένα δυναμικό και «ζωντανό» πεδίο, οι τιμές δεν έχουν μεταβληθεί ακόμα όμως η ανατίμηση του Πολυαιθυλενιου (η χρήση του είναι στις συσκευασίες) θα φέρει παγκόσμιες ανατιμήσεις που προς το παρόν συγκρατούνται από τις εταιρίες. Μετά το δεύτερο καθολικό κλείσιμο, εκτός της τιμής ο καταναλωτής έδωσε ανάλογη σημασία και στα βιολογικά προϊόντα ή σε προϊόντα με τις λιγότερες θερμίδες θέτοντας την υγεία και την φόρμα σε προτεραιότητα έπειτα από μήνες εγκλεισμού.
-Η πανδημία επηρεάζει τις καταναλωτικές συνήθειες ενώ άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά έχουν να κάνουν με το ΑΕΠ, την ανεργία, τον δείκτη λιανεμπορίου και τον αριθμό των καταστημάτων.
Τεράστια ήταν η πτώση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2020, λόγω της πανδημίας του Covid – 19. Λιγοστά τα δρομολόγια, λιγοστοί οι επιβάτες, λιγοστά τα έσοδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΕΚΦΝ (ΕΕΚΦΝ 2017-2022 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ), οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν πέρσι στις 247 έναντι 3.899 το 2019.
Σε επίπεδο επιβατών, ο αριθμός ανήλθε πέρσι στους 267.060 έναντι 5.537.500 το 2019. Για το 2021, η πρόβλεψη της ΕΚΚΦΝ αναφέρεται σε 1.106 αφίξεις και 1.504.800 επιβάτες.
Το 2020, όπως αναφέρεται, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τη συνέχιση των δρομολογίων τους, εξαιτίας της πανδημίας και της έξαρσης των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον Τουρισμό. Συνεπώς Τουρισμός και Κρουαζιέρα επηρεάζουν σημαντικά το ΑΕΠ της χώρας μας
Τέλος, συνοψίζοντας τα δεδομένα και τις μελλοντικές προβλέψεις του industry μέχρι να αποκτηθεί η εμπιστοσύνη των επιβατών και όχι μόνο, η Ένωση υποστηρίζει ότι για να φτάσουμε ξανά τα αποτελέσματα του 2019, όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά παγκοσμίως, ίσως χρειαστούν τουλάχιστον 4 έτη ακόμη, αναμένοντας μια πλήρη επαναλειτουργία το 2025 περίπου.
-Η κάθε κατηγορία προϊόντων έχει τη δική της συμπεριφορά. Ισχύει; Τι γίνεται με τις διαφορετικές μάρκες μέσα στην κατηγορία;
Οι διαφορετικές μάρκες ενθαρρύνουν την ποικιλία για τους καταναλωτές και η κάθε αλυσίδα διαθέτει και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κατασκευασμένα ή παραγμένα από αναγνωρισμένες εταιρίες και σε πιο προσιτές τιμές.
-Οι προσφορές που είχαν μειωθεί σημαντικά κατά την περίοδο του πρώτου lockdown επανέρχονται με σκοπό να διορθώσουν τις όποιες αυξήσεις τιμών και να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες Supermarket.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Nielsen, στην Ελλάδα από τον συνολικό όγκο πωλήσεων που πραγματοποιούνται στα σούπερ μάρκετ το 54% πωλείται με κάποιου είδους προσφορά. Κατά την περίοδο του πρώτου καθολικού κλεισίματος υπήρχαν προσφορές, αλλά δεν μπορούσαν να υπάρχουν προσφορές σε ορισμένες κατηγορίες που υπήρχαν σε καθεστώς έλλειψης. Παράλληλα υπήρχαν πολλές εναλλακτικές με άλλες μάρκες προϊόντων.
-Η επιστροφή στην κανονικότητα τι θα φέρει;
Οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο, θα δυσκολευτούν αρκετά να ανακάμψουν, καθώς η κρίση μπορεί να έχει μονιμότερες αρνητικές συνέπειες.
Η κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε θα αργήσει, για παράδειγμα ακόμα και όταν ανοίξει η εστίαση, η επιστροφή όπως την γνωρίζαμε θα διαρκέσει συμφώνα με έρευνες τουλάχιστον 2 χρόνια κόσμος παραμένει ακόμα σοκαρισμένος με την πανδημία και σίγουρα η λέξη και η έννοια της ασφάλειας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην ζωή μας, στο σπίτι, εργασία στις αγορές σε καταστήματα σε επισκέψεις σε συναθροίσεις και μετακινήσεις και στον τουρισμό.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ζούμε σε μια περίοδο στην οποία ο καταναλωτής έχει μειωμένη αγοραστική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ενημερωμένος και επιλέγει προσεκτικά όχι μόνο προϊόντα αλλά και κανάλια και λιανεμπορους.
Ο καταναλωτής στις ημέρες μας είναι πλέον πολύ καλά ενημερωμένος, ελέγχει και επιλέγει. Ανάλογα την ασφάλεια και εξυπηρέτηση, επιλέγει και το κανάλι αγοράς.
Τέλος ως προς την υλοποίηση των πλάνων των εταιρειών μέσα στα καταστήματα και καθώς όλο και περισσότεροι περιορισμοί επιβάλλονται ως προς την επισκεψιμότητα των καταστημάτων, τόσο ο εφοδιασμός όσο και η διασφάλιση παρουσίας των προϊόντων στο ράφι είναι ιδιαίτερα κρίσιμα σημεία. Είναι επιβεβλημένη η χρήση εναλλακτικών μεθόδων και τεχνολογιών «επίσκεψης» και απόκτησης γνώσης του τι συμβαίνει στα καταστήματα, είτε με λύσεις τεχνολογίας που θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν το χρόνο παραμονής στο κατάστημα, είτε με μοίρασμα αυτής της τεχνολογίας ή ακόμη και ανθρώπινου δυναμικού με άλλες εταιρείες, αλλά φυσικά και με μοντέλα που μπορούν να δημιουργηθούν σε συνεργασία με τους λιανέμπορους.
Η Πολιτεία έχει κάνει σε μεγάλο βαθμό καλή δουλειά για να στηρίξει την οικονομία μέχρι τώρα, παρ’ όλα αυτά, το επικίνδυνο σημείο θα παρουσιαστεί, τη στιγμή που η ανάπτυξη (από τα μέσα του έτους) θα ανεβάζει ταχύτητα και η επαρκής ολοκλήρωση των προγραμμάτων εμβολιασμού θα φέρνει την άρση των περισσότερων περιορισμών.
Σε εκείνο το σημείο, η Πολιτεία θα περιορίζει σταδιακά τα πακέτα μέτρων στήριξης που έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και εκεί υπάρχει ορατός κίνδυνος πως αυτό θα αποσύρει υπερβολικά μεγάλη ζήτηση από την οικονομία θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη.
Συνεπώς θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να πάμε οργανωμένα στην έξοδο της πανδημίας καθώς οι ελπίδες από μόνες τους δεν αποτελούν στέρεη βάση για την πραγματικότητα
-
26 Φεβρουαριου 2021, 16:31Διαβάστε όλες τις πληρωμές που έρχονται για αγρότες και κτηνοτρόφους μέχρι το Μάη!
-
27 Φεβρουαριου 2021, 18:34Μετακινήσεις αγροτών: Αυτά είναι τα 3 χαρτιά που πρέπει να εχετε στο χωράφι!
-
26 Φεβρουαριου 2021, 10:52ΕΛΓΑ: «Ζεστό» χρήμα στους δικαιούχους αγρότες - Που καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις (λιστα)
-
26 Φεβρουαριου 2021, 20:29Ασύλληπτη τραγωδία στο χωράφι: Ζευγάρι αγροτών καταπλακώθηκε από τρακτέρ! (φωτογραφίες)
-
26 Φεβρουαριου 2021, 16:06Ηράκλειο: Μετά τις αλλαγές τα «βρόντηξε» ο Αγγελάκης- Αιτία η στάση της Λότζια
-
26 Φεβρουαριου 2021, 18:24Στο «κόκκινο» όλος ο Νομός Ηρακλείου από αύριο- Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν!