Αρχαία Λύκτος: Οι ανασκαφές φέρνουν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (Φωτο)
Στο φως έρχονται εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, μέσα από τις ανασκαφές στην Αρχαία Λύκτο. Πρόκειται για έναν θησαυρό που αποκαλύφθηκε στην εν λόγω περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιαδας.
Μάλιστα για αυτον τον αρχαιολογικό θησαυρό γίνονται μια σειρά από εκδηλώσεις. Μια εκδήλωση από αυτες έγινε στο πρώην Δημοτικο Σχολείο Λύττου παρουσία πλήθους κόσμου, με αφορμή την ολοκλήρωση της τέταρτης ανασκαφικής περιόδου. Μάλιστα υπεγράφη και πρωτοκολλο με το Δήμο Μινώα Πεδιάδας για την υποστήριξη της ανασκαφής τα επόμενα 5 χρόνια
Από το 2021 οπότε και ξεκίνησε στην Λύκτο/Λύττο, χρηματοδοτούμενο ανασκαφικό πρόγραμμα μέχρι και σήμερα, τα αποτελέσματα της ανασκαφής, έχουν φέρει στην επιφάνεια στοιχεία με μεγάλη αρχαιολογική αξία, σηματοδοτώντας την αναδιάταξη του αρχαιολογικού χάρτη με σημαντικά μελλοντικά οφέλη για το Δήμο. Η αρχαιολογική σκαπάνη δεν πρέπει να σταματήσει και σε ότι μας αφορά δηλώνω ότι θα είμαστε στο πλευρό των αρχαιολόγων διευκολύνοντας το έργο τους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου «Λύκτος ἐϋκτιμένη.
Μελέτες για την ιστορία και την αρχαιολογία της Λύκτου και της περιοχής της», στο πλαίσιο του 1ου θεματικού Φεστιβάλ «Ο κύκλος του Πολιτισμού», με τίτλο: «Αρχαιολογικές περιηγήσεις στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας».
Επόμενος σταθμός του Φεστιβάλ που ολοκληρώνεται στις 30 Αυγούστου είναι ο Γαλατάς, την Τρίτη 6 Αυγούστου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
17:00 – Παρασκευή παραδοσιακού ψωμιού στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Γαλατά.
18:00 – Ξενάγηση στο Μινωϊκό ανάκτορο του Γαλατά από τον ανασκαφέα Δρα Γεώργιο Ρεθεμνιωτάκη, Επίτιμο Διευθυντή Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
20:00 – Ομιλία με θέμα: «Η αγροτική οικονομία της Πεδιάδας: 18ος -19ος αιώνας» από τον Δρα Κωνσταντίνο Χρηστάκη, Επιμελητή Κνωσού, Επικεφαλής Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.
21:00 – Μουσική παράσταση με τη Μαρίνα Δακανάλη.
Οργάνωση: Δήμος Μινώα Πεδιάδας
Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης, Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά
Η Αρχαια Λύκτος
Η αρχαία Λύκτος ή Λύττος βρίσκεται κοντά στον οικισμό Ξιδάς της επαρχίας Πεδιάδος, κοντά στο Καστέλλι. Η πόλη ήταν μια από τις ισχυρότερες της Ελληνιστικής Κρήτης, αιώνιος εχθρός της Κνωσού, και είχε για λιμάνι της τη Χερσόνησο. Αναφέρεται από όλους τους μεγάλους αρχαίους ιστορικούς. Σύμφωνα με τις πηγές ήταν η αρχαιότερη πόλη της Κρήτης, πολύ οργανωμένα κτισμένη και ήταν το σημείο όπου οι γονείς της Ρέας την έστειλαν για να γεννήσει το Δία.
Η Λύκτος ήταν αποικία των Λακεδαιμονίων και εδώ λατρευόταν ο Κάρνειος Απόλλωνας. Η πόλη πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, όπου ο αρχηγός των Λυκταίων, Κοίρανος, θυσίασε τον εαυτό του για να σώσει τον Ιδομενέα από το κοντάρι του Έκτορα.
Η πανίσχυρη Λύκτος κυριάρχησε σε όλη την Ανατολική Κρήτη και γι’αυτό βρισκόταν συνεχώς σε πόλεμο με το αντίπαλο δέος, την Κνωσό. Το 343 π.Χ. η Κνωσός την κατέλαβε, αλλά οι Σπαρτιάτες βοήθησαν και οι Λύκτιοι επανέκτησαν την πόλη τους. Ωστόσο, το 220 π.Χ. κι ενώ οι Λύκτιοι πολεμούσαν εναντίον της Ιεράπυτνας, η Κνωσός βρήκε αφύλακτη την Λύκτο, την κατέστρεψε ολοσχερώς και πήρε τις γυναίκες στην Κνωσό. Οι Λύκτιοι, που δεν είχαν το κουράγιο καν να μπουν στην πόλη τους, δεν την ξανάκτισαν, αλλά βρήκαν φιλοξενία στη Λάππα (σημερινή Αργυρούπολη). Αυτή ήταν κι η αφορμή να συμμαχήσουν σχεδόν όλες οι Κρητικές πόλεις εναντίον της Κνωσού, μαζί με τη βοήθεια του Φιλίππου, και να καταλήξουμε στον περίφημο Πρώτο Κρητικό Πόλεμο.
Με τη βοήθεια της Σπάρτης η πόλη ξανακτίστηκε και έγινε πάλι μια από τις ισχυρότερες πόλεις της Κρήτης. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, αντιστάθηκε σθεναρά στο Ρωμαίο Στρατηγό Μέτελλο, που την κατέλαβε με τα όπλα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκονται τα αγάλματα του Μάρκου Αυρηλίου και του Τραϊανού από τη Λύκτο, ενώ ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου μπορεί ακόμη και σήμερα να δει αρχιτεκτονικά μέλη από τα δημόσια κτίρια της πόλης εντοιχισμένα στο Βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου.
Για την ύδρευσή της η Λύκτος είχε μεταφέρει το νερό της πηγής Κουρνιά, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κερά και Κράσι, με ένα κολοσσιαίο υδραγωγείο, μέρος του οποίου σώζεται βορείως της Κασταμονίτσας. Έμβλημα των νομισμάτων της ήταν ο αετός με ανοιχτά φτερά, καθώς επίσης και η κεφαλή αγριογούρουνου με την λέξη «ΛΥΤΤΙΩΝ». Πολλά είναι τα ευρήματα, όπως γλυπτά και δύο ψηφίσματα της πόλης γραμμένα βουστροφηδόν.
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 12:57Βαρύ το πένθος στην Αρμάχα για το θάνατο της 28χρονης Μαρίας-Είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο-Σε τροχαίο είχε χαθεί και ο αδελφός της
-
12 Σεπτεμβριου 2024, 20:00Τριτοκοσμικές καταστάσεις με το ρεύμα στις Βασιλειές και την ευρύτερη περιοχή - "Ούτε στην Αφρική", λένε οι κάτοικοι
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 21:11Έρχονται περισσότερες καταιγίδες και νέα υποχώρηση του υδραργύρου - Πότε θα βρέξει στην Κρήτη
-
14 Σεπτεμβριου 2024, 12:20Πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού στο Χουδέτσι ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου (φωτο)
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 07:00Στάδιο Ελευθερίας: Διαλύθηκε το ταρτάν με το που ανακαινίσθηκε το 2020 - Τέσσερα χρόνια μετά έρχεται η αποκατάσταση (φωτο)
-
13 Σεπτεμβριου 2024, 07:06Σ. Δανέλλης στο newshub.gr: Επικίνδυνος ο Κασσελάκης - Ευθύνεται για την διαλυτική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ