Δ. Μινώα Πεδιάδας: Η απάντηση του Υπουργείου για τα σχολικά κτίρια

Στις 27 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου της Κρήτης και ακόμη οι συνέπειες του είναι εμφανέστατες στην ζωή των ντόπιων κατοίκων.
Πάνω από 700 με 800 άνθρωποι παραμένουν στους καταυλισμούς, που στήθηκαν ακριβώς δύο χρόνια πριν, σε δύσκολες συνθήκες (ζέστη – κρύο – βροχή), με την ανάγκη να επιστρέψουν και να ξαναφτιάξουν την ζωή και τα σπίτια τους. Επίσης, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για τα τρία σχολεία της περιοχής, που ακόμα στεγάζονται σε κοντέινερ: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου. Πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα και η γραφειοκρατία «καταπίνει» τις προσπάθειες και τις καλές προθέσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την επίλυση των προβλημάτων.
Αποτέλεσμα είναι, πολλοί να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να ζήσουν κάπου αλλού. Μάλιστα, στα υπάρχοντα προβλήματα ήρθαν να προστεθούν και τα προβλήματα που σχετίζονται με τις κατασχέσεις!
Συνολικά, στο ενδιάμεσο διάστημα, έχουν βγει δεκαοχτώ καινούργια κατασχετήρια και καθένα από αυτά περιλαμβάνει τρεις με τέσσερις περιπτώσεις κατασχέσεων. Μέχρι τον Φεβρουάριο, θα έχουν γίνει γύρω στους 30 πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ντόπιου Συλλόγου «Η Ελπίδα».
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω η «Ελληνική Λύση» κατέθεσε σχετική Ερώτηση στην οποία ζητούσε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
1.Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε, ώστε να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών, αποζημίωση των πληγέντων, αντισεισμική προστασία και ανοικοδόμηση της περιοχής του Αρκαλοχωρίου του Ηρακλείου της Κρήτης;
2.Θα παρέμβετε καταλλήλως, ώστε να επιτευχθεί αναστολή των πλειστηριασμών σε βάρος της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των δοκιμαζόμενων κατοίκων της παραπάνω περιοχής;
3.Θα λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να λυθεί επιτέλους το στεγαστικό πρόβλημα τόσων ντόπιων κατοίκων άλλα και των σχολικών κτηρίων του Αρκαλοχωρίου του Ηρακλείου της Κρήτης;»
Η απάντηση
Η απάντηση για το θέμα των σχολικών κτιρίων ήρθε από τις Κτιριακές Υποδομές.
Συμφωνα με αυτήν, επισημαίνεται ότι η αρμοδιότητα για τυχον παρεμβάσεις σε εκαπιδευτικά κτίρια και η συντήρηση τους ανήκει στο Δήμο.
Ενώ σε ότι αφορά το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Δημοτικό σχολείο, που υπεστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, τονίζεται πως το Δ.Σ. του Δήμου γνωμοδότησε θετικα υπερ της κατεδάφισης των σχολικών κιτρίων που στεγάζουν το 1ο Δημ σχολείο και το Γυμνάσιο και υπερ της κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων. Ενώ η άδεια κατεδαφισς των διδακητρίων από την οικεία ΥΔΟΜ δεν έχει εκδοθεί.
Καθεστώς ειδικής ενίσχυσης
Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και οι σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου στο καθεστώς ειδικής ενίσχυσης σε δύο προγράμματα για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Συγκεκριμένα, με ερώτηση που είχε καταθέσει από τις 27 Οκτωβρίου, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ζητούσε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να προβλεφθεί προσαύξηση της ενίσχυσης κατά 10% και για τις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου, μέσα από τις δράσεις που θα ανακοινωθούν για την ίδρυση και λειτουργεία νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
Στην ερώτησή του ο Βουλευτής επεσήμανε την ανάγκη να ισχύσει ότι προβλέπεται και για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ή τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, καθώς στην προδημοσίευση των εν λόγω δράσεων γινόταν αναφορά για μια επιπλέον ενίσχυση, μόνο για αυτές τις περιοχές, αφήνοντας εκτός τους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων.
Σε απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση και σε σχετικό έγγραφο που υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, αναφέρεται ότι: « Στην περίπτωση επιχειρήσεων που πλήττονται ασύμμετρα, όπως στην περίπτωση φυσικών καταστροφών υιοθετούνται κατά περίπτωση πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Ήδη, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης στο πλαίσιο υλοποιήθηκε η Δράση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» συνολικού Π/Υ 26 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ για ΜΜΕ, όπου επιλέξιμες, μεταξύ άλλων περιοχών, ήταν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου στον Δήμο Μινώα-Πεδιάδος (Νομός Ηρακλείου). Στις προδημοσιεύσεις των ανωτέρων δράσεων για την ίδρυση επιχειρήσεων, έχει ληφθεί ειδική πρόνοια για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα. Με βάση αναφερόμενα των προδημοσιεύσεων δεν προκύπτει αποκλεισμός των σεισμόπληκτων περιοχών του Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και κάθε περιοχής που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με βάση τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων. Ο επακριβής προσδιορισμός των περιοχών, αλλά και κάθε επιπρόσθετη λεπτομέρεια, θα λάβει χώρα στην αναλυτική Πρόσκληση».
-
10 Δεκεμβριου 2023, 17:08Ηράκλειο: Σοβαρός τραυματισμός 60χρονου στο χέρι, ενώ προσπαθούσε να βάλει αέρα στα λάστιχα του
-
10 Δεκεμβριου 2023, 12:36Ρέντη: Συνελήφθη ο δράστης που τραυμάτισε τον αστυνομικό - Ομολόγησε στην Αστυνομία
-
10 Δεκεμβριου 2023, 15:05Ο Φόρος Διαμονής γίνεται "πράσινο" τέλος και αυξάνεται έως 200%- Οι αντιδράσεις
-
10 Δεκεμβριου 2023, 07:00Ηράκλειο: «Ποντικοί» ανοίγουν σταθμευμένα αυτοκίνητα σε πάρκινγκ και χώρους στάθμευσης
-
10 Δεκεμβριου 2023, 16:12Ηράκλειο: Στην Εντατική μαθήτρια που υπέστη ανακοπή κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής
-
10 Δεκεμβριου 2023, 20:14Ηράκλειο: Συναγερμός για φωτιά στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι- Τέθηκε υπό μερικό έλεγχο από την Πυροσβεστική