Δήμος Ηρακλείου: Ομόφωνο «όχι» για τη Μονάδα Καύσης Απορριμμάτων
αγαπημένα σου στη Google
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου βρέθηκε το ζήτημα της Μονάδας Καύσης Απορριμμάτων. Ένα ζήτημα μάλιστα που έγινε παρουσία και διαμαρτυρόμενων πολιτών, οι οποίοι ανήρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της δημιουργίας της Μονάδας Καύσης Απορριμμάτων.
Μάλιστα μετά από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των Παρατάξεων και φυσικά του Δημαρχου Ηρακλείου, έγινε ομόφωνα δεκτή η εισήγηση του τελευταίου. Ετσι συμφωνα με την απόφαση είναι ομόφωνα αρνητική η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου για την «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τη δημιουργία Δικτύου Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης ΑΕΠΥ από ΑΣΑ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οπως είπε νωρίτερα ο κ. Καλοκαιρινός: «Παραμένουμε σε ένα επίπεδο αρκετά αόριστης γενικότητας σε ότι αφορά αυτή τη στρατηγικη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει τεθεί υπό διαβούλευση.
Μαλιστα οι όροι με τους οποίους θα προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, εφόσον προχωρήσει, θα καθοριστούν με εναν νόμο - πλαίσιο που μας είναι άγνωστος αυτή τη στιγμη. Αρα λοιπον καλούμαστε να εγκρίνουμε κάτι που εξαρτάται από την οροφή του, δηλαδή έναν νόμο - πλαίσιο, αλλά και από τη βάση του που οδηγεί σε γενικότερες ρυθμίσεις οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών διαβουλεύσεων κατα περίπτωση, με βάση τους όρους που θα ορίσει ο νόμος. Αυτό είναι ένα πολύ ασαφές περιβάλλον». Και ζήτησε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να εκφράσουν την αρνητική τους γνώμη, σχετικά με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αφού πρόκειται για μια μελέτη, όπως αυτή παρουσιάστηκε και κατά την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του αρμόδιου Υπουργείου κ. Γραφάκου το περασμένο Σάββατο στη Λότζια, που χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και αδιευκρίνιστα σημεία.
Και στο ζήτημα της αύξησης των δημοτικών τελών σε ενδεχόμενο λειτουργίας της Μονάδας, ο κ. Καλοκαιρινός απάντησε πως ουτε αυτό έχει γίνει γνωστό, αλλά είναι πιθανό να συμβεί.
Αυτό που τονίστηκε είναι πως οι δημότες καλούνται με αυτό το σχεδιασμό να χρηματοδοτήσουν μια επένδυση χωρίς να έχουν γίνει γνωστές όλες οι πτυχές και οι λεπτομέρειες για τις Μονάδες Καύσης, τη στιγμή μάλιστα που αυτές θα είναι ιδιωτικής διαχείρισης.
Η Αντιπολίτευση
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της Αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικές ήταν οι θέσεις τόσο του επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο η πόλη μας», κ. Μιχάλη Καραμαλάκη και της επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για σένα» κ. Μαρίας Καναβάκη που είπαν πως δεν πρέπει να είναι θετική η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου τη στιγμή που με τα συγκεκριμένα δεδομένα που εχουν γίνει γνωστά, το Ηράκλειο δεν μπορεί να μετατραπεί σε έναν ιδιότυπο ενεργειακό κλίβανο για τα απορρίμματα, αλλά και πως ο Δήμος, δεν μπορεί να μην είναι ισότιμος συνομιλητής, αλλά ένας κομπάρσος, ένας ουραγός στη συζήτηση.
Την ίδια θέση σε γενικές γραμμές εξέφρασε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Δουλουφάκης ο οποίος τόνισε ότι για τον ίδιο, η συζήτηση θα έπρεπε να ήταν γενικότερη και να αφορούσε τη μη δημιουργία εργοστασίου σε κανένα σημείο της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναδείχθηκε και κατά τη σύσκεψη με τον κ. Γραφάκο, το περασμένο Σάββατο, η απόρριψη της πρότασης είναι ομόφωνη από όλους τους Δημάρχους της Κρήτης.
Α.Κ.
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
31 Μαΐου 2026, 08:24Ηράκλειο: Συναγερμός με το "καλημέρα" στην Πυροσβεστική λόγω φωτιάς σε απόσταση αναπνοής από επιχείρηση αρτοποιείου (φωτο+ βιντεο) -
01 Ιουνιου 2026, 13:24Hράκλειο: Θρήνος για τον 21χρονο Φοίβο που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή -
31 Μαΐου 2026, 09:36Γιώργος Ατσαλάκης: Ο μεγάλος οικονομικός, γεωπολιτικός και ενεργειακός ανασχηματισμός στη ΝΑ Μεσόγειο (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 13:12Κρήτη: Η Ελούντα στο επίκεντρο του παγκόσμιου luxury τουρισμού – Πέντε νέα διεθνή πεντάστερα κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα
