Δυναμική η παρουσία των Κρητών και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου
Άκρως συγκινητικές ήταν οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας.
Τιμώμενη χώρα ήταν η Γαλλία, την οποία εκπροσώπησε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα Laurence Auer.
Για πρώτη φορά μεταφέρθηκε από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπορντό ο εμβληματικός πίνακας του φιλέλληνα Eugène Delacroix, «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», εμπνευσμένος από την ηρωική Έξοδο, και εκτίθεται στο Μεσολόγγι.
Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. Νίκος Καστρινάκης, τίμησε με την παρουσία του την επέτειο των 200 χρόνων και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, μαζί με τους επίσημους προσκεκλημένους, τη συγκινητική νυχτερινή ευλαβική πομπή, η οποία κατέληξε στον Κήπο των Ηρώων και ολοκληρώθηκε με το δρώμενο της αναπαράστασης της ανατίναξης από τον δημογέροντα Χρήστο Καψάλη.

Αμέσως μετά τις εκδηλώσεις, ο κ. Καστρινάκης δήλωσε:
«Οι εκδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές, καθώς συμμετείχαν ομάδες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ήταν μια υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε όλοι να μη ξεχνάμε την ιστορία μας και τις πατρίδες μας, και ότι ο αγώνας για την ελευθερία αξίζει να κατέχει πάντα την πρώτη θέση στις ψυχές μας. Είμαι πολύ περήφανος για την άψογη παρουσία των Κρητών στις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα ικανοποιημένος που, για πρώτη φορά, συμμετείχε και το λάβαρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.»
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, με αγήματα Κρητών, ο Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω «Η Κρητική Αναγέννηση», με Πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Κλεισαρχάκη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ρόδο» από τα Χανιά, με Πρόεδρο τον κ. Νίκο Μαθιουδάκη, η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Ομόνοια», με Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών τον κ. Θεόδωρο Τσόντο, η Ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης, καθώς και ο Λαογραφικός Όμιλος Τζανιδάκη, με επικεφαλής τον Χρήστο Τζανιδάκη από το Ρέθυμνο.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στον Σύλλογο Κρητών Αιγάλεω «Η Κρητική Αναγέννηση» και στον Πρόεδρό του, κ. Ανδρέα Κλεισαρχάκη, για την πολύτιμη υποστήριξη που παρείχαν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών ιδρύθηκε το 2003, με σκοπό την προάσπιση, τη διαφύλαξη της ιστορίας, της πολιτιστικής παράδοσης της Κρήτης και της Ελλάδας, τη μετάδοσή τους τόσο στις νεότερες γενιές, όσο και στις κοινωνίες που διαβιούν και δραστηριοποιούνται Κρήτες όπου γης. Αποτελείται από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής, την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, την Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, την Παγκρήτια Ένωση Αθηνών, την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Ομόνοια» και την Παγκρήτια Ένωση Νότιας Αφρικής.
-
14 Απριλιου 2026, 07:15Γαβριήλ Κουρής στο newshub.gr: Ασφυκτικό το πλαίσιο οικονομικής λειτουργίας των Δήμων! (podcast) -
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
14 Απριλιου 2026, 10:45Γιώργος Ευαγγέλου: Ο ήλιος την άνοιξη είναι ύπουλος, δουλεύει σιωπηλά και το δέρμα το θυμάται! Ο επικίνδυνος μύθος με τις ελιές! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα
