Δύσκολος ο φετινός τρύγος στην Κρήτη: Μικρή παραγωγή, κακές τιμές και καλλιεργητικά έξοδα στα ύψη

Με μια δύσκολη πραγματικότητα έρχονται αντιμέτωποι οι αμπελουργοί της Κρήτης την τρέχουσα περίοδο καθώς μετά τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα που έκαναν για να αντιμετωπίσουν τον περονόσπορο και άλλες ασθένειες που έφεραν οι βροχοπτώσεις τρυγούν πολύ μικρές ποσότητες σταφυλιών αλλά και αυτές αναγκάζονται να τις πωλούν σε τιμές που δεν καλύπτουν τα χρήματα που έδωσαν για να φθάσουν ως τη συγκομιδή.
Η εικόνα ίδια και στα επιτραπέζια και στη σταφίδα αλλά και στις οινοποιήσιμες ποικιλίες.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος και πρόεδρος του ΑΣ Κάτω Ασιτών, Μιχάλης Καμπιτάκης, αναφέρει στο Newshub.gr ,πως στα επιτραπέζια σταφύλια οι παραγωγοί έδωσαν μεγάλο αγώνα για να περιορίσουν τον περονόσπορο. Μετά είδαν όση παραγωγή τους απέμεινε να μειώνεται περαιτέρω εξαιτίας του καύσωνα.Και στο τέλος ότι μπόρεσαν να οδηγήσουν σε συγκομιδή δεν πέτυχε καλή τιμή.
Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης λειτούργησε στρεβλά κι έτσι τα λίγα καλά επιτραπέζια σταφύλια που συγκομίστηκαν έμποροι τα αγόρασαν από 65-80 λεπτά το κιλό, τιμή ιδιαίτερα χαμηλή για τους αμπελουργούς.
Και με τη σουλτανίνα, που καταλήγει σε σταφιδοποίηση, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Ελάχιστες ποσότητες θα γίνουν φέτος σταφίδα και η ζήτηση δεν θα καλυφθεί γι αυτό και εμφανίστηκαν ανεβασμένες κάπως οι τιμές της.
Στα οινοστάφυλα η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες και σταδιακά ξεκινά και στις υπόλοιπες.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη, οινοστάφυλα δεν έχουν φέτος ούτε στη δυτική ούτε στην ανατολική Κρήτη κι έτσι το Ηράκλειο καλείται να καλύψει τους πάντες.
Και στα οινοστάφυλα ο περονόσπορος και οι καύσωνες, μείωσαν την παραγωγή κι ενώ οι αμπελουργοί θεώρησαν πως λόγω όλων αυτών θα πετύχαιναν καλές τιμές η αγορά ήλθε να τους διαψεύσει.
Ακόμα και η Ένωση Ηρακλείου, πήρε απόφαση και ανακοίνωσε τιμές στα οινοστάφυλα χωρίς να μετέχει στη συνεδρίαση το σύνολο των μελών του ΔΣ της, το οποίο είχε διαφωνήσει στις προτεινόμενες όχι και τόσο ικανοποιητικές τιμές που προωθούνταν.
Θα έπρεπε φέτος, μας λέει ο Μιχάλης Καμπιτάκης, ο αμπελουργός που κατέβαλε υπερπροσπάθεια για να φθάσει στον τρύγο να απολαύσει για την έστω περιορισμένη παραγωγή του καλές τιμές κι αυτό δεν έγινε.
Κι εκείνο που ο ίδιος φοβάται είναι μήπως η όλη κατάσταση περιορίσει κι άλλο την καλλιέργεια αμπελιού στον τόπο μας.
Ήδη αμπελουργικά χωριά του παρελθόντος έχουν σβήσει από τον καλλιεργητικό χάρτη τους τη σουλτανίνα και με τις καταστάσεις που έρχονται αντιμέτωποι οι αμπελουργοί δεν θα αργήσει η ώρα που θα έλθει και η σειρά των υπόλοιπων αμπελιών.
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 22:20Οροπέδιο Λασιθίου: Γιατί έχουν ανέβει οι τόνοι προεκλογικά-Οι συκοφαντίες και οι μηνύσεις
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 19:40Πτολεμαϊδα: Viral το επικό προεκλογικό σποτ από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 21:30Τουρισμός: Τι έδειξε το ταμείο για το επτάμηνο της φετινής χρονιάς
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 21:20Εντυπωσιακές φωτογραφίες της βραδινής καταιγίδας στο Ηράκλειο
-
30 Σεπτεμβριου 2023, 20:34Νέα πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ηρακλείου για την εκκένωση του Ευαγγελισμού
-
02 Οκτωβριου 2023, 11:20Ηράκλειο: Ήχησαν οι σειρήνες και οι καμπάνες στην πόλη... αναστατώνοντας τους πολίτες (Βίντεο)