Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο σπουδαίος λυράρης Γιώργος Βασιλάκης (‘Γαραζανογιώργης’)

Ο Γιώργος Βασιλάκης, γνωστός σε όλους ως “Γαραζανογιώργης”, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών. Υπήρξε ένας από τους σημαντικούς μουσικούς της Κρήτης και πατέρας του Προέδρου της Κοινότητας Τυλίσου, Μανώλη Βασιλάκη.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Τύλισο του Δήμου Μαλεβιζίου.
Η σορός θα βρίσκεται στον ναό από τις 11:00 το πρωί της ίδιας ημέρας, ώστε συγγενείς και φίλοι να μπορέσουν να του πουν το τελευταίο αντίο.
Συγκινητική η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, το μέρος καταγωγής του.
“Ο εξαιρετικός αυτός καλλιτέχνης, που για σειρά ετών συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους Κρήτες μουσικούς όπως ο Νίκος Ξυλούρης, γεννήθηκε στην Δαμάστα το 1932. Ήταν το πρώτο από τα 5 παιδιά του Μανώλη Βασιλάκη ‘η σταφυλομανωλη και της Ελένης Σαρρή.
Ο πατέρας του ήταν από το Γαράζο και η μητέρα του από την Δαμάστα όπου αρχικά εγκαταστάθηκε η οικογένεια.
Το 1944 μετεγκαταστάθηκαν στο Γαράζο, μετά το σαμποτάζ της Δαμάστας όπου οι γερμανοί έκαψαν το σπίτι τους.
Τα πρώτα μουσικά ακούσματα τα είχε από τον πατέρα του, ο οποίος έπαιζε μαντολίνο και λύρα.
Άρχισε να παίζει λύρα το 1949 και γνωστά λαγούτα της εποχής τον συνόδευσαν στα παιξίματα του.
Οι Μαρκογιάννηδες, ο Γιώργης Ζεμπέκος, ο Γιώργης Λουκάς, ο Μάρκος Φουρναράκης, ο Γιώργος Κουμιώτης ήταν ανάμεσα στους πολλούς καλλιτέχνες, με τους οποίους συνεργάστηκε.
Από το 1954 και μετά συνεργάστηκε στενά με τον Νίκο Ξυλούρη. Μάλιστα παίζοντας σε ένα γάμο μαζί του στην Τύλισσο Μαλεβυζίου, γνώρισε την γυναίκα της ζωής του Ελένη. Παντρεύτηκαν, απέκτησαν τρία παιδιά και έζησε για πάντα στην Τύλισσο.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου τον τίμησε σε ειδική εκδήλωση το 2018 ενώ τον έχουν τιμήσεις ο Δήμος Μαλεβιζίου και άλλοι φορείς για την προσφορά τους στην μουσική παράδοση της Κρήτης.
Ο τελευταίος αποχαιρετισμός θα γίνει στην Τύλισσο την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου”.
-
09 Σεπτεμβριου 2025, 18:38Σπαρακτικές σκηνές στο τελευταίο αντίο στον 17χρονο Γιώργο - Σε λευκό φέρετρο η σορός στο Ναό, μοίραζαν μπουμπουνιέρες (Φωτο)
-
09 Σεπτεμβριου 2025, 12:30Μαφία της Κρήτης: Ντόμινο εξελίξεων και στα εσωτερικά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων - Γιατί μετακινήθηκαν αστυνομικοί
-
09 Σεπτεμβριου 2025, 11:45Συνελήφθησαν στα Εξάρχεια τα παιδιά πρώην υπουργού να κουβαλούν πτυσσόμενα γκλοπ
-
10 Σεπτεμβριου 2025, 07:11«Ο Αλμυρός Ποταμός καλύπτει άνετα τις ανάγκες μας, με προϋπόθεση την υφαλμύρωση»: Ο Ηρ. Μπουλουκάκης στο newshub.gr
-
10 Σεπτεμβριου 2025, 11:35Θλίψη στο Ηράκλειο για το θάνατο του Μάρκου Ναλετάκη
-
10 Σεπτεμβριου 2025, 21:43Κρήτη: Νεκρός ένας 57χρονος σε νέο θανατηφόρο τροχαίο στο ΒΟΑΚ