Εκατοντάδες μετανάστες καταφθάνουν στη νότια Κρήτη τα τελευταία 24ωρα-Αλλεπάλληλες επιχειρήσεις του Λιμενικού
Ασταμάτητες είναι τα τελευταία 24ώρα οι ροές μεταναστών στη νότια Κρήτη με το Λιμενικό να προχωρεί σε επιχειρήσεις διάσωσης και μεταφοράς τους στις ακτές.
Κατά την διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το Zarpanews.gr , περισυνελέγησαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος, 310 άτομα που πλησίαζαν τη Γαύδο.
Οι μετανάστες, μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι της Γαύδου.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού χθες είχαμε πάνω από 230 αφίξεις
"Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές των Καλών Λιμένων και της Αγίας Γαλήνης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για παροχή συνδρομής σε λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 55 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων. Οι 106 αλλοδαποί (99 άνδρες, 1 γυναίκα και 6 ανήλικοι) περισυλλέγησαν από Περιπολικό σκάφος (ΠΛΣ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή της λάντζας «ΕΛΕΝΗ» Ν.Π. 2097 στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Στη συνέχεια, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν συνοδεία στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και στελεχών του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ πρόκειται να προωθηθούν στο ΚΥΤ Μαλακάσας.
Σύμφωνα με τους αλλοδαπούς, εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 03.03.2026 από την περιοχή Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 11.000 έως 13.000 δηναρίων Λιβύης έκαστος, για την μεταφορά τους στην Ελλάδα. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν εκ των ανωτέρω δύο αλλοδαποί (υπήκοοι Νότιου Σουδάν), ηλικίας 16 και 17 ετών, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη Είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» σε συνδυασμό με το άρθρο 45 Π.Κ. «Συναυτουργία», καθώς και του άρθρου 306 Π.Κ. «Έκθεση», καθώς αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές των υπολοίπων.
Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Γαύδου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για παροχή συνδρομής σε λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 41 ν.μ. νότια της Γαύδου. Στην περιοχή μετέβη ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σημαίας Χονγκ Κονγκ, το οποίο εντόπισε τη λέμβο και περισυνέλεξε σαράντα επτά (47) αλλοδαπούς (όλοι άνδρες). Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) και μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμάνι Καραβέ της Γαύδου και ακολούθως με Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΠΛΣ) στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων. Στη συνέχεια, συνοδεία στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων σε προσωρινό χώρο φύλαξης στην Αγυιά Χανίων. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.
Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για παροχή συνδρομής σε λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 52 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων. Στην περιοχή μετέβη ένα φορτηγό (Φ/Γ) πλοίο σημαίας Λιβερίας, το οποίο εντόπισε τη λέμβο και περισυνέλεξε είκοσι έξι (26) αλλοδαπούς (όλοι άντρες), οι οποίοι μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή της λάντζας «ΕΛΕΝΗ» Ν.Π. 2097 στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Στη συνέχεια, οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν συνοδεία στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και στελεχών του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ πρόκειται να προωθηθούν στο ΚΥΤ Μαλακάσας.
Σύμφωνα με τους αλλοδαπούς, εκκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες την 04.03.2026 από την περιοχή Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά περί τα 15.000 δηνάρια Λιβύης έκαστος, για την μεταφορά τους στην Ελλάδα. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη εκ των ανωτέρω ένας 22χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Αιγύπτου), για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη Είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» και του άρθρου 306 Π.Κ. «Έκθεση», καθώς αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής των υπολοίπων.
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Γαύδου και της Αγίας Γαλήνης από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για παροχή συνδρομής σε λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 50 ν.μ. νότια της Γαύδου. Οι 59 αλλοδαποί (58 άνδρες και 1 γυναίκα) περισυλλέγησαν από ένα σκάφος της δύναμης FRONTEX και ένα δεξαμενόπλοιο, σημαίας Λιβύης. Οι διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν σε Περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.(ΠΠΛΣ) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Ακολούθως, οδηγήθηκαν με λεωφορείο συνοδεία στελέχους της Λιμενικής Αρχής της Αγίας Γαλήνης σε προσωρινό χώρο φύλαξης στην Αγυιά Χανίων. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων"
-
26 Απριλιου 2026, 07:10Το πανηγύρι του Αϊ Γιώργη και η τελετουργία της ευλογίας των προβάτων στην Κρήτη (Φωτο & Βίντεο) -
25 Απριλιου 2026, 14:06Ηράκλειο: Χωρίς γιγαντοοθόνη ο τελικός ΟΦΗ – ΠΑΟΚ στο Πάρκο Γεωργιάδη, λόγω κακοκαιρίας -
26 Απριλιου 2026, 10:00«Διαμάντι» υπό περιορισμό η Καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ – Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστούς θαλάμους-πρότυπα -
25 Απριλιου 2026, 23:21"Φλέγεται" η Κρήτη: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΟΦΗ -
25 Απριλιου 2026, 19:00«Χαμόγελα» για τα αποθέματα νερού στην Κρήτη – Πάνω από 12 εκατ. κυβικά στον Αποσελέμη -
26 Απριλιου 2026, 07:15Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Επιστρέφουμε στην εποχή των ... Αυτοκρατοριών (podcast)
