Εκλογές ΤΕΕ: Πρώτη δύναμη η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (Όλες οι ψήφοι και τα αποτελέσματα)

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών στις εκλογές που διεξήχθησαν στο Τεχνικό Επιμελητήριο/ Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.
Συμφωνα με τα αποτελέσματα που αναδείχθηκαν από τις κάλπες που στήθηκαν σε Ηράκλειο και Λασίθι, είχαμε την ξεκάθαρη νίκη της ΔΚΜ και μάλιστα σημειώνοντας άνοδο.
Συνολικά ψήφισαν 1593 άτομα. Έγκυρα ήταν 1565 ψηφοδέλτια, άκυρα ήταν 18 και λευκά ήταν 10.
Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η "Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών" με 637 ψήφους και ποσοστό 40,68%. Δεύτερη ήταν η παράταξη "Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης" με 486 ψήφους και 31,1%. Τρίτη η παράταξη "#Open ΤΕΕ- Ανοιχτό ΤΕΕ ΤΑΚ" με 393 ψήφους και 25.1%. Ενώ τελευταία ήταν η παράταξη "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών", με 49 ψήφους και ποσοστό 3,13%.
Δείτε τα αποτελέσματα και τις ψήφους αναλυτικά ΕΔΩ
Στα Χανιά
Στη Δυτική Κρήτη η παράταξη «Δημοκρατικό Ενωτικό Κίνημα Μηχανικών» αναδείχθηκε πρώτη στις εκλογές του ΤΕΕ/ ΤΔΚ. Με βάση την καταμέτρηση η παράταξη «Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Μηχανικών» αναδείχθηκε πρώτη λαμβάνοντας 546 ψήφους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 42,69%. Δεύτερη αναδείχθηκε η παράταξη «ΔΚΜ – Ενιαίο ΤΕΕ» συγκεντρώνοντας 376 ψήφους και ποσοστό 28,46%.
Η παράταξη « Ανεξάρτητο ΤΕΕ» συγκέντρωσε 150 ψήφους και ποσοστό 11,36% ενώ η παράταξη «Πανεπιστημονική» έλαβε 89 ψήφους συγκεντρώνοντας 6,74%. Τέλος η παράταξη «Προοδευτικοί μηχανικοί» συγκέντρωσε 84 ψήφους και ποσοστό 6,36% και η παράταξη «Μαχόμενοι μηχανικοί» έλαβε 58 ψήφους και ποσοστό 4,39%.
Σε πανελλαδικό επίπεδο
Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό αναδείχθηκε ξανά πρώτη δύναμη στις εκλογές του ΤΕΕ της 19ης Μαΐου 2024, με νέα αύξηση του ποσοστού της, για 4η συνεχόμενη φορά, ώστε να επιτυγχάνει ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά στην ιστορία του ΤΕΕ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, ιστορικά, ποσοστό οποιασδήποτε παράταξης τις τελευταίες 4 δεκαετίες, τουλάχιστον από το 1990, με το ισχύον εκλογικό σύστημα στο ΤΕΕ.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της καταμέτρησης, από το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αποτελεσμάτων του ΤΕΕ, στο 100% των εκλογικών τμημάτων, που διαμορφώνουν την συνολική και αξιόπιστη εικόνα, μέχρι την τελική επικυρωμένη έκδοση των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, η κατάσταση έχει ως εξής:
Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί στις εκλογές του ΤΕΕ της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 αύξησαν σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής τους κατά 8,5% περίπου, ενώ στις προηγούμενες δύο αναμετρήσεις τα ποσοστά συμμετοχής ήταν σταθερά στα ίδια επίπεδα.
Ταυτοχρόνως οι διπλωματούχοι μηχανικοί μέσα από τις κάλπες της εκλογικής αναμέτρησης της 19ης Μαΐου 2024 στο ΤΕΕ δίνουν εντυπωσιακή νίκη στην Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ), με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό.
Ειδικότερα, η ΔΚΜ αναδεικνύεται πρώτη και κυρίαρχη δύναμη των εκλογών του ΤΕΕ, με ποσοστό σχεδόν 41% (40,96%), επιτυγχάνοντας αύξηση του εκλογικού ποσοστού της συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019 (39,66%, ενώ το 2016 είχε πρωτιά με 27,90%), κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα. Είναι η 4η συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση που η ΔΚΜ αυξάνει τη δύναμή της (2013-2016-2019-2024). Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι αυξάνει τη δύναμή της κατά περίπου 1500 ψήφους, έχοντας τον Πρόεδρο του ΤΕΕ τα τελευταία 9 χρόνια να προέρχεται από τις τάξεις της, ενώ για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες παράταξη ξεπερνά το «ψυχολογικό όριο» του 40% σε εκλογές ΤΕΕ. Ταυτοχρόνως η ΔΚΜ αναδεικνύεται η κυρίαρχη δύναμη για την επόμενη ημέρα του ΤΕΕ, καθώς παράλληλα με την πρωτιά επιτυγχάνει θεαματικές διαφορές, με υπερδιπλάσια ως υπερτετραπλάσια υπεροχή εκλογικού ποσοστού, από την δεύτερη και τρίτη παράταξη, που ακολουθούν στην εκλογική κατάταξη.
Δεύτερη παράταξη στις εκλογές του ΤΕΕ αναδεικνύεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ) με ποσοστό 19,57% (το 2015 είχε ποσοστό 15,11% από 13,38% το 2016) με εντυπωσιακή αύξηση της δύναμης της, πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Τρίτη δύναμη της εκλογικής αναμέτρησης είναι, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών, με ποσοστό 9,01% (έναντι 7,53% το 2019 και 6,09% το 2016), σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση της δύναμης της.
Στην τέταρτη θέση κατατάσσεται, επίσης για πρώτη φορά, η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ), με ποσοστό 5,94%, με σημαντική άνοδο περίπου 1,2 ποσοστιαίων μονάδων.
Στην πέμπτη θέση του εκλογικού αποτελέσματος κατατάσσεται η «Συμμαχία για Ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» με ποσοστό 5,92% και σημαντική μείωση από το ποσοστό 9,2% του 2016.
Η Δημοκρατική Παράταξη Μηχανικών (ΔΗΠΑΜ) βρίσκεται στην 6η θέση με ποσοστό 4,29% (σαφής αύξηση από το 3,77% του 2019), ενώ ακολουθείται από την παράταξη Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕλΕΜ) στην έβδομη θέση, η οποία πέτυχε ποσοστό 3,56%, σαφώς μειωμένο από το 6,04% του 2019.
Στην 8η θέση βρίσκεται η παράταξη #block TEE Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Ανέργων Μηχανικών με ποσοστό 2,85% και στην ένατη θέση η παράταξη Προοδευτικοί Μηχανικοί με ποσοστό 2,31%.
Ακόμη 9 παρατάξεις και μεμονωμένοι υποψήφιοι έχουν λάβει μικρότερα ποσοστά.
Μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων από το πληροφοριακό σύστημα του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – και επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης ΔΚΜ – Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μηχανικούς για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.
Η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των μηχανικών στις εκλογικές διαδικασίες του ΤΕΕ, που συμπίπτουν με την επέτειο των 100 ετών του Επιμελητηρίου, αποτελεί δικαίωση των επιλογών που κάναμε τα τελευταία χρόνια στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης για να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε. Όταν παράγεις αποτελέσματα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, αναγνωρίζεται. Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Μας χαροποιεί πολύ ότι η συμμετοχή στις κάλπες του ΤΕΕ δίνει μήνυμα ελπίδας και προοπτικής για όλες τις συλλογικές διαδικασίες, είναι η πανελλαδική κάλπη που ανεβαίνει σε αντίθεση με άλλες που η συμμετοχή μειώνεται.
Παράλληλα, η ιστορική πρωτιά της ΔΚΜ, κόντρα σε όσους αντιδρούσαν και ήθελαν «μία από τα ίδια», αποτελεί δικαίωση για την προσπάθεια που κάναμε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους μηχανικούς, για αναβαθμισμένο ρόλο του ΤΕΕ, για μια πιο σύγχρονη, πράσινη, ψηφιακή Ελλάδα με κινητήρια δύναμη τους Έλληνες Μηχανικούς.
Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Με ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για όσα χρειάζεται η χώρα τα επόμενα χρόνια. Με νέες υπηρεσίες για τους μηχανικούς. Με εργαλεία και αλλαγές που έχουν ανάγκη οι μηχανικοί, η οικονομία, η κοινωνία, οι πολίτες.
Πέρα από το γενικό επίπεδο, θέλω και προσωπικά να ευχαριστήσω, πιο ειδικά, για την ιστορική πρωτιά τους συναδέλφους που προτίμησαν την παράταξή μας, τη ΔΚΜ, και εμένα προσωπικά, για την εμπιστοσύνη τους και για τη θέλησή τους να προχωρήσουμε δυναμικά, που επιβεβαιώθηκε με τόσο ξεκάθαρο τρόπο στην κάλπη. Θα συνεχίσουμε, όπως μέχρι τώρα, με σοβαρότητα, σχέδιο, θέληση και προγραμματισμό να φέρνουμε αποτελέσματα. Και όλοι μαζί, για το καλό του κλάδου και της χώρας, μπορούμε από σήμερα να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Και θέλουμε και μπορούμε. Το έχουμε αποδείξει.»
Αναλυτικά τα αποτελέσματα, σε 179 εκλογικά τμήματα (8 περισσότερα από το 2019), για την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, έχουν ως εξής:
Σημειώνεται ότι δεκαέξι (16) συνδυασμοί υποψηφίων και δύο (2) μεμονωμένοι υποψήφιοι συμμετείχαν ως υποψήφιοι για εκλογή στις 155 έδρες της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, για τις εκλογές της 19ης Μαΐου 2024. Το 2019 είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα 16 συνδυασμοί και 4 μεμονωμένοι υποψήφιοι, το 2016 είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα 21 συνδυασμοί και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι, το 2013 16 συνδυασμοί και 3 μεμονωμένοι υποψήφιοι, ενώ το 2010 22 συνδυασμοί. Αρκετοί από τους συνδυασμούς έχουν θέσει υποψηφιότητα και για τις δεκατρείς, πλέον, επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων (οι οποίες με αντίστοιχες 65 έδρες συμμετέχουν στην Αντιπροσωπεία ΤΕΕ), όπου κατέρχονται και επιπλέον 15 συνδυασμοί, και ένας επιπλέον συνδυασμός για πειθαρχικά συμβούλια. Συνολικά 2.191 υποψήφιοι διεκδίκησαν φέτος την εκλογή τους στα κεντρικά όργανα του Επιμελητηρίου, συγκριτικά με τους περίπου 2.270 υποψηφίους στις εκλογές του 2019, 2.300 υποψήφιους στις εκλογές του 2019, 2.700 υποψηφίους στις εκλογές του 2016, 2.250 στις εκλογές του 2013 και τους 2.800 στις εκλογές του 2010.
-
26 Μαρτιου 2025, 17:29Διπλό φονικό στ' Ανώγεια: Με ένταση ξεκίνησε το Εφετείο - Ποιοι κατέθεσαν - Πότε συνεχίζεται η δίκη
-
28 Μαρτιου 2025, 10:55Ανατροπή στη δίκη για το διπλό φονικό στ' Ανώγεια: Τι ειπώθηκε από μάρτυρα στο Εφετείο για το πιστόλι και τον τόπο του εγκλήματος!
-
27 Μαρτιου 2025, 07:00Κρήτη: Έρχονται επιτέλους τα 430 εκατομμύρια ευρώ των Οικολογικών Σχημάτων – Τι άλλες πληρωμές θα γίνουν στους παραγωγούς
-
27 Μαρτιου 2025, 21:00Κρήτη: Τα 430 εκατομμύρια ευρώ των Οικολογικών Σχημάτων και οι πληρωμές που θα γίνουν στους παραγωγούς
-
27 Μαρτιου 2025, 07:10Μ. Κοττάκης: Ο θυμός της κοινωνίας είναι η περιφρόνηση στο πολιτικό σύστημα, που δίνει παλαιές απαντήσεις σε νέα ερωτήματα! (podcast)
-
26 Μαρτιου 2025, 19:25Αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό - Ποιοι κερδίζουν, αναλυτικά παραδείγματα