Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο - Νέα 112 για εκκενώσεις, σήμα κινδύνου για το μοναστήρι στον Πρέβελη (Live όλες οι εξελίξεις)
αγαπημένα σου στη Google
Ανεξέλεγκτη, δυστυχώς, εξακολουθεί να μαίνεται και σήμερα η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου στοιχίζοντας τη ζωή σε δυο πυροσβέστες. Μάλιστα σήμερα οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί και το έργο των δεκάδων πυροσβεστών που έχουν ριχτεί στη μεγάλη μάχη αλλά και των εθελοντών και των κατοίκων γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Από νωρίς το πρωί σηκώθηκαν πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροσκάφη προκειμένου να επιχειρήσουν στα σημεία της φωτιάς όμως οι άνεμοι δεν επέτραψαν να κάνουν ρίψεις νερού. Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές στο Πλωμάρι και τη Σητεία.
ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
03.50 Σητεία: Καταστράφηκαν ολοσχερώς πυροσβεστικά οχήματα που εγκλωβίστηκαν στις φλόγες
Δύο πυροσβεστικά οχήματα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην Αγία Τριάδα. Στην προσπάθεια των πληρωμάτων των πυροσβεστικών οχημάτων να διαφύγουν, δύο πυροσβέστες υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
03.28 μμ Νέα μεγάλη πυρκαγιά στον Πρέβελη - sos για το Μοναστήρι
Νέα μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, με το πύρινο μέτωπο να κινείται προς την περιοχή του Πρέβελη, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις αρχές και στους κατοίκους. Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι κι ένας παιδικός σταθμός που βρίσκεται στην ίδια περιοχήΗ φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Ασώματου και μέσα σε ελάχιστο χρόνο γιγαντώθηκε, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ευνόησαν τη ραγδαία εξάπλωσή της.
Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν το μέτωπο, ενώ οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης. Μέχρι στιγμής τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν με ασφάλεια εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, ωστόσο καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες ώστε, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να ξεκινήσουν ρίψεις νερού.
Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε εκ νέου το 112. Αρχικά εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε νέα ειδοποίηση με την οποία όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Λίμνης Πρέβελη της Γεφυρας και της Μονής Πρέβελη καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα με κατεύθυνση προς τα Λευκόγεια. Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε 112 και για το χωριό Γιαννιού και αμέσως μετά για Δαμνόνι και Αμμούδι.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έκαψε τα καλάμια δίπλα στη γεφυρα και έχει πλησιάσει επικίνδυνα το παραλιακό Μοναστήρι του Πρεβελη.
Οι αρχές παρακολουθούν διαρκώς την πορεία της φωτιάς, καθώς οι ισχυροί άνεμοι μεταβάλλουν συνεχώς την κατεύθυνση του μετώπου και αυξάνουν τον κίνδυνο επέκτασής του. Η Πολιτική Προστασία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να παραμένουν σε ετοιμότητα για κάθε νέα ενημέρωση.
03.25 μμ Εκκενώνεται και το Δαμνόνι και το Αμμουδι

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) July 30, 2026
???? Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Δαμνόνι της Περιφερειακής Ενότητας #Ρεθύμνου, απομακρυνθείτε προς #Πλακιά
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/1XyhLLFTsM@pyrosvestiki@hellenicpolice
03.10 μμ Φωτιά στο Ρέθυμνο:- Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ασώματος Ρεθύμνου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης. Παράλληλα, διαδοχικά μηνύματα του 112 καλούν κατοίκους και επισκέπτες να απομακρυνθούν από περιοχές που απειλούνται.
Σύμφωνα με τη συνέχεια της άτυπης ενημέρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε για την πυρκαγιά σήμερα, 30 Ιουλίου 2026, περίπου στις 13:15 και κινητοποίησε άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν πλέον 72 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων της 3ης, 6ης και 19ης ΕΜΟΔΕ, ακόμη μία ομάδα της 3ης ΕΜΑΚ και 13 πυροσβεστικά οχήματα.
Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί τρία ελικόπτερα, τα οποία, λόγω των ισχυρών ανέμων, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη λήψη νερού. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες του δήμου Ρεθύμνου ενώ για την πυρκαγιά έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού.
02. 55μμ Αλλεπάλληλα 112
Στις 14:42 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Αμμούδι με κατεύθυνση προς Δρυμίσκο.
Στις 14:42 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Δαμνώνι με κατεύθυνση προς Πλακιά.
Στις 14:35 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Λευκόγεια με κατεύθυνση προς Ασώματο.
02.32μμ Οριοθετήθηκε πλήρως η φωτιά στη Σητεία
Σε πλήρη οριοθέτηση και έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας του Δήμου Σητείας και η οποία αυτή την ώρα δεν έχει ενεργό μέτωπο παρά μόνο καπνογόνα σημεία και διάσπαρτες ελεγχόμενες εστίες φωτιάς.Στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.
Στο παλιό δημαρχείο της περιοχής Μακρύς Γιαλός μπορούν να φιλοξενούνται όσοι χρειάζονται προσωρινή στέγαση σύμφωνα με τη δημοτική αρχή η οποία άνοιξε τους χώρους του συγκεκριμένου κτιρίου.
Πυροσβέστες, υδροφόρες και πολίτες, που έχουν ενισχύσει καθ' όλη τη διάρκεια της φωτιάς το έργο της κατάσβεσης, παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, από Αγία Τριάδα μέχρι και μετά τον Αθερινόλακο.
02.12μμ Ρέθυμνο: Νέα μηνύματα 112 για εκκένωση – Σε συναγερμό Γέφυρα, Μοναστήρι και Λίμνη Πρέβελης
Νέα μηνύματα του 112 εστάλησαν το μεσημέρι της Πέμπτης για τη μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ρέθυμνο, καθώς η κατάσταση δυσκολεύει λόγω νέων εστιών.
⚠️ Activation 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) July 30, 2026
???? Wildfire in the area #Asomatos of the regional unit of #Rethymno
‼️ Stay alert and follow the instructions of the Authorities
ℹ️ https://t.co/epZaj71grH @pyrosvestiki@hellenicpolice
Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε και νέο μήνυμα 112 που αφορά την περιοχή Γιαννιού, με τις αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή λόγω της εξάπλωσης του πύρινου μετώπου.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) July 30, 2026
???? Δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Ασώματος της Περιφερειακής Ενότητας #Ρεθύμνου
‼️ Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Γέφυρα #Μοναστήρι και #Λίμνη_Πρέβελης απομακρυνθείτε προς #Λευκόγεια
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/1XyhLLFTsM…
Η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές Γέφυρα, Μοναστήρι και Λίμνη Πρέβελης να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς τα Λευκόγεια.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο τους.
02.04 μμ Ρέθυμνο: Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Αγία Παρασκευή
Σε εξέλιξη παραμένει η επιχείρηση αντιμετώπισης των αναζωπυρώσεων στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Ρεθύμνου, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από το Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, στην επιχείρηση συμμετέχουν 200 και πλέον πυροσβέστες με περισσότερα από 40 οχήματα, ενώ η κατάσταση εξελίσσεται διαρκώς.
Το πύρινο μέτωπο, που ξεκίνησε από την Κρύα Βρύση, έχει διανύσει μεγάλη απόσταση, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κυρίως στη δυτική πλευρά. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν την ασφαλή επιχειρησιακή δράση των εναέριων μέσων, με αποτέλεσμα το βάρος της προσπάθειας να σηκώνουν οι επίγειες δυνάμεις, οι οποίες παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη με στόχο τον περιορισμό των αναζωπυρώσεων και την αποτροπή επέκτασης της πυρκαγιάς.
02: 03μμ Φωτιά στο Ρέθυμνο: Ισχυρή δύναμη στον Ασώματο
Νέα εστία πυρκαγιάς εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ασώματος Ρεθύμνου, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε για την πυρκαγιά περίπου στις 13:15 και κινητοποίησε άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 18 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 3ης ΕΜΟΔΕ και έξι πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες του Δήμου Ρεθύμνου.
Παράλληλα, στις 13:25 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 προς όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, καλώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της φωτιάς.
02.00μμ Κρήτη: Συγκλονίζει εθελοντής πυροσβέστης που «λυγίζει» για τους δύο συναδέλφους που χάθηκαν μπροστά στα μάτια του

Βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα ο θάνατος των δύο πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, δίνοντας μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο.
Την ώρα που οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στα δύσβατα μέτωπα της φωτιάς, ένας εθελοντής της Ομάδας Εθελοντών Εκτάκτων Αναγκών Αποκορώνου λύγισε μπροστά στην κάμερα, αδυνατώντας να συγκρατήσει τη συγκίνησή του για την απώλεια των δύο συναδέλφων τους.
Με δάκρυα στα μάτια μίλησε για τον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο.
«Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους. Για πρώτη φορά δύο οικογένειες δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν στο σπίτι», είπε εμφανώς συγκλονισμένος, ενώ πρόσθεσε: «Τα είδα με τα μάτια μου τα παιδιά. Ήταν λάθος τους… Πήγαν εκεί πέρα, δυστυχώς λάθος τους», χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τη συναισθηματική του φόρτιση.
«Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο. Η κατάσταση είναι τραγική. Βλέπουμε καμένα σπίτια, καμένα αυτοκίνητα, καμένα ζώα. Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα γυρίσουν πίσω. Τίποτα άλλο δεν έχω να πω», ανέφερε με σπασμένη φωνή.
01.50 Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο Παρασκευή (31/07) σε όλη την Κρήτη
Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για όλη την Κρήτη, είναι κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός).
Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας στις ανωτέρω περιοχές έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εν όψει του επαπειλούμενου κινδύνου.

01.30 μμ Φωτιά στο Ρέθυμνο: Ενεργοποιείται η υπηρεσία Copernicus
Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου, η Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR907) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου της Π.Ε. Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.
01.16μμ Ρέθυμνο: Θρήνος στην κηδεία του 25χρονου πυροσβέστη Παντελή Διαμαντάκη (Φωτο)

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι ειπαν το τελευταίο «αντίο» στον νεαρό πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου .
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιηθηκε η κηδεία του 25χρονου πυροσβέστη Παντελή Διαμαντάκη, ο οποίος επεσε μαχόμενος με τις φλόγες στο Ρέθυμνο (δείτε εδώ).


Το μεσημέρι της Πέμπτης, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στο Επισκοπείο Φουρφουρά, στο Αμάρι, για να αποχαιρετήσουν τον νεαρό πυροσβέστη.
Η τοπική κοινωνία αποχαιρέτησε με δάκρυα έναν νέο άνθρωπο που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, ενώ πλήθος κόσμου βρέθηκε στην εξόδιο ακολουθία κρατώντας λουλούδια και αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του.

Στην κηδεία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ο Παντελής Διαμαντάκης καταγόταν από τον Φουρφουρά Αμαρίου. Είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επέλεξε να υπηρετήσει ως εποχικός πυροσβέστης, ακολουθώντας τον δρόμο της προσφοράς και της προστασίας του συνανθρώπου.Άνθρωποι που τον γνώριζαν μιλούν για έναν νέο ιδιαίτερα αγαπητό, ευγενικό και χαμηλών τόνων.
12.55 Ρέθυμνο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες ο Δήμος Αγίου Βασιλείου
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης κηρύχθηκε σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκλήθηκαν από τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 29 Ιουλίου 2026.
Η κήρυξη ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης της πυρκαγιάς και για χρονικό διάστημα τριών μηνών, έως και τις 29 Οκτωβρίου 2026.
Η απόφαση αποσκοπεί στην άμεση κινητοποίηση και επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς, καθώς και στην υποστήριξη των πληγεισών περιοχών μέσω των προβλεπόμενων μέτρων πολιτικής προστασίας και κρατικής αρωγής.
12.36μμ Εποχικοί Πυροσβέστες: Αντιδράσεις μετά τον θάνατο πυροσβέστη – «Οι ανακοινώσεις σας περισσεύουν»
Έντονη κριτική ασκούν οι Εποχικοί Πυροσβέστες, με αφορμή τους θανάτους του 25χρονου και 58χρονου πυροσβέστη στο Ρέθυμνο χθες Τετάρτη εν ώρα καθήκοντος, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Στην τοποθέτησή τους κάνουν αναφορά σε παλαιότερες δηλώσεις του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά σχετικά με ζητήματα που αφορούν τους πενταετείς και εποχικούς πυροσβέστες, υποστηρίζοντας ότι οι σημερινές ανακοινώσεις συμπαράστασης δεν ανταποκρίνονται στη στάση που, όπως αναφέρουν, είχε τηρηθεί στο παρελθόν απέναντι στους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος.
«Οι ανακοινώσεις σας λοιπόν περισσεύουν. Είναι τουλάχιστον υποκριτικές», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.
Οι Εποχικοί Πυροσβέστες εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για ζητήματα που, όπως υποστηρίζουν, αφορούν την αντιμετώπιση και την εργασιακή κατάσταση του προσωπικού της Πυροσβεστικής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός κ. Ευάγγελος Τουρνάς αποκαλούσε τον νόμο των Πενταετών Πυροσβεστών την καταστροφή του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σήμερα ένας Πενταετης Πυροσβέστης είναι νεκρός για την πατρίδα.
Πριν 2 χρόνια ο Υπουργός κ. Ευάγγελος Τουρνάς αποκαλούσε τους Εποχικούς Πυροσβέστες εισβολείς επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την απόλυση τους.
Σήμερα ένας Εποχικός πυροσβέστης είναι νεκρός για την πατρίδα.
Οι ανακοινώσεις σας λοιπόν περισσεύουν. Είναι τουλάχιστον υποκριτικές.
12.25 Φωτιά στη Σητεία: Η στιγμή που εθελοντές διασώστες εντοπίζουν τραυματισμένο πυροσβέστη
Οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (ΕΔΕΑΚ) μοιράστηκαν φωτογραφίες και βίντεο από τις προσπάθειές τους στη μεγάλη πυρκαγιά του Ρεθύμνου.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, έπειτα από αίτημα του Προϊσταμένου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, η ομάδα κλήθηκε να επέμβει σε δύσβατη περιοχή για τη διάσωση τραυματισμένου πυροσβέστη.

«Με άμεση κινητοποίηση, τα μέλη μας προσέγγισαν τον τραυματία, του παρείχαν τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες και, σε συνεργασία με τους πυροσβέστες που βρίσκονταν στο σημείο, τον μετέφεραν με ασφάλεια στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Σητείας. Συνολικά, οι τραυματίες της επιχείρησης κατάσβεσης, ανήλθαν σε τρεις», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση.

12.05μμ Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης στο νότιο Ρέθυμνο
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες στις περιοχές του νοτίου Ρεθύμνου, όπου η φωτιά καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της. Οι ακούραστοι εθελοντές μας επιχειρούν στο πλευρό των πυροσβεστών, προτάσσοντας την υψηλή εμπειρία και τεχνογνωσία τους.
11.30 Τριήμερο πένθος στο Δήμο Αμαρίου για το θάνατο των δυο πυροσβεστών
11.20 Στο Ρέθυμνο ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας
Στον νότιο Ρέθυμνο βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής Ρεθύμνου και πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς και τις καταστροφές που έχει προκαλέσει στην περιοχή.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν το Σπήλι Αγίου Βασιλείου, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και στα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς, προκειμένου να αποκτήσουν πλήρη εικόνα της κατάστασης και των αναγκών που έχουν προκύψει.

(Πηγή φωτογραφίας rethemnosnews.gr)
11.10 Τα θερμά σημεία της δασικής πυρκαγιάς στο νότιο Ρέθυμνο
Στην παρακάτω εικόνα αποτυπώνονται τα θερμά σημεία που ανίχνευσε το όργανο VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) των δορυφόρων πολικής τροχιάς SUOMI, NOAA-20 και NOAA-21 τις τελευταίες 24 ώρες πάνω από την δασική πυρκαγιά της Κρύας Βρύσης Ρεθύμνου, καθώς και οι ριπές ανέμου τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (μέχρι και τις 07:00), από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι ριπές του ανέμου στην ευρύτερη περιοχής της δασικής πυρκαγιάς ξεπέρασαν τα 100-120 χλμ/ώρα.
Με βάση την χωρική κατανομή των θερμών σημείων εκτιμάται ότι έχει επηρεαστεί σημαντική έκταση με τις πλευρές της πυρκαγιάς να απέχουν περισσότερα από 12 χιλιόμετρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

11.00 Βίντεο του Al Jazeera για τη φωτιά στην Κρήτη
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανάρτησε βίντεο στο X από την επιχείρηση του Λιμενικού για τη διάσωση πολιτών που κινδύνευσαν από τις φωτιές στην Κρήτη.
10.27 Μεσίστιες οι σημαίες για τους πυροσβέστες που χάθηκαν
Το συλλυπητήριο μήνυμα του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια.
«Απευθύνουμε σήμερα το τελευταίο αντίο στους αείμνηστους συναδέλφους Στρατηδάκη Εμμανουήλ και Διαμαντάκη Παντελή.
Χάθηκαν με απροσδόκητο και αιφνιδιαστικό τρόπο στο βωμό του καθήκοντος.
Υπηρέτησαν με ζήλο και υπέδειξαν μεγαλείο ψυχής κατά την πορεία τους στο Σώμα. Πρωταρχικό τους μέλημα ήταν η διαφύλαξη της ζωής και των αγαθών των πολιτών, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.
10.20 Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το πρωί της Πέμπτης ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, Ιωάννης Ταταράκης.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα, ενώ ο κ. Ταταράκης ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και ταχείες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από τη μεγάλη φωτιά που εξακολουθεί να καίει.
10.00 Στις κηδείες των δύο πυροσβεστών Κυρανάκης και Κεφαλογιάννης
Στις κηδείες των δύο πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στο Ρέθυμνο θα παραστούν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας.
Ο γραμματέας του κόμματος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, θα μεταβεί στις 17:00 στο Γερακάρι για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του ενός πυροσβέστη, ενώ στην κηδεία του δεύτερου, που θα τελεστεί στις 12:00 στον Φούρφουρα, τη Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Ρεθύμνου και πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
9.40 Θεμιστοκλέους: Πολύ δύσκολη ημέρα, τα νοσοκομεία και τα ΚΥ βρίσκονται σε επιφυλακή
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην Κρήτη βρίσκονται σε επιφυλακή την ώρα που συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα.
9.25 Βίντεο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το Ρέθυμνο
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από τις περιοχές του νότιου Ρεθύμνου, όπου η φωτιά καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της.
9.20 Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής: Γίνεται προσπάθεια ανάσχεσης στο παραλιακό μέτωπο
«Μάχη» να επιχειρήσουν δίνουν με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα στη φωτιά της Κρήτης. Ωστόσο λόγω των θυελλωδών ανέμων με ριπές έως και 125 χιλιομέτρων/ ώρα, οι αναταράξεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την απογείωσή τους, όπως τονίζει στο CNN Greece ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός.
«Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα, λόγω αναταράξεων από τους ανέμους. Αυτή τη στιγμή επιχειρεί ένα ελικόπτερο» σημειώνει στο CNN Greece ο κ. Αρτοποιός.
Όπως εξηγεί, λόγω των αναταράξεων δημιουργούνται προβλήματα ασφαλείας και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να απογειωθούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Αυτή την ώρα, οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά στη Νέα Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου Κρήτης έχουν ενισχυθεί, και επιχειρούν 224 πυροσβέστες με 11 ομάδες δασοκομάντος από την 3η, 19η και 6η ΕΜΟΔΕ, εθελοντές και 53 οχήματα.
«Είναι η πιο ενεργή φωτιά στην περιοχή. Γίνεται προσπάθεια ανάσχεσης στο παραλιακό μέτωπο. Το μέτωπο - το οποίο περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές εστίες και δεν είναι ενιαίο - εκτείνεται δυτικά προς Τριόπετρα και Αγία Παρασκευή και Βορειο-ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Γαλήνης» τονίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, η φωτιά «είναι σε πιο ήπια κατάσταση, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα δύο άκρα του μετώπου Δυτικά και Ανατολικά λόγω του δύσβατου της περιοχής και των κλίσεων που αυτή έχει, με αποτέλεσμα οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δυσκολεύονται να προσεγγίσουν».
«Δεν υπάρχει γενικευμένο ενεργό μέτωπο, φοβόμαστε όμως την ενεργοποίηση των θερμών σημείων» σημειώνει ο κ. Αρτοποιός.

8.25 Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου: Μιλάμε για εφιαλτικό βράδυ και εφιαλτική μέρα
Στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα πύρινα μέτωπα του Ρεθύμνου αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, μιλώντας στο ΕΡΤnews.
Oπως δήλωσε, οι θυελλώδεις άνεμοι, με ριπές που στη νότια πλευρά του νομού έφτασαν τα 10 έως 11 μποφόρ, δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν. Το βάρος της κατάσβεσης έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις, με περίπου 190 πυροσβέστες και όλα τα διαθέσιμα μέσα της Περιφέρειας.
Η κ. Λιονή σημείωσε ότι οι ζημιές είναι εκτεταμένες, χωρίς να είναι ακόμη δυνατή η πλήρης αποτίμησή τους, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο δύο πυροσβεστών.
Πολλοί οικισμοί εκκενώθηκαν, με το Λιμενικό να απομακρύνει πολίτες και επισκέπτες διά θαλάσσης από τον Αγιο Παύλο και την Τριόπετρα. Από την Αγία Γαλήνη απομακρύνθηκαν περίπου 8.000 άνθρωποι με τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Περίπου 700 άτομα φιλοξενήθηκαν σε κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Φαιστού, ενώ ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία ανέλαβαν τη μεταφορά και τη φιλοξενία τουριστών.

(ΦΩΤΟ ΠΗΓΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ / EUROKINISSI)
8.00 Ρέθυμνο: Οι ισχυροί άνεμοι κρατούν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα
Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο του Ρεθύμνου, με τη φωτιά να έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Γιώργος Τσαπάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 15 χιλιομέτρων.
Οπως τόνισε, οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού, με αποτέλεσμα το βάρος των επιχειρήσεων να έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις.
«Με αυτή την ένταση των ανέμων, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», σημείωσε ο κ. Τσαπάκος, επισημαίνοντας ότι ανάλογες συνθήκες επικρατούν και στην περιοχή της Σητείας.
Οι ισχυρές ριπές δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο νέων αναζωπυρώσεων και ταχείας επέκτασης της φωτιάς.
7.30 Εκτάκτως στην Κρήτη ο Επιθεωρητής του Πυροσβεστικού Σώματος
Εκτάκτως στην Κρήτη σπεύδει ο Επιθεωρητής του Πυροσβεστικού Σώματος για τις κηδείες των δύο προσβεστών στο νότιο Ρέθυμνο.
Ο 25χρονος Παντελής Διαμαντάκης και ο 58χρονος Μανώλης Στρατιδάκης επέβαιναν με όχημα της πυροσβεστικής και εγκλωβίστηκαν στο μέτωπο της φωτιάς στην περιοχη Κρύα Βρύση.
Οι δύο άνδρες έχασαν τον προσανατολισμό τους από τους πυκνούς καπνούς, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν από τις φλόγες.
7.10 Ενίσχυση από την Αττική
Στο λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά, καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, ακόμη 18 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρων της 6ης ΕΜΟΔΕ και 6 οχήματα που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
7.05 Οι δυνάμεις στο νότιο Ρέθυμνο
Αυτή την ώρα στα μέτωπα δρουν, σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Συντονιστικό Κέντρο, 45 υδροφόρα οχήματα της πυροσβεστικής από όλους τους σταθμούς της Κρήτης, 10 ομάδες της 3ης και της 19ης ΕΜΟΔΕ και πεζοπόρων τμημάτων άλλων υπηρεσιών της Π.Υ. και πάνω από 160 πυροσβέστες που βρίσκονται κατά ομάδες διασκορπισμένες στις εστίες.
Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Πολιτικής Προστασίας, περιφέρειας και ΟΤΑ του Ρεθύμνου, ενώ μεγάλο έργο έχουν προσφέρει εθελοντές πολίτες και κάτοικοι των πληγεισών περιοχών της ευρύτερης περιοχής και χωριών του Αγίου Βασιλείου.
Τα τελευταία μηνύματα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας ήχησαν στις 23:46, όταν εκδόθηκε μήνυμα για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Λίγκρες με κατεύθυνση προς τις κοινότητες Αγαλιανός και Κεραμές, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 23:35, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής με κατεύθυνση προς Αγαλιανό και Κεραμές.