Το μυστικό για το τέλειο αντικριστό είναι ένα (βίντεο)
Ενας τρόπος ψησίματος που αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της Κρήτης, είναι το αντικριστό. Είναι μια συνήθεια, συνυφασμένη με την Παράδοση του νησιού μας, η οποία ταξιδεύει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο, σε πολλές περιοχές της υπαίθρου και στην κεντρική Κρήτη.
Aποτελεί έναν από τις αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει την ονομασία «αντικριστό». Εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα από λίγους πλέον Κρητικούς, που αναγνωρίζουν την μοναδικότητα της γεύσης που προσφέρει, χωρίς να ξέρουν τα πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων μαγειρικής.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι βοσκοί στις Μαδάρες και τον Ψηλορείτη χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά αυτή την μέθοδο για να ψήσουν το κρέας τους.
Για να γίνει το αντικριστό χρησιμοποιείται συνήθως αρνί περίπου 1 έτους και –σπανιότερα- κατσίκι. Το ζώο τεμαχίζεται στα τέσσερα, προστίθεται αλάτι και οι ψήστες περνάνε με προσοχή στο κάθε κομμάτι κρέας ένα μυτερό ξύλο. Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι στην αρχαιότητα, το ρόλο της σούβλας, έπαιζαν τα δόρατα των πολεμιστών. Έπειτα σκάβεται ένας λάκκος όπου τοποθετούνται πολλά ξύλα, ώστε να δημιουργηθεί άφθονη φωτιά. Στη συνέχεια, τοποθετούνται περιμετρικά τα ξύλα με το κρέας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη στην ένταση της φωτιάς, την απόσταση του κρέατος, ακόμα και την κατεύθυνση του ανέμου.
Η οικογένεια Δαμαβολίτη, με παράδοση πολλών δεκαετιών, μας ταξιδεύει μέσα στο χρόνο σε αυτό το μοναδικό και υγιεινό τρόπο ψησίματος. Με μεράκι, τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία, τα αδέρφια Δαμαβολίτη, με τα καινοτόμα προϊόντα τους, κάνουν το ψήσιμο του αντικριστού κρέατος, έναν εύκολο και προσιτό τρόπο μαγειρέματος για τον καθένα, εξασφαλίζοντας παράλληλα, το μέγιστο γαστρονομικό αποτέλεσμα. Οι ψησταριές της εταιρείας antikristo.com αποτελούν ένα Ελληνικό success story, με τη ζήτηση τους να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και τις εξαγωγές τους να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο συνδιασμός καινοτομίας και βαθιάς αγάπης στη κρητική παράδοση, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Το βίντεο που παραθέτουμε σήμερα, είναι χαρακτηριστικό.
-
27 Μαρτιου 2024, 13:10Κρήτη: Τέσσερα ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί τον Απρίλιο σε Ρέθυμνο, Πλακιά και Χερσόνησο
-
26 Μαρτιου 2024, 18:33Εικαστική παρέμβαση έξω από το Μποδοσάκειο- Συνεργασία διεθνούς φήμης καλλιτέχνη με μαθητές
-
27 Μαρτιου 2024, 07:59Λασίθι: Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στη Σητεία- Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο
-
27 Μαρτιου 2024, 09:40Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης!
-
27 Μαρτιου 2024, 21:07«Έφυγε» από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης
-
27 Μαρτιου 2024, 10:56Τουριστική εκπαίδευση: Τι απάντησε το Υπουργείο στα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης