ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Πρακτικές και χρονικές δυσκολίες στην εφαρμογή του «πολλαπλού βιβλίου»
αγαπημένα σου στη Google
Τη θέση της για το λεγόμενο πολλαπλό βιβλίο, το σύστημα δηλαδή που καθιερώθηκε με την υπόσχεση να δώσει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να επιλέξουν το διδακτικό εγχειρίδιο που προτιμούν από μια εγκεκριμένη λίστα βιβλίων για το ίδιο μάθημα, καταργώντας το μονοπώλιο του ενός μοναδικού σχολικού βιβλίου, κατέθεσε η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου σε σχετική της ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα το οποίο έχει παρουσιάσει πολλαπλά πρακτικά προβλήματα.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αναφέρει:
«Το «πολλαπλό βιβλίο» ήταν η εξαγγελία ενός θεσμού που υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε το «ένα και μοναδικό σύγγραμμα» σε όλα τα σχολεία και θα έδινε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν το καταλληλότερο για τους μαθητές τους μέσα από μία ευρεία γκάμα προτεινόμενων συγγραμμάτων.
Ο θεσμός εξαγγέλθηκε με πολλές τυμπανοκρουσίες, ωστόσο η διαδικασία «σέρνεται» εδώ και πέντε χρόνια, ενώ παρατηρούνται μία σειρά άλλα προβλήματα:
- Τα βιβλία που τελικά συνεγράφησαν δεν καλύπτουν όλα τα μαθήματα, ούτε το εύρος των επιλογών είναι ισομοιρασμένο. Πόσο αξιόπιστη είναι μια διαδικασία που σε κάποια μαθήματα δίνει πέντε επιλογές, σε άλλα δύο και σε άλλα καμία;
- Η επιλογή του βιβλίου συνδέεται με τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Η σχετική «επιμόρφωση» ήταν διεκπεραιωτική, για να μην πούμε «για κλάματα».
- Η ανάθεση της συγγραφής σε φροντιστηριακά franchise κι εκδοτικούς οίκους δεν είναι μόνο δημοσιονομικά επιζήμια· δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη στόχευση αυτών των συγγραμμάτων, ενώ αποτελεί ένα ακόμα παραθυράκι εισόδου – με κρατικό χρήμα – του ιδιωτικού κεφαλαίου στο Δημόσιο Σχολείο. (Φυσικά, στον συγκεκριμένο τομέα, η ιδιωτικοποίηση είχε ξεκινήσει από την κατάργηση του ΟΕΔΒ επί θητείας Άννας Διαμαντοπούλου).
- Δεν λείπουν οι μαρτυρίες για βιβλία – προχειροδουλειές, γραμμένα στο πόδι, χωρίς σοβαρή βιβλιογραφία και με φανερή χρήση Τ.Ν.
Αφήνουμε στην άκρη πρακτικού τύπου ζητήματα, όπως τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ένας εκπαιδευτικός που πηγαίνει σε δύο και περισσότερα σχολεία και θα είναι υποχρεωμένος να μελετήσει όλα τα βιβλία. Επίσης να σημειώσουμε ότι η επιλογή αφορά τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή ένας καθηγητής θα κληθεί να διαλέξει βιβλίο για ένα σχολείο στο οποίο πιθανώς να μην υπηρετεί!
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω – και ενώ, όπως είπαμε, η διαδικασία σερνόταν επί πέντε χρόνια – το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του διατάσσει τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας να δηλώσουν βιβλίο μέχρι τις 18 και 29 Ιουνίου αντίστοιχα! Να μπουν δηλαδή στη σχετική πλατφόρμα, να μελετήσουν τα προτεινόμενα συγγράμματα και να πάρουν στο πόδι μία απόφαση που θα καθορίσει τη σχολική καθημερινότητα και το γνωστικό επίπεδο των μαθητών!
Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου απαιτούμε:
- Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου τους λόγους αυτής της πολλαπλά επιζήμιας βιασύνης.
- Να αποσύρει την εγκύκλιο και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας κι επιστήμονες παιδαγωγούς.
- Να μη μετατρέπει το μέλλον των παιδιών σε επιχειρηματικές ευκαιρίες για ημετέρους.
- Να εξασφαλίσει πως, ανεξαρτήτως της μορφής των συγγραμμάτων, θα υπάρχουν τον Σεπτέμβριο εκπαιδευτικοί για να τα διδάξουν».
-
10 Ιουνιου 2026, 15:50Θλίψη στον ορειβατικό κόσμο της Κρήτης για την απώλεια του Μανόλη Δακανάλη -
10 Ιουνιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
10 Ιουνιου 2026, 18:40Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Έρχεται «δεύτερη ευκαιρία» για 30.000 χωρίς νέα αίτηση -
10 Ιουνιου 2026, 07:00Σταύρος Γαβαλάς: «Στον αυτόματο πιλότο» φέτος η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και αυτός… «δεν λειτουργεί»! -
11 Ιουνιου 2026, 08:36Ηράκλειο: Ενώπιον του εισαγγελέα σήμερα οι τρεις συλληφθέντες για τον θάνατο του κοινοτάρχη Αλέξανδρου Δασκαλάκη -
10 Ιουνιου 2026, 16:42Ο ΟΦΗ ξεκινά το ταξίδι στην Ευρώπη: H επίσκεψη στο Παγκρήτιο, η παρουσίαση της UEFA και η άδεια της ΕΠΟ
